Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2014,
14.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 14. 1. 2014, 14.19

7 let, 12 mesecev

Ko je recept za uspeh tudi kobilje mleko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pot od njive do mize na temelju spoštovanja do hrane, kmeta in potrošnika. To je osnovno vodilo Mance Knap in Domačije dobrot.

Potrošnik tako dobi kakovostne izdelke, hkrati damo podporo slovenskemu kmetu, pojasnjuje mlada podjetnica Manca Knap, ki skupaj s partnerjem Klemnom Potočnikom v Domačiji dobrot ponuja izdelke izpod rok slovenskih pridelovalcev vse od Goričkega do Pirana.

Na policah Domačije dobrot se lahko najde moko različnih žit, naravne sokove, marmelade, olja, kis, kaše, čaje, domače piškote, testenine in kot posebnost mlečne izdelke kar štirih živalskih vrst: goveda, ovc, koz in konjev.

V načrtu pa je popestritev ponudbe z mesnimi izdelki slovenskih kmetij. Poleg posebnosti – mila iz kobiljega mleka − prihaja še trd šampon, prav tako iz kobiljega mleka.

Od ideje do Domačije dobrot Manca pojasnjuje, da se že dolgo zaveda, da je hrana odločilnega pomena za dolgoročno zdravje in dobro počutje, kar ji je bilo na nek način položeno v zibelko, saj je rojena na majhni kmetiji, kjer se na ekološki način kmetuje že od samega začetka.

Pred dobrim letom sta s Klemnom med poslovnim pogovorom na temo kobiljega mleka prišla do spoznanja, da podobno razmišljata o hrani in da imata veliko znancev in prijateljev, ki ju sprašujejo, kje dobiti zdravo hrano.

Klemen je imel možnost pod ugodnimi pogoji dobiti lokal in zgodba se je začela …

Izdelek je tisto, kar na njem piše. Zavajanja ni. V Domačiji dobrot zagotavljajo, da so izdelki take sestave, kot piše na deklaraciji. Kot pojasnjuje Manca, vsakega dobavitelja s Klemnom osebno spoznata in tudi obiščeta na njegovem domu.

Odločita se za sodelovanje s tistimi, ki o hrani podobno razmišljajo, to zaupanje in spoštovanje pa poskušata prenesti na kupce.

Če bi gledali na denar, ne moremo biti zadovoljni "Če pogledam na splošno, sem zadovoljna, poglobila in razširila sem svoje znanje, spoznala zanimive ljudi, tako tiste, ki pridelujejo hrano, do tistih, ki cenijo kakovostno slovensko hrano in so naše redne stranke," pravi Manca.

Zaveda pa se, da vsaka nova stvar potrebuje čas, da se uveljavi, in prav tako je s tako trgovino. Ugotavlja, da je vloženi trud nekaj svojih sadov pokazal šele proti koncu leta. Dodaja, da ljudje v večini zelo podpirajo izdelke in da je vedno več takih, ki so ozaveščeni o zdravi prehrani.

Kobilje mleko: pozitiven učinek na človeka Ideja o molži kobil se je pred časom porodila Klemnu, pozneje pa je ideja dorasla do te mere, da sta pridobila odobritev obrata za zbiranje, polnjenje in zamrzovanje kobiljega mleka. Gre za prvi ovalni žig za tako vrsto obrata v Sloveniji.

Kobilje mleko je sicer znano po pozitivnem učinku na človeka. Pozitivni učinki se kažejo tako pri kozmetičnih in dermatoloških pripravkih kot pri uživanju. Pri kožnih obolenjih se priporoča kombinacija obeh načinov uporabe, pojasnjuje Manca.

Kobilje mleko krepi imunski sistem Na splošno velja, da kobilje mleko okrepi imunski sistem in posledično odpravi vzroke kroničnih bolezni in po Mančinih besedah ni namenjeno samo ljudem s kroničnimi boleznimi, ampak se priporoča starostnikom, otrokom, še posebej pa nedonošenčkom.

V Domačiji dobrot je trenutno na voljo zamrznjeno kobilje mleko v plastenkah po 250 mililitrov, kar je priporočena minimalna dnevna količina. Po približno šestih tednih rednega zauživanja je pričakovan pozitiven odziv organizma.

In kako mleko uživamo? Plastenko odtajamo neposredno pred uporabo v hladni ali mlačni vodi in ga še hladnega zaužijemo. V kobilje mleko lahko vmešamo tudi sadje, kokos ali pa kakšnega od kavnih nadomestkov brez kofeina. Pomembno je, da mleka ne pregrejemo nad telesno temperaturo.

Ne spreglejte