Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
15.28

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Homey aplikacija

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 15.28

1 leto

Mladi slovenski podjetniki pometli z mednarodno konkurenco

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska start-up ekipa je razvila aplikacijo, ki družine na zabaven način pritegne k opravljanju hišnih opravil, in na mednarodnem tekmovanju za najboljšo poslovno idejo IKT osvojila prvo mesto.

Lizbona je konec oktobra gostila največjo evropsko konferenco na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij ICT Innovate, Connect, Transform, v okviru katere je potekalo tudi tekmovanje za najboljšo poslovno idejo IKT (ICT Bussines Idea Contest). Na njem se je predstavilo 12 najboljših stat-up ekip iz šestih držav, med katerimi je prvo mesto zasedla slovenska ekipa Homey.

"Celotna ekipa je bila te razglasitve zelo vesela. Nekoliko smo bili presenečeni, sicer pa smo verjeli, da je naša ideja super in nam lahko uspe," nam je povedal vodja ekipe Sašo Pompe. Za nagrado so dobili možnost delovanja v enem izmed evropskih inkubatorjev, vendar so se odločili, da ostanejo v ljubljanskem pospeševalniku ABC.

Aplikacija, ki družinske člane spodbuja k hišnim opravilom Konkurenco so premagali z inovativno aplikacijo Homey, namenjeno družinam, da bi lažje in hitreje spremljale hišna opravila.

"Če na primer mama pride domov in vidi razmetano sobo, jo fotografira in določi opravilo otroku, ki preko aplikacije dobi opozorilo. Ko sobo pospravi, to prek fotografije sporoči mami," delovanje aplikacije pojasnjuje Sašo.

Da bi bili družinski člani bolj motivirani za opravljanje naloge, je aplikacija zasnovana v obliki tekmovanja. Posamezni člani so namreč za vsako opravljeno nalogo nagrajeni, ves čas pa se beleži lestvica najbolj pridnih. Sašo zagotavlja, da je "okolje zaprto in omejeno, kar pomeni, da podatke vidijo le družinski člani."

Ideja, ki bo razbremenila mame Zgodba o aplikaciji se je kuhala več let, ideja zanjo pa se je rodila iz vsakodnevnih težav. "S Sanjo sva že dolgo par in sva še kot študenta imela vedno težave s sostanovalci, ko so bila vprašanja, kdo je in zakaj ni pospravil stanovanja, vedno na dnevnem redu. Podobno je bilo tudi, ko sva živela sama," razlaga Sašo.

Ko sta ugotovila, da se s tem soočajo številne družine, predvsem mame, ki morajo poskrbeti za večino opravil, drugi pa njihovega dela niti opazijo ne, sta začela razmišljati o rešitvi težave.

Aplikacijo želijo na trg spraviti še ta mesec Pred pol leta je Sašo skupaj s Sanjo ter Sandijem in Vidom ustanovil podjetje Domdom d. o. o., se prijavil na razpis Slovenskega podjetniškega sklada, kjer so dobili nekaj sredstev, na polno pa so aplikacijo začeli razvijati poletni šoli CREA Mesta prihodnosti skozi storitvene inovacije v organizaciji Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (PRA LUR) in Fakultete za računalništvo in informatiko.

Aplikacijo trenutno še testirajo, doslej so jo preizkusili le posamezni uporabniki, ki so bili nad njo navdušeni, saj so naredili in dokončali veliko nalog. Programerja Sandi in Vid zdaj odpravljata in izboljšujeta še zadnje napake. Načrtujejo, da bo mobilna aplikacija uporabnikom pametnih telefonov javno dostopna še ta mesec.

Ne spreglejte