Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
21.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 21.33

6 let, 7 mesecev

Mladenič, ki se je poslovil od alpskega smučanja in odkril (zanj) še nekaj boljšega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Osemnajstletni Tržičan Rok Šmejic je svetovni mladinski podprvak v telemark smučanju. Kljub temu da je pred njim bržkone še bogata športna pot, pa že zdaj razmišlja o prihodnosti (brez smuči).

Rok Šmejic je februarja letos na svetovnem prvenstvu v telemark smučanju v ameriškem Coloradu v disciplini klasični telemark postal drugi najboljši telemark smučar v kategoriji mladincev. Očitno gre za šport, ki je Tržičanom blizu, kajti to ni prvi vrhunski telemark dosežek za občino Tržič. Že David Primožič iz vasice Lom je oral ledino na tem področju. Leta 2003 je postal celo svetovni prvak v telemark smučanju.

Za Šmejica so verjetno slišali le redki, tisti največji ljubitelji tovrstnega smučanja, ki nosi ime norveške pokrajine Telemark, sorodniki in prijatelji. No, tudi njemu bi bilo ljubše, če bi zanj slišali vsi.

"Če bi bilo telemark smučanje olimpijska disciplina in bi bil naš šport širši javnosti bolj znan, bi tudi za ta uspeh verjetno slišali vsi. Za zdaj smo res še bolj neprepoznavni, a v to veliko vlagamo, tudi z internetnimi prenosi naših tekmovanj, v Nemčiji in na Norveškem pa tudi televizijskih," se je komaj 18-letni Šmejic razgovoril ob robu podelitve priznanj tržiškim športnikom, ki so v pretekli zimi osvajali medalje na svetovnih prvenstvih.

Le eden je boljši od njega

Šmejic si je svojo prislužil v ZDA, natančneje v kraju Steamboat Springs, kjer je med člani (tam je nastopil bolj kot ne za ogrevanje) osvojil 15. mesto, medtem ko je med mladinci izdatno pritisnil na plin in končal na izjemnem drugem mestu.

Šmejiceva pot do telemark smučanja se je začela v vodah alpskega. "Do 15. leta sem v smučarskem klubu Kranj treniral alpsko smučanje. Nisem bil slab, niti pa ne tako dober, da bi se mi splačalo vztrajati. Leto dni zatem so na Smučarski zvezi Slovenije objavili razpis, da iščejo nove telemark smučarje.

Prijavil sem se, poskusil, dobro mi je šlo, no, zdaj pa je za mano že tretja sezona," se je v preteklost zazrl svetlolasi Tržičan.

Prvo sezono je imel kar nekaj težav z ravnotežjem oziroma prilagajanjem na vezi, že druga sezona pa je bila nad vsemi pričakovanji. "Na prvih tekmah sem bil najboljši Slovenec in to se mi še danes zdi nekaj neresničnega," priznava.

Z mislimi že pri maturi in zdravstveni fakulteti

Svetlolasi mladenič, ki v pogovorih s sedmo silo deluje preudarno in odgovarja z odmerjenimi odgovori, že zdaj razmišlja o prihodnosti. Zadnje tri tekme sezone je izpustil in se začel pospešeno pripravljati na maturo. "Toliko, kot sem zadnje čase za zvezki, nisem bil še nikoli," je priznal.

Srednješolsko avanturo na ekonomski gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju si namreč želi končati s čim boljšim izplenom, ki mu bo omogočil nadaljevanje šolanja na zdravstveni fakulteti, kjer bi se rad specializiral za fizioterapevta. To bi mu hkrati omogočilo tudi obstanek v športnih vodah.

"Rad bi se zahvalil naši šoli, ki ima posluh za šport in kjer se profesorji res znajo prilagajati športnikom," je za konec Šmejic pobožal po duši profesorski zbor, ki je v preteklosti pregnetel že marsikateri vrhunski športni um. Tudi velik del slovenskih olimpijcev iz Sočija, ki so osvojili kar pet (od osmih) olimpijskih kolajn.

Ne spreglejte