Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
9. 9. 2015,
15.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 9. 9. 2015, 15.26

6 let, 7 mesecev

Prostovoljci bodo delili brezplačen časopis in kefir

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po 39 krajih po Sloveniji bo jutri 300 prostovoljcev delilo brezplačni časopis Najboljše novice iz sveta. Mimoidoči bodo dobili tudi brezplačen kefir.

V Evropskem letu za razvoj 2015 se Slovenija prvič pridružuje projektu Najboljše novice iz sveta (World's Best News), ki se je kot zgleden primer prostovoljskega angažiranja pri širjenju pozitivnih informacij o ključnih razvojnih temah razvil na Danskem.

Gre za projekt, ki so ga pred petimi leti z namenom širjenja pozitivnih novic postavili na Danskem, letos pa se mu bo pridružilo še trinajst držav iz Evropske unije.

V Sloveniji sta k projektu pristopila ministrstvo za zunanje zadeve in Slovenska filantropija, ki sta k sodelovanju pritegnila ministrstva in vladne službe ter 30 prostovoljskih organizacij, ki so aktivirale prostovoljce v 39 krajih po Sloveniji. Ti bodo jutri (v petek, 11. septembra) delili brezplačni časopis.

Kup pozitivnih novic iz sveta Vsebino časopisa so pripravili Združeni narodi in Danci, ki so ji v slovenski različici dodali uvodnik ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca.

"Osnovna tema tokratnega časopisa je Živimo dlje in bolje, v smislu, da so ljudje v zadnjih letih po vsem svetu zelo napredovali – da so se povečali prihodki, dvignila se je izobrazba in podaljšala življenjska doba," je pojasnila Nataša Adlešič Barba z ministrstva za zunanje zadeve.

V časopisu bo poleg tega mogoče prebrati, ali smo dosegli razvojne cilje tisočletja, ki so jih v začetku tisočletja sprejeli voditelji Združenih narodov za države v razvoju. Vsebina se nanaša tudi na nove globalne cilje, ki naj bi bili sprejeti konec meseca in nadgradili razvojne cilje tisočletja, veljali pa bi za vse države sveta, tudi Slovenijo. V časopisu je tudi nekaj kratkih novic o človekoljubnem delu iz držav v razvoju.

Kje boste lahko dobili časopis Za Slovenijo je natisnjenih 12.500 izvodov časopisa, ki ga bo skupaj s kefirjem Mlekarne Planika iz Kobarida v 39 krajih po državi delilo 300 prostovoljcev.

"Prostovoljci bodo na različnih lokacijah – na avtobusnih in železniških postajah, v zdravstvenih domovih, knjižnicah … Povsod tam, kjer se ljudje zadržujejo v jutranjih konicah," je povedala Adlešič Barba.

Ker so želeli doseči, da časopis ne bi končal kot kakšen reklamni letaki, so prostovoljce tudi izobrazili o mednarodnem razvojnem sodelovanju, da bodo ta časopis oddali skupaj z nekaj stavki o tem projektu. Tako bo časopis res prišel v roke tistih, ki si ga dejansko želijo prebrati, dodaja predstavnica z ministrstva.

Preverite, kje v vašem kraju bodo prostovoljci delili časopis Najboljše novice iz sveta

Ne spreglejte