Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2015, 15.00

6 let, 6 mesecev

Z 30 evri na mesec otrokom pomagajte do osnovnih dobrin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Projekt Botrstvo v Sloveniji že pet let številnih družinah po Sloveniji na pragu revščine, predvsem pa otrokom daje priložnost, da priplezajo iz brezna revščine in vidijo luč na koncu predora.

"Nočejo se igrati z mano … Včasih grem med poukom na stranišče, kjer se zjočem, ker mi je tako hudo, in pridem nazaj v razred in rečem, da sem moral na stranišče … Hudo mi je bilo gledati, kako drugi jedo malico, jaz pa ne … Ni mi lahko, a moraš se sprijazniti, ne smeš se kar zjokati …" so stavki otrok, ki jim je projekt Botrstvo pomagal v njihovi vsakodnevni stiski.

Skoraj 300 tisoč ljudi živi na pragu revščine Leta 2014 je v Sloveniji po podatkih statističnega urada pod pragom revščine živelo že 290 tisoč ljudi. Že pet let prepogosto vlogo socialnega korektiva opravlja projekt Botrstvo v Sloveniji. Na novinarski konferenci so predstavili svoje poslanstvo, svoje dobre zgodbe, ob tem pa opozorili na sistemske napake v državnih institucijah, ki žal prepogosto ne opravljajo svoje funkcije.

30 evrov mesečno za osnovne dobrine "Z mesečnim prispevkom 30 evrov botri pomagajo pri dostopu do osnovnih dobrin, kot so šolska prehrana, oblačila in šolske potrebščine, hkrati pa pomembno prispevajo k omogočanju vključevanja v šolske in obšolske dejavnosti," je pomen pomoči poudarila pobudnica projekta Botrstvo v Sloveniji in predsednica nadzornega odbora Milena Štular.

Pomemben del Botrstva pa je tudi projekt Botrstvo - brezplačna pravna pomoč, ki socialno najšibkejšim te družbe zagotavlja celostno pravno pomoč, predvsem pri stanovanjski problematiki, uveljavljanju pravic iz naslova javnih sredstev, osebnih stečajih in drugih stiskah.

Država namesto ponujene roke postavlja zid Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, pobudnica in nosilka projekta Botrstvo - brezplačna pravna pomoč, pa poudarja, da je povpraševanje po brezplačni pravni pomoči je vedno večje.

"Pri čemer govorimo pretežno o primerih, ki bi bili rešljivi, če bi država in njene institucije svoje delo opravile ažurno in zakonito. Namesto tega pa se posameznik znajde pred birokratskim aparatom, ki mu ne ponudi roke, ampak mora plezati čez zid, če želi priti do pravic, ki mu pripadajo."

Zaposleni, vendar ne zmorejo zagotoviti preživetja Veliko ostaja neuresničenih ukrepov, za katere pa Zidar Klemenčičeva poudarja, da na strani države ni posluha. Za brezplačno pravno pomoč pa žal nimajo posluha niti večje odvetniške družbe, ki so bile povabljene, da sodelujejo v projektu. V odvetniški pisarni Zidar Klemenčič tako ena oseba in pol skrbita zgolj samo za primere v projektu Botrstvo.

Po besedah Anite Ogulin, predsednice ZPM Ljubljana Moste-Polje, v okviru katere poteka projekt Botrstvo, revščina vse bolj zajema tudi družine, kjer so starši zaposleni, vendar z razpoložljivim prihodkom ne zmorejo zagotoviti preživetja. Otroci iz teh družin so prikrajšani za zdrav in spodbuden razvoj.

Vsak dan 40 vlog za vključitev v projekt Botrstva "Kako se naša revščina poglablja, priča tudi to, da dobimo vsak dan najmanj 40 in več vlog za vključitev in podaljšanje otrok v Botrstvo iz vse Slovenije. Pri veliki večini zgodb namreč ugotavljamo, da se je po enem letu revščina še poglobila in otrok preprosto ne moreš odrezati od mesečne podpore. Seveda moramo povedati, da družina mnogo let skriva revščino, saj je to tabu, kar naše otroke še bolj zaznamuje."

Zdaj je moja prihodnost videti svetla "Če ne bi združili civilno-družbenih moči, si ne znam predstavljati, kako bi ti otroci preživeli dneve, zato vsakemu izmed vas iskrena hvala," je sklenila Anita Ogulin.

"Zdaj je prihodnost videti zelo svetla. V situaciji, kakršni smo bili, res nisem pričakoval, da bom šel lahko kdaj študirat … To je takšno olajšanje in upam, da bo tako ostalo … Ne mine dan, da ne pomislim na ljudi, ki so nam pomagali … Hvala vam, neverjetni ste, hvala vam …" so bile zahvalne besede ljudi, ki so jim s pomočjo Botrstva pomagali stopiti v lepšo prihodnost.

Ne spreglejte