Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 5. 2015,
19.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 20. 5. 2015, 19.16

7 let, 12 mesecev

Ostala je brez službe in uresničila pravljice, les in glasbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Lucija Fužir se ukvarja z interpretacijo ljudskih pravljic, skupaj s partnerjem pa vodi podjetje Gozdni mož za izdelavo lesenih izdelkov.

Obe dejavnosti se med sabo močno povezujeta, pravi Lucija Fužir, ki se ob koncu tedna najraje druži s skupino glasbenikov, združenih pod imenom Preprosto črni.

Dežela pravljic, kjer domujejo vile … Dežela pravljic je kraj, kjer domujejo vile, Ajdovska deklica, divji Lovec na zlatoroga, škrat Lesnik, Divja baba z Babjega zoba ter povodni mož: na enem mestu so zbrani vsi junaki ljudskih zgodb, ki pričajo o nastanku gora, jezer in o drugih starodavnih skrivnostih.

Nahaja se na Bledu (Straža Bled) tik ob Blejskem jezeru in junija praznuje prvo leto delovanja. Lucija pove, da projekt ni nastal čez noč, ampak se je v njeni glavi kuhal več let.

Vse pa se je začelo pred sedmimi leti, ko jo je sodelavka in sestrična Katarina Fužir povabila v društvo Potovke, katerega poslanstvo je interpretacija ljudskih pravljic. Postala je aktivna članica in ko se je pred tremi leti zaradi ljubezni s Štajerske preselila na Bled, je svoje poslanstvo odnesla s sabo. Na Bledu je spoznala ljudi, ki jih njeno delo zanima, in odprla se je priložnost za postavitev Dežele.

V Deželi se v uri in pol zgodi en kup stvari "Preden stopimo skozi časovni stroj, ki nas zavrti v obdobje nastanka sveta, dobimo lesene žetone gozdni mož, ki so edina plačilna enota v Deželi. Z žetoni si lahko kupimo čarobni napoj pri Divji babi, se zavrtimo na vrtiljaku pri škratu Lesniku ali pa spečemo kakšno dobroto na ognju v restavraciji pri Zlatorogu, ki jo vodi divji Lovec. Obiščemo lahko velikanko Ajdovsko deklico, ki lahko napove prihodnost, vilo, ki pripoveduje o nastanku Blejskega jezera, in povodnega moža, ki se z otroki pogovarja samo v posebnem jeziku, poimenovanem podvodščina," pripoveduje Lucija in poudarja, da je v dogajanje vključenih veliko iger in interaktivnih pristopov.

Ko nastane Gozdni mož Znamka Gozdni mož je nastala pred dobrima dvema letoma, ko sta Lucija in njen partner Aljaž Vidic ostala brez služb, a sta imela močno željo, da bi ustvarila nekaj svojega. "Imela sva nekaj prihrankov in odločila sva se, da jih bova vložila v nakup stroja za obdelavo lesa in ureditev delavnice," doda Lucija, ki z veseljem pove tudi, da se je nakup stroja obrestoval, saj se jima je odprl širok nabor izdelkov, ki jih lahko izdelujeta z laserjem.

Sicer pa pravi, da je pot do izvedbe splet naključij in trdega dela. Aljaž je kmalu dobil službo v gradbeništvu, zato sta mislila, da bo Gozdni mož le dejavnost v prostem času, toda kmalu se je pokazalo, da je smer prava in da je treba ta projekt še razvijati.

Oglaševanju se ne posvečata kaj veliko, največ naročil dobita od strank, ki so za Gozdnega moža slišale od drugih.

Načeloma imata naloge razdeljene: Lucija največ dela drobne lesene izdelke, kot so uhani, ogrlice, okvirji ali poročni program, obeski za ključe, manjši napisi in dekoracija, Aljaž pa izdeluje večje zadeve, kot so napisi, stojala in večji dekorativni izdelki.

Tudi glasba je pomemben del življenja Zaradi glasbe se Lucija vsak konec tedna pelje na Štajersko, kjer že štiri leta ustvarja skupaj s štirimi fanti. Slišijo na ime Preprosto črni in pred enim mesecem so izdali prvo zgoščenko.

Sicer pa Lucijo vsak dan med tednom zjutraj čaka kup razigranih otrok v Deželi ljudskih pravljic. Otroci jo napolnijo z energijo, ki jo potem v popoldanskem času vloži v delo z lesom, prosti čas pa izkoristi za sprehod v gore in za glasbo.

Lucija ima za prihodnost še veliko načrtov, o katerih pa raje še ne govori, dokler res ne postanejo dejstvo. Kot pravi, je do zdaj uspešno uresničevala svoje načrte: "Mogoče je res izrabljena fraza Sledi sanjam in željam, ampak pri meni deluje."

Ne spreglejte