Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
15.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 15.38

7 let, 12 mesecev

Tisti, ki otrokom s socialnega dna pomagajo do upanja in novih možnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Dvig samopodobe in osebnostna rast sta ključna za naše otroke in mladostnike, da se znova znajdejo in uveljavijo v zunanjem svetu ter se opremijo za življenje."

Tako pravi Olga Rupnik Krže, ravnateljica Mladinskega doma Malči Beličeve iz Ljubljane, v katerem biva 60 otrok in mladostnikov. Najmlajši otrok šteje šest let, najstarejši pa je že polnoleten.

Vsi otroci so na temelju odločb centra za socialno delo nameščeni v njihov dom, kjer lahko živijo dvakrat po tri leta, v povprečju pa dve leti in pol.

Otroci brez staršev ali stika s starši "V naš dom prihajajo otroci in mladostniki zaradi zelo različnih razlogov: otroci, ki nimajo svojih lastnih domačih, tisti, ki so jim bili začasno prekinjeni oziroma prepovedani stiki s starši, v tretji, največji skupini pa so otroci s socialnega dna. Gre za otroke iz družin, kjer gre za nezaposlenost enega ali obeh staršev, na kar se posledično zelo hitro vežeta alkoholizem in nasilje," še poudarja Olga Rupnik Krže.

To, da so otroci in mladostniki opaženi, sprejeti in podprti, je zato izjemnega pomena, morda še bolj kot same materialne dobrine. Prostovoljne akcije, kot je bilo sodelovanje delavcev Zavarovalnice Triglav pri obnovi ograj v domu v okviru projekta Teden korporativnega prostovoljstva – Vračamo družbi pretekli četrtek, zato igrajo pomembno vlogo.

Iz leta v leto manj sredstev za investicijsko vzdrževanje "Šolsko ministrstvo sicer namenja neka sredstva za investicijsko vzdrževanje, vendar je teh sredstev iz leta v leto manj. V takšnih akcijah, kot je bila ta ob sodelovanju Slovenske filantropije, pa podjetja vedno zagotavljajo vse stroške, od materiala do končne izvedbe. To je velika vrednost za našo hišo, še večja pa je tista s človeške plati, druženje različnih ljudi z našimi otroki," še pravi Olga Rupnik Krže.

Interesne dejavnosti za reafirmacijo otrok v zunanjem svetu Kot je še povedala naša sogovornica, je njihov cilj, da so vsi otroci vključeni v različne oblike interesnih dejavnosti, kamor otroke pošiljajo zunaj doma. Tako so vključeni v različne plesne šole, malo nogometno šolo, nekaj jih hodi na jahanje, k verouku, veliko jih obiskuje programe v pionirskem domu, učenje igranja na klavir, sintesajzerja, solo petja. Vse to prispeva k dvigu samopodobe in osebnostni rasti, kar je ključno za reafirmacijo teh otrok, aktivnosti pa financirajo s pomočjo donatorjev, še pove Olga Rupnik Krže.

Svet je mnogo širši od dela in življenja v pisarni Dejan Jasnič, vodja skupine prostovoljcev iz Zavarovalnic Triglav, je povedal, da so se z veseljem odzvali na vabilo za sodelovanje za pomoč v Mladinskem domu Malči Beličeve v projektu Vračamo družbi v okviru Tedna korporativnega prostovoljstva. "Tudi sam sem bil zelo prijetno presenečen, ko so delavci takoj zagrabili za idejo. To je krasen način, da stopimo iz pisarn in vsakodnevnega dela ter se ob tem spomnimo, da sta svet in življenje mnogo širša kot tisti zaslon, v katerega ponavadi gledamo vse dneve," pravi Dejan Jasnič.

Prostovoljstvo kot možnost za medsebojno spoznavanje s sodelavci V Zavarovalnici Triglav sodelovanje na takšnih prostovoljnih akcijah jemljejo kot nekakšno obliko "teambuldinga". "Prav gotovo je to priložnost, ko lahko ob koristnem delu preživimo veliko časa skupaj, se pogovarjamo ne samo o službenih nalogah, marveč tudi o drugih stvareh. Na tak način se ekipni duh lahko samo še okrepi," je še povedal Dejan Jasnič. Sicer pa ga predvsem veseli, da so se pri delu lahko družili z varovanci Mladinskega doma Malči Beličeve in spoznali, kako živijo v svojem okolju.

Ne spreglejte