Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Petek,
12. 6. 2015,
16.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 12. 6. 2015, 16.13

7 let, 12 mesecev

Spoznajte Pio, eno od najbolj obetavnih mladih golfistk na svetu

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pia Babnik je konec maja v Gullanu na Škotskem prepričljivo osvojila najmočnejši evropski turnir za mlade golfiste. Enajstletnica velja za eno od najobetavnejših mladih igralk golfa na svetu.

Za Babnikove lahko rečemo, da so športna družina od prve do zadnje celice. Aleš in Mateja, oba nekdanja državna prvaka v badmintonu, sta po slovesu od tekmovalnih dvoran ohranila tesen stik s športom, ljubezen do telesa v gibanju pa približala tudi svojim trem otrokom.

Golf je prva športna ljubezen vseh treh mladih Babnikov

Jabolka pač ne padejo daleč stran od drevesa in 11-letna Pia ter devetletna dvojčka Jaka in Žiga so si danes zelo domači z badmintonom in številnimi drugimi športi, a njihova prva in glavna ljubezen je golf, šport, kamor rado potegne nekdanje igralce badmintona, tenisa in hokeja, saj z njimi deli, kot pripoveduje Aleš, isto lastnost: zamah. Zato se je ga je po koncu tekmovalnega badmintona Aleš lotil tudi sam, tako rekoč v plenicah pa so ga imeli priložnost spoznati trije njegovi otroci.

Za palico prvič prijela pri treh letih

Pia je za golfsko palico prvič prijela pri vsega treh letih, takrat je Aleš namreč Ljubljani in Sloveniji predstavil golfišče na barjanskih tleh na obrobju prestolnice. Kjer je bilo pred tem zapuščeno smetišče, je zraslo igrišče z devetimi luknjami, do katerih vodijo kuclji pedantno ostrižene, s skrbnostjo negovane trave.

"Hitro smo ugotovili, da je zelo nadarjena in da ima smisel za palico," se na čas pred osmimi leti ozira Pijina mati Mateja. Starši so kmalu spoznali, da ima Pia naravno prirojen občutek za razdaljo, kar je pri športu, v katerem zmagujejo tisti, ki znajo žogico poslati kar najbolj natančno proti izbrani točki v daljavi, več kot zaželena lastnost.

Uvrstitev na svetovno jakostno lestvico in zmagi v zahtevni seriji US Kids Brez prisile, to Aleš, ne le oče, ampak tudi trener in mentor trem mladim Babnikom na golfskem igrišču, posebej poudarja, in zgolj zato, ker je imela Pia golf rada in ker se je rada merila z bratcema, je najmlajši rod Babnikov začel preživljati vse več časa na golfskih tratah.

Rednim in vse bolj resnim treningom in tekmovalnosti med otroki so sledili vedno boljši rezultati, Pia je v golfu že zelo majhna začela dosegati izvrstne dosežke. Na tekmah v domači konkurenci, kjer je v golfu aktivnih okoli 25 igralk vseh starosti med 12. in 24. letom, danes redno dosega najvišja mesta. Točke z državnih tekmovanj pa so jo izstrelile tudi na člansko svetovno amatersko jakostno lestvico (WAGR; svetovno amatersko golf lestvico), na kateri je trenutno okoli 2.900 tekmovalk z Zemeljske oble. Po zaslugi odlične igre na klubskem državnem prvenstvu minuli konec tedna, kjer je bila v skupnem seštevku tretja, bo Pia na najnovejši lestvici uvrščena med prvih dva tisoč igralk na svetu.

Lani je Pia nase opozorila z zmago in najboljšim rezultatom med desetletnicami v zgodovini izredno močnega turnirja serije US Kids v škotskem Gullaneu, kjer v spretnosti z golfsko palico tekmujejo najboljši mladi igralci golfa z vsega sveta v starosti od pet do 18 let. Letos je zmago ponovila v starostni skupini do 11 let. Posebno pozornost pa je zbudila velika razlika med Pio in drugouvrščeno – po treh tekmovalnih dneh s skupno 54 luknjami si je Pia pred najbližjo zasledovalko "primahala" naskok 19 udarcev prednosti.

Kmalu po poti predhodnih zmagovalcev, ki so danes vrhunski golfisti?

"Turnir je dober pokazatelj kakovosti, saj se ga udeležujejo najboljši igralci iz posameznih držav in tisti najbolj ambiciozni. Številni pretekli zmagovalci serije US Kids so danes v svetovnem golfskem vrhu med amaterji in profesionalci," pravi Aleš Babnik.

Bomo torej Slovenci lahko kmalu rekli, da imamo eno od najboljših golfistk na svetu?

Če sodimo po tem, kako se Pia loteva golfa, je kaj takšnega povsem mogoče. Enajstletnica zase pravi, da v igri uživa, najbolj takrat, kadar tekmuje in zmaguje, in večji kot je turnir, raje to počne. Čeprav vzornikov med svetovnimi igralci nima, je pred leti skupaj z bratoma rada prisluhnila nasvetom drugih mladih slovenskih golfistov: Lare Ječnik, Taše Torbica, Kristjana Burkelce, Tijane Jovičevič in drugih, ki so na turnirjih US Kids osvajali visoka mesta in celo zmagovali, danes pa so med najboljšimi slovenskimi igralci v svojih starostnih kategorijah.

Ko igralci dopolnijo 14 let, se pokaže, kdo ima potencial

"Vse bo jasno, ko bo Pia dopolnila 14, 15 let," pravi Pijin oče Aleš.

"Takrat se evropska in svetovna konkurenca naenkrat zaostrita, na turnirjih se zgostijo najboljši na svetu. Vidi se, iz kakšnega testa so tekmovalci in kdo je zares obetaven, kdo ima resničen potencial. In takrat tisti najboljši začnejo prejemati vabila na turnirje članske serije, amaterske in profesionalne," pravi Aleš in v isti sapi trezno dodaja, da pri pogledu v prihodnost ni čas za prehitevanje: odgovor, ali bomo Slovenci kmalu dobili svojo pravo golfsko zvezdo, bo prinesel čas.

Ne spreglejte