Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
13. 1. 2014,
15.24

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 1. 2014, 15.24

8 let, 2 meseca

Ko proizvodnja ne sledi povpraševanju po slovenskih jadrnicah Seascape

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S povsem novim konceptom jadrnic so se podali na zasičen navtični trg in uspeli. Vsako leto prihodke podvojijo, z razprodano proizvodnjo pa ne uspejo slediti povpraševanju.

Mlado ljubljansko podjetje Issa se ukvarja s projektiranjem, proizvodnjo in prodajo jadrnic, ki pod blagovno znamko Seascape veter v jadra lovijo na različnih koncih sveta. Kljub luksuznim izdelkom nenaklonjenim časom in poslovno neugodnim razmeram v državi, s pravo ekipo dokazujejo, da lahko z jasno vizijo in močno voljo uspešno poslujejo tudi doma. O selitvi v tujino še ne razmišljajo.

Jasna lastniška struktura in odličen menedžment, ki temelji na visoki stopnji zaupanja, je ključ do uspeha. "Zaradi nenehne rasti se moramo konstantno prilagajati novim konceptom vodenja družbe. Rast podjetja mora slediti potencialu trga. Ko na letni ravni presegaš 30-odstotno rast, je treba znova narediti nov poslovni načrt in prestrukturirati podjetje," pravi solastnik podjetja in vodja prodaje Andraž Mihelin.

Konkurence praktično ne poznajo. Športno jadrnico so prilagodili rekreativnim jadralcem, ki je všečna na pogled, ima imidž, izjemno kakovost in je do uporabnika prijazna. Cena in hitrost jadrnice nista v ospredju. "Za nas je jadrnica vmesni člen med človekom ter vetrom in morjem. Na globalnem tržišču je veliko športnih jadrnic, ki jih ljubiteljski jadralci ne obvladajo, in še več potovalnih jadrnic, ki so sicer bivalno udobne, vendar s slabimi jadralnimi lastnostmi. In tu vmes smo našli prostor za naše izdelke," vizijo podjetja pojasni Mihelin. Največ kupcev tako prepričajo zunaj ustaljenih jadralskih krogov.

Prepričani, da za njihove izdelke tržišče obstaja Podjetje od ustanovitve dalje vsako leto praktično podvoji prihodke. Lani so jim prihodki od prodaje jadrnic prinesli dva milijona evrov, letos računajo na dodaten milijon. Z novimi izdelki, za katere ne dvomijo, da zanje v tujini obstaja trg, pa nameravajo podobno rast nadaljevati tudi v prihodnje. Zavedajo se, da s trenutno osmimi zaposlenimi zaostajajo za potencialom trga, na katerega so vstopili. Proizvodnjo imajo namreč razprodano več mesecev vnaprej, saj trenutno s slovenskimi podizvajalci uspejo narediti le štiri jadrnice mesečno.

"Najšibkejši člen trenutno predstavljajo proizvodne zmogljivosti, s katerimi ne moremo zadostiti povpraševanju. Intenzivno razmišljamo o zaposlitvi 15 proizvodnih delavcev do konca leta, s katerimi bi del proizvodnje jadrnic prevzeli na lastna pleča. Do zdaj so namreč proizvodnjo jadrnic zagotavljali različni podizvajalci, med drugim tudi begunjski Elan, ki pa ne opravičujejo naših pričakovanj," pojasnjuje solastnik in vodja proizvodnje Kristjan Hajnšek. Polna zmogljivost lastne proizvodnje pa na drugi strani za relativno zahtevno prodajo njihovih izdelkov predstavlja novi izziv.

Največ prodajo na severnih trgih – Skandinavija, Nemčija, Švica, Avstrija in Francija. Počasi prodirajo na bolj oddaljene trge, kjer so na Japonskem v nakup prepričali šest novih lastnikov jadrnic, dva v ZDA, po eno pa so prodali v Avstralijo in na Mauritius. Trenutno se spogledujejo s kupci na Švedskem, v Veliki Britaniji in državah Beneluksa, ki po znanju segajo od olimpijskih jadralcev do popolnih začetnikov. Pet nacionalnih jadralnih zvez, vključno s slovensko, je za njihove jadrnice ustanovilo nov uradni tekmovalni razred.

V petih letih prodali 300 jadrnic Skromni začetki podjetja segajo v leto 2008, ko sta se prekaljena jadralska mačka Andraž Mihelin in Kristjan Hajnšek odločila, da svoje jadralsko znanje in izkušnje preneseta v posel. Poiskala sta investitorja in iz nič so ustvarili nadvse uspešen projekt Seascape 18 – komaj 5,5 metra dolgo športno-rekreativno jadrnico z odličnimi jadralnimi lastnostmi, nezahtevnim upravljanjem in dostopno ceno. Plovilo, ki ponuja prenočišče dvema in ga je mogoče prevažati po cesti, je tudi na račun ugodne cene (20 tisoč evrov) med jadralskimi navdušenci čez noč postalo pravi hit. Na navtičnem sejmu v Düsseldorfu je leta 2010 prejelo prestižni naziv evropska jadrnica leta, kar je precej pripomoglo k večji prepoznavnosti predvsem v Nemčiji in Skandinaviji. Najhitreje rastoči razred jadrnic na svetu, do danes so prodali 250 primerkov, samo lani 52, jim je dal nov veter v jadra.

Z odpiranjem novih trgov in pobiranjem nagrad so pred dvema letoma naredili nov drzen korak. Zasnovali so slabih osem metrov dolgo jadrnico Seascape 27, ki bi ponujala edinstveno izkušnjo – udobje s štirimi ležišči in ločenim straniščem, primerno za družinska jadranja. Obenem bi bila izjemno hitra in okretna, zagotavljala bi vrhunsko jadralsko doživetje, tako za priobalne kot odprtomorske regate.

Z osnutkom na papirju do zagonskega kapitala Zaradi pomanjkanja finančnih virov, ki jih zahtevajo novi projekti, banke pa jih kljub dobremu poslovanju podjetja niso bile pripravljene kreditirati, so na papirju naredili osnutek novega projekta v vrednosti 40 tisoč evrov in ga razposlali potencialnim kupcem. Nad odzivom so bili proti vsem pričakovanjem izjemno presenečeni. Vnaprej so prodali kar pet jadrnic, ki so bile do tedaj zgolj skica na papirju.

"To je bil odličen pokazatelj, da smo na pravi poti, kupci verjamejo v naše izdelke in si jih želijo," pove Mihelin. S prejetimi kupninami so lahko financirali del razvoja nove jadrnice in zagnali proizvodnjo. Do danes so kupcem dobavili 20 jadrnic, še 30 naročnikov bo moralo nanje čakati do septembra.

Tudi Seascape 27 je bila leta 2012 med nominiranci za naslov evropske jadrnice leta, lani pa je na Mesecu oblikovanja v Ljubljani prejela nagrado za oblikovalski dosežek leta. Načrtov za prihodnost jim ne manjka, vsak nov izdelek pa želijo narediti drugačen od uveljavljenih navtičnih proizvajalcev. Ti so se v zadnjih letih ujeli v načrtovanje jadrnic za charterske goste, s čimer so "pohabili" svoje modele.

Ne spreglejte