Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 7. 2014,
21.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 7. 2014, 21.21

6 let, 6 mesecev

Mlada podjetnica leta: z idejo zmagala v "tekmi omejenih virov in potrebnega časa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dolgo časa je razmišljala, da bi spremenila svojo poslovno pot, na koncu pa ji je uspelo, da je z Dobro teto postala tudi mlada podjetnica leta 2014. Le pogumno je morala slediti svojemu cilju.

Jana Fleišer se je po prvi nosečnosti znašla v zadregi, kako svojemu otroku zagotoviti primerno varstvo. Ena izmed največjih skrbi je bila, kam dati malčka po izteku porodniškega dopusta, saj možnosti, da bi dobila mesto v vrtcu, ni bilo veliko.

Dokaz, da so zastavili pravilno zgodbo Ker je že dlje časa razmišljala o tem, da bi spremenila svojo poslovno pot in se posvetila delu z otroki, se je rodila ideja, da ustanovi zasebni vrtec. Začela je raziskovati možnosti, prebirati zakonodajo in iskati pravi način, da začne svojo pot reševanja nastalega položaja.

Tako je nastal vrtec Dobra teta, ki je 33-letni Jani prinesel tudi naziv mlada podjetnica leta 2014. Ob prejetju naziva je povedala, da je "zmaga na zboru potrditev, da so zastavili pravilno zgodbo, ter da je z naslovom mlade podjetnice leta dobila kup sveže motivacije za nadaljnji razvoj in širjenje znamke vrtca Dobra teta".

Prvi koraki do ustanovitve zasebnega vrtca Čeprav je sprva dvomila, da ji bo uspelo, je vztrajala, raziskovala in iskala možnosti za uresničitev svoje ideje. Kot je dejala, je pri ustanovitvi novega podjetja ena od poglavitnih skrbi vedno strah pred neuspehom.

"Gre za tekmo omejenih virov in potrebnega časa, da dosežeš točko preloma oziroma da se naložba obrne. Poleg tega me je skrbelo, ali nam bo dovolj hitro uspelo zadostiti vseh normativom in standardom, ki jih zakonodaja zahteva za delovanje vrtca," je pojasnila.

A ji je vendarle uspelo. Junija 2011 je našla ustrezen objekt, v začetku julija registrirala zavod (Zavod za kreativno varstvo Pri Dobri teti) in 15. 7. 2011 prevzela ključe objekta. Takoj so začeli prenovo prostorov, septembra pa že uvajanje otrok in na začetku poskrbeli za šest nadobudnežev. V prihodnjem letu se je Dobra teta že razširila, danes pa obsega že štiri enote.

Zakaj ravno vrtec? Delo z otroki in starši je za Jano poslanstvo. Kot pravi, ji daje energijo in zagon, pa tudi ustvarja nove ideje in priložnosti. Čeprav bi z otroki želela preživeti več časa, se kljub obveznostim vsak dan poveže tako z vzgojiteljicami kot s starši.

Odzivi na Dobro teto so odlični, kar dokazujejo tudi različni dogodki, ki jih je Jana že doživela. Omenila je anekdoto, ko jo je neka mamica narobe razumela, ko ji je omenila potencialno odprtje nove enote: "Dejala je, da bodo otroka, ki obiskujeta naš vrtec, vozili kamorkoli, samo da bosta obiskovala naš vrtec."

Ure angleškega jezika in tematske delavnice Posebnost vrtca Dobra teta je tudi kreativni pristop k vzgoji malčkov. Kot je dejala Jana, jim želijo ponuditi veliko več kot zgolj varstvo. Tako so uvedli ure angleškega jezika, tematske delavnice, kjer otroci spoznavajo posamezne države sveta in njihove značilnosti.

"Ves čas razmišljamo o tem, kako bi lahko otrokom dali odlično popotnico za življenje in jih opremili za vse bolj zahtevno okolje, v katerem odraščajo. Glede na to, da je zdaj znanje vaj angleškega jezika obvezno že za vse, smo se odločili, da jim lahko s pomočjo rojene angleške govorke pri tem močno pomagamo. Otroci pri nas tako spoznajo angleški jezik popolnoma neobremenjeno, skozi igro, pesem in pravljice. Še bolj pomembno je, da jih dosežemo takrat, ko se najlažje učijo novih stvari, ne v poznejšem obdobju, ko so zasičeni s preostalimi informacijami," je pojasnila Jana.

Poleg tega organizirajo tudi tematske rojstne dneve, učijo jih ekološkega ravnanja in samostojnosti, sodelujejo tudi pri dobrodelnih akcijah in se poskušajo čim bolj vključiti v lokalno skupnost.

Kot je še dejala Jana, njena zgodba z vrtcem Dobra Teta še zdaleč ni končana. V prihodnje si želijo postati vrtec odprtega tipa, kar pomeni, da bi imeli zaposleni dovolj kakovostnega, strokovnega znanja, da bi lahko svetovali in pomagali vsem staršem pri izzivih, ki jih prinašata odraščanje in vzgoja otroka.

Ne spreglejte