Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
14. 3. 2015,
17.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 14. 3. 2015, 17.52

8 let

Mladi slovenski inovator s svetovno novostjo za pametne telefone

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Oskar Marko Musić je začel razvijati ohišje za fotografiranje s pametnim telefonom pod vodo, pri tem je nastal tudi snemljivi zaslon, ki deluje, četudi se ga dotikamo z rokavico.

Mladi inovator, podvodni fotograf in potapljač Oskar Marko Musić, sicer tudi ustanovitelj podjetja Retra Underwater Technology, ki razvija pripomočke za podvodno fotografijo, je ob iskanju izboljšav in možnosti tovrstne opreme razvil splošno uporaben izdelek Glovys. Gre za snemljivi zaslon, ki omogoča, da pametni prenosnik uporabljate z različnimi rokavicami.

"Doma imamo vsi veliko rokavic, praviloma pa uporabljamo le eno napravo. Ob iskanju rešitve za zaslone z dotikom sem razmišljal, zakaj ne bi razvili zaslona, ki deluje s katerokoli rokavico. Namesto da kupimo rokavice, ki deluje na zaslonu, se lahko ta odziva nanjo," izhodišča svojega cilja pojasnjuje Musić.

Pravi, da gre za prvi tovrstni zaslon na svetu. Razvijal ga je tri leta, za začetek pa je ta na voljo le za iPhone 3, 4, 5, 6 in 6 Plus. "Najprej sem se osredotočil na Applove pametne telefone, saj jih je bilo na svetu prodanih že 700 milijonov, a nobeden ne dela, če ga želimo upravljati z rokavico." A kot dodaja, se razvoj za druge mobilne telefone, tablične računalnike in preostale uporabe z zaslonom na dotik že dogaja. Vendar bi prej rad odziv na izdelek preveril na mednarodnem trgu.

Preverjanje globalnega zanimanja za izdelek Za izdelavo prve serije snemljivega zaslona, ki ga je mogoče, kadar ga ne uporabljamo, preprosto pritrditi na hrbtno stran telefona, mladi inovator zagonska sredstva zbira na Kickstarterju. Do 8. aprila ima čas, da prejme 14 tisoč evrov. Za zdaj mu kaže dobro. Z 89 podporniki je v prvih dneh nabral 1.680 evrov.

Pojavljanje na platformi množičnega financiranja pa razume tudi kot preverjanje globalnega zanimanja za svoj izdelek, ki ga na Kickstarterju ponuja za 17 evrov, pozneje pa bo njegova maloprodajna cena okoli 33 evrov.

Inovacija, izdelana v Sloveniji Prenosni zaslon je sestavljen iz dveh prozornih metaliziranih prevlek z lasersko vgraviranim vezjem, ki omogočajo odziv na dotik. To rešitev je Musić tudi že patentiral tako v slovenskem kot mednarodnem okolju.

Vendar ne, da bi omejil njegovo izdelavo, temveč zato, da s tem "zaščitim kraj in kakovost njegove proizvodnje in da zagotovimo plačilo za njihov nastanek". Izdelek bo zato nastajal v Sloveniji, v sodelovanju s tistimi domačimi podjetji, s katerimi ga je tudi razvil.

Ne spreglejte