Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
18. 1. 2016,
0.18

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

bobnar Izola obvoznica

Ponedeljek, 18. 1. 2016, 0.18

4 leta, 6 mesecev

Kdo je skrivnostni bobnar na izolski obvoznici? (foto, video)

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Kdor se pogosto zapelje nad Izolo, je ob bencinski črpalki gotovo že videl energičnega bobnarja z oranžnimi bobni. Zima zanj ni ovira, grejeta ga ritem in ljubezen do tega, kar počne.

Tudi preteklo soboto si je Izoljan Ajk Širca vzel čas zase in svojo strast. Kot to počne že dvajset let na različnih lokacijah naše prelepe obale, se je tudi tokrat pripeljal, sestavil svoj markanten set prosojnih oranžnih bobnov in zaigral na izbrano glasno podlago, ki se je slišala iz njegovega avtomobila.

Mimoidoči trobijo in mahajo

Mimo se vsak dan pripelje na tisoče avtomobilov. Tisti, ki ga radi vidijo in slišijo, ter tisti, ki ga poznajo, mu glasno potrobijo in pomahajo v pozdrav. Ajk jim, ko ni z mislimi popolnoma drugje, veselo odzdravi. Nekateri se ustavijo ter ga poslušajo, fotografirajo in snemajo.

A ni vedno tako in odzivi so različni. Njegov repertoar ni všeč vsem in tudi policijo so že klicali. "Odzivi so vedno bolj pozitivni, so pa tudi cvetke, ob katerih se sprašuješ, zakaj se ljudje tako odzovejo." Če koga moti, se prestavi, včasih tudi večkrat na dan, in pusti, da se njegova energija skozi palice ponovno prelije v zvok.

Ni hotel biti ves čas zaprt dva metra pod zemljo

"Imeli smo bend in vedno sem si želel, da bi igrali zunaj. Igrali smo v kleti, dva metra pod zemljo in vedno sem navijal za to, da bi šli ven. Odgovor je bil vsakič enak: da nas bodo drugi slišali, da še ne znamo dovolj, da smo slabi. Mene to sploh ni zanimalo, sem iz 70. let, Woodstock, 'svi goli pa ko šta voli'. Vedno me je vleklo ven."

Žena je rekla, naj ne naredi napake, ki jo bo večno obžaloval

Ko je bil mlajši, je želel igrati blues. "Blues igrajo stari, ki so mi rekli, da sem premlad, mladi pa so mi rekli, da je to muzika za stare in da oni tega ne bodo igrali. Ostal sem sam in razmišljal, kaj bi. Bil sem jezen in hotel sem pustiti bobne, pa mi je žena rekla, naj to ne bo napaka, ki jo bom večno obžaloval," pravi Ajk.

Dve ali tri noči je razmišljal, kaj naj stori. "Kakih trikrat sem zaigral v Izoli v središču in nihče ni nič rekel. Meni je bilo zelo lepo, ker sem bil na odprtem," z žarom v očeh pripoveduje nasmejani Ajk.

Zunaj igra že dvajset let

Dvajseta obletnica bo prihodnje leto, na obvoznici pa ob avtomobilih bobna približno deset let.

"Nisem vedno tu, lokacije menjavam. Ne igram vsak dan. Imam družino, dva otroka in ženo, službo in tako naprej," pove Ajk, ki se na ta način 'odklopi' enkrat na teden, če mu čas dopušča. Igra tudi po štiri ali pet ur. "Tudi osem ur skupaj sem že igral, a sem bil potem tri dni tako zdelan, da nisem zmogel ničesar več. Nimam kondicije," skomigne z rameni.

Igral v smučarski opremi in s kamni obteževal stojala

Vremenske razmere ga ne odvrnejo od igranja, če le ne dežuje. "Pred nekaj leti sem igral na Belvederju med močno burjo. Na stojala sem moral polagati kamne, ker mi je prevračalo bobne in činele. Oblečen sem bil v smučarsko opremo, ker me je tako zeblo, po prvih desetih minutah pa mi je že teklo po hrbtu. Tudi smučarji grejo smučat na minus dvajset in kolesarji prav tako nič ne vprašajo. Samo da ne dežuje, pa grem ven," nasmejano pove Ajk.

Kot otrok je najprej tri leta igral na škatle pralnih praškov

"V sedmem razredu sem začel tolči na škatle praškov in tako vztrajal tri leta, dokler ni mati videla, da to ni samo nekakšna muha, in smo šli kupit bobne, take bolj spodobne," opiše svoje navdušenje nad bobni.

"Začelo se je v sedmem razredu, zdaj imam 41 let," pravi. V srednji šoli so imeli svojo skupino, leta 1995 pa je kot član skupine D'Hamrs skupaj z Gojmirjem Lešnjakom - Gojcem ustvaril projekt. "Bil je res dober projekt Domovina, ljubezen moja. Posneli smo tudi CD-ploščo in imeli okrog 50 ali 60 razprodanih predstav po Sloveniji," se z nostalgijo spominja Ajk.

Jimi Hendrix mu pomeni vse

"Najrajši igram blues. Jimija Hendrixa imam tudi vtetoviranega na levi rami. Jimi je meni vse. Kar je bilo v glasbi tradicionalnega, je obrnil na glavo, zato mi je všeč," pravi in pove, da gre tudi sam vedno proti toku.

Nad zvrstjo ga je navdušil oče, kapitan ribiške barke.

"Bil sem v petem ali šestem razredu. Na barki so vedno imeli velike zvočnike in ojačevalce, med vlečenjem mrež so nabijali muziko. To me je ujelo. Spraševal sem ga, kdo je to, pa mi je odgovarjal: Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple in tako naprej. Takrat sem se zaljubil v to obdobje," pove Ajk.

"Morda se najde kak Lenny Kravitz iz devetdesetih, a drugega iz poznejšega obdobja ne boste slišali," pravi Ajk, ki ga privlači zvok glasbe sedemdesetih.

Nov zvok mu ni všeč in tudi bobni so kopija serije iz tistih let.

Ponosen na svoje ornžne prosojne bobne

Ko Ajk govori o bobnih, ki jih ima zadnjih nekaj let, ima poseben izraz na obrazu in vidi se, da so mu v veliko veselje. So markantni, oranžna barva pride še posebej do izraza na soncu, izbrani pa so bili z namenom.

Igra na set, ki ga je izdelovalec Ludwig Drums poimenoval Vistalite Zep Set. Set iz akrila je kopija bobnov, ki jih je imel bobnar kultnih Led Zeppelinov John Bonham. Set velikih bobnov, kakršnega ima Ajk, je vreden okoli pet tisočakov. Vedno si jih je želel imeti in zato nanje igra še z večjim užitkom.

Kdo je Ajk, ko ne igra bobnov ob cesti?

"A, j, k," črkuje svoje ime. "Mama mi je dala ime po Iku Turnerju, možu Tine Turner. Statistično je manj kot pet Ajkov v Sloveniji. Kolega je pred kratkim dobil otroka in mu dal ime po meni, drugih pa ne poznam. Malo jih je, naj ostane tako," se nasmeje Izolčan.

Sicer je polno zaposlen, ukvarja se z modeliranjem v strojništvu, skrbi za serverje, računalnike, komunikacijske povezave in podobno.

Žena Desa, ki ga je k igranju spodbudila, ima v Izoli salon za nego psov. Skupaj imata dva sinova, stara štirinajst in osem let. Prvi se navdušuje nad elektronsko glasbo, ob omembi katere Ajk močno nakremži obraz, osemletnik pa ga v tem posnema, ima pa posluh in izreden smisel za glasbo, pravi Ajk.

Izbiro o tem, kaj bosta v prihodnosti počela, prepušča svojima otrokoma. "Tudi mene nihče ni v nič silil," pravi Ajk.

Poišče čas za svojo strast in ga ceni, ko ga najde

Ajk je izredno pozitiven, nasmejan in skromen. Rad bi le počel to, kar ima najraje in zato vsako priložnost, ko mu čas to dopušča, izjemno ceni.

Imeli smo priložnost videti, kako zna v tem uživati in to na svoj način deliti z drugimi. Videli smo tudi, kako so uživali tisti, ki so se za kratek čas uspeli ustaviti in mu prisluhniti. In tudi sami smo se navzeli njegove pozitivne energije, ki se čuti ob vsakem udarcu.

Ne spreglejte