Ko je recept za uspeh tudi kobilje mleko

Pot od njive do mize na temelju spoštovanja do hrane, kmeta in potrošnika. To je osnovno vodilo Mance Knap in Domačije dobrot.

1 / 4

Foto: osebni arhiv

2 / 4

Foto: osebni arhiv

3 / 4

Foto: osebni arhiv

4 / 4

Foto: osebni arhiv

Potrošnik tako dobi kakovostne izdelke, hkrati damo podporo slovenskemu kmetu, pojasnjuje mlada podjetnica Manca Knap, ki skupaj s partnerjem Klemnom Potočnikom v Domačiji dobrot ponuja izdelke izpod rok slovenskih pridelovalcev vse od Goričkega do Pirana.

Na policah Domačije dobrot se lahko najde moko različnih žit, naravne sokove, marmelade, olja, kis, kaše, čaje, domače piškote, testenine in kot posebnost mlečne izdelke kar štirih živalskih vrst: goveda, ovc, koz in konjev.

V načrtu pa je popestritev ponudbe z mesnimi izdelki slovenskih kmetij. Poleg posebnosti – mila iz kobiljega mleka − prihaja še trd šampon, prav tako iz kobiljega mleka.

Od ideje do Domačije dobrot Manca pojasnjuje, da se že dolgo zaveda, da je hrana odločilnega pomena za dolgoročno zdravje in dobro počutje, kar ji je bilo na nek način položeno v zibelko, saj je rojena na majhni kmetiji, kjer se na ekološki način kmetuje že od samega začetka.

Pred dobrim letom sta s Klemnom med poslovnim pogovorom na temo kobiljega mleka prišla do spoznanja, da podobno razmišljata o hrani in da imata veliko znancev in prijateljev, ki ju sprašujejo, kje dobiti zdravo hrano.

Klemen je imel možnost pod ugodnimi pogoji dobiti lokal in zgodba se je začela …

Izdelek je tisto, kar na njem piše. Zavajanja ni. V Domačiji dobrot zagotavljajo, da so izdelki take sestave, kot piše na deklaraciji. Kot pojasnjuje Manca, vsakega dobavitelja s Klemnom osebno spoznata in tudi obiščeta na njegovem domu.

Odločita se za sodelovanje s tistimi, ki o hrani podobno razmišljajo, to zaupanje in spoštovanje pa poskušata prenesti na kupce.

Če bi gledali na denar, ne moremo biti zadovoljni "Če pogledam na splošno, sem zadovoljna, poglobila in razširila sem svoje znanje, spoznala zanimive ljudi, tako tiste, ki pridelujejo hrano, do tistih, ki cenijo kakovostno slovensko hrano in so naše redne stranke," pravi Manca.

Zaveda pa se, da vsaka nova stvar potrebuje čas, da se uveljavi, in prav tako je s tako trgovino. Ugotavlja, da je vloženi trud nekaj svojih sadov pokazal šele proti koncu leta. Dodaja, da ljudje v večini zelo podpirajo izdelke in da je vedno več takih, ki so ozaveščeni o zdravi prehrani.

Kobilje mleko: pozitiven učinek na človeka Ideja o molži kobil se je pred časom porodila Klemnu, pozneje pa je ideja dorasla do te mere, da sta pridobila odobritev obrata za zbiranje, polnjenje in zamrzovanje kobiljega mleka. Gre za prvi ovalni žig za tako vrsto obrata v Sloveniji.

Kobilje mleko je sicer znano po pozitivnem učinku na človeka. Pozitivni učinki se kažejo tako pri kozmetičnih in dermatoloških pripravkih kot pri uživanju. Pri kožnih obolenjih se priporoča kombinacija obeh načinov uporabe, pojasnjuje Manca.

Kobilje mleko krepi imunski sistem Na splošno velja, da kobilje mleko okrepi imunski sistem in posledično odpravi vzroke kroničnih bolezni in po Mančinih besedah ni namenjeno samo ljudem s kroničnimi boleznimi, ampak se priporoča starostnikom, otrokom, še posebej pa nedonošenčkom.

V Domačiji dobrot je trenutno na voljo zamrznjeno kobilje mleko v plastenkah po 250 mililitrov, kar je priporočena minimalna dnevna količina. Po približno šestih tednih rednega zauživanja je pričakovan pozitiven odziv organizma.

In kako mleko uživamo? Plastenko odtajamo neposredno pred uporabo v hladni ali mlačni vodi in ga še hladnega zaužijemo. V kobilje mleko lahko vmešamo tudi sadje, kokos ali pa kakšnega od kavnih nadomestkov brez kofeina. Pomembno je, da mleka ne pregrejemo nad telesno temperaturo.

"Večina stvari v življenju gre mimo nas, le tisto, kar zaužijemo, gre skozi nas. Na prvi pogled imajo izdelki pri nas višjo ceno, čeprav se moramo zavedati dejstva, da so pridelani na način, ki zahteva več dela na enoto. Pridelki so po količini manjši v primerjavi s konvencionalno pridelavo. Stranke pritrjujejo, da imajo ta živila res drugačen, bolj poln okus in da je treba zaužiti manj, da potešiš lakoto. Poleg tega uživanje konvencionalne hrane zmanjša kakovost življenja," pojasnjuje Manca.
Sestava kobiljega mleka je po Mančinih besedah zelo podobna človeškemu mleku, glavna razlika je, da ima kobilje mleko manjšo vsebnost maščob in posledično manjšo energijsko vrednost. Kobilje mleko vsebuje pretežno albumine in številne proteine, ki ščitijo organizem pred okužbami. Makro in mikro elementov je nekoliko manj v primerjavi z vsebnostjo mleka prežvekovalcev, vendar so v skoraj idealnem razmerju za potrebe človeka in so v obliki, ki jo človeški organizem dobro izkorišča. Posebnost je tudi velika vsebnost mlečnega sladkorja – laktoze, ki ima nekoliko drugačno kemijsko zgradbo kot laktoza mleka prežvekovalcev.
Domačija dobrot je odprta ob ponedeljkih, sredah in petkih med 10. in 18. uro ter v soboto med 8. in 12. uro. Stranke imajo možnost komunikacije prek e-pošte: domačija-dobrot@gmail.com ali prek strani na Facebooku Domačija dobrot.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano