Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
17. 11. 2015,
13.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kickstarter

Torek, 17. 11. 2015, 13.58

6 let, 6 mesecev

Pametna naprava, s katero bodo tudi starši spali kot dojenčki

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pet prijateljev je razvilo napravo, s katero želijo staršem olajšati prve mesece po rojstvu novega družinskega člana. Za uresničitev ideje želijo na Kickstarterju zbrati 50 tisoč ameriških dolarjev.

Na spletni platformi za množično financiranje Kickstarter se je včeraj začelo zbiranje finančne podpore za pametno napravo za dojenčke Zoyo Baby.

Pametna naprava za manj starševskih skrbi Prvi meseci po rojstvu dojenčka staršem, predvsem prvorojenca, predstavljajo najtežje in najzahtevnejše trenutke, saj jih spremlja veliko vprašanj in skrbi – ali otrok pravilno diha, leži na trebuščku, ima suho pleničko, ali joče in zakaj.

Da bi staršem olajšali te začetne mesece, je skupina petih prijateljev razvila pametno napravo Zoyo Baby, ki stalno preverja dojenčkove življenjske znake.

Kako?

Napravo je treba pritrditi na dojenčkovo posteljico, deluje pa kot temperaturni senzor in naprava za zaznavanje otroškega joka. Ker je prek operacijskih sistemov iOS oz. Andorid povezana s pametnim telefonom, staršem takoj sporoči kakršnekoli dojenčkove težave – težave z dihanjem, previsoko temperaturo, mokro pleničko, jok ali da otrok spi na trebuščku, kar bi lahko oviralo njegovo dihanje.

V primeru težav z dihanjem in previsoko temperaturo pokaže tudi postopek, kako naj se starši odzovejo.

Ideja se je rodila iz slabe izkušnje prijatelja "Ideja se je rodila, ko je prijateljev otrok v posteljici dejansko nehal dihati. To je bilo nekje maja lani. Takrat je razlagal, kako panično in neizkušeno se je odzval, čeprav je to pogost pojav pri otrocih," razlaga produktni vodja Jure Zupanek.

Zato so pomislili, da bi paniko lahko preprečili z napravo, ki bi zaznala spremembo in staršem sporočila, da z otrokom nekaj ni v redu ter tudi ponudila navodila, kako v takšnem primeru ukrepati.

Od ideje do uresničitve je šlo dokaj hitro, člani ekipe pa so v pogovorih in skupnih razmišljanjih spoznali, da bi naprava morala vključevati še kaj več kot samo zaznavo dihanja.

"Tako zdaj naprava omogoča še spremljanje telesne temperature otroka, ali se med spanjem v posteljici obrne, za kar tudi vemo, da ni najboljše za otrokovo dihanje, zazna, ali se otrok joka, in to sporoči na telefon, ter opozori, ko se je polulal oz. pokakal in je hitro treba menjati pleničko," pravi Jure.

Po letu dni je prototip izdelan, ekipa pa pripravljena, da ga predstavi Proces od kovanja ideje, oblikovanja izdelka in testiranja do končnega prototipa je trajal vse leto, zdaj je projekt v fazi delujočega končnega prototipa. Nekaj dodatnih funkcionalnosti, popravkov in testov potrebujeta le še mobilni aplikaciji za iOS in Android

Ekipa je medtem pripravljena pokazati, kaj je ustvarila. Izdelek je včeraj predstavila na Kickstarterju, kjer želi zbrati 50 tisoč dolarjev (46.450 evrov) sredstev, ki jih bo namenila za izdelavo ogrodja za ohišje produkta, organizacijo proizvodnje, povečanje ekipe, še posebej za razvoj programske opreme in marketinga ter za trženje.

Če jim sredstva uspe zbrati, bo naprava na trgu na voljo aprila ali maja prihodnje leto, ko bodo poslali prve izdelke.

Ne spreglejte