Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2015,
10.32

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mali junaki

Torek, 20. 10. 2015, 10.32

8 let, 1 mesec

Dvojčka Enej in Anže v ZDA na operacijo in po novo upanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šestletna dvojčka s cerebralno paralizo Anže in Enej Strazberger sta danes odpotovala v ZDA, kjer ju čaka SDR-operacija, ki bo sprostila njune mišice, kar bi lahko spremenilo njuno življenje.

V družini Strazberger, ki se je zaradi terapij v zasebni nevrološki ambulanti pri dr. Maji Roje Novak pred dobrima dvema letoma preselila v Zagreb, te dni vlada izredno stanje. V najboljšem pomenu besede. Za štiričlansko družino, kjer je vse podrejeno skrbi in napredku dvojčkov s cerebralno paralizo Anžetu in Eneju, so dnevi pakiranja in selitve iz podnajemniškega stanovanja. Nestrpno pričakujejo tri mesece v ZDA, kjer fanta čaka niz zahtevnih operacij, ki bi lahko spremenile njuno življenje.

Trije odločilni meseci v ZDA

Družina bo vse do sredine decembra v otroški bolnišnici v San Luisu. Tam bo Eneja in Anžeta 27. oktobra 2015 operiral priznani nevrokirurg T. S. Park, ki je SDR-operacijo (selektivno dorzalno rizotomijo) – ta naj bi fantoma sprostila mišice in tako odpravila zakrčenost, ki je pri ljudeh s cerebralno paralizo najbolj težavna – izvedel že več kot 3.200-krat. Med njimi je bilo tudi več kot deset otrok iz Slovenije in za zdaj nihče ni imel težav.

SDR-operacija na hrbtenici naj bi po oceni mame Darje bistveno izboljšala stanje dvojčkov (kar za 90 odstotkom bi se lahko zmanjšala zakrčenost), najpomembneje pa je, da bosta tako tudi vaje na fizioterapiji precej lažje izvajala.

Po okrevanju ju čaka še ena operacija, in sicer ortopedska operacija, ki jo bo izvedel priznani dr. Dobbs.

Stroške operacije bo krila zdravstvena blagajna, kar je močno razbremenilo družino Strazberger, saj sama takega finančnega bremena ne bi zmogla. A stroškov na njihovih plečih še zdaleč ne bo konec.

Naslednji finančni udarec jih čaka po operacijah, saj bosta dečka še naprej potrebovala fizioterapijo (država krije le en obisk tedensko), ortoze (posebne opornice za noge) in hodulje, najboljše pa seveda lahko dobijo le samoplačniki.

Bosta Anže in Enej enkrat lahko celo hodila?

"Fanta naj bi po tej operaciji povsem drugače začutila svoje telo, zato bosta potrebovala ogromno terapij, na katerih se bosta učila hoditi," pojasnjuje mama Darja, ki v šestih letih spopadanj s hudim zdravstvenim stanjem dvojčkov nikoli ni izgubila upanja, da bosta njena sinova enkrat hodila.

"Zdravniki so nam rekli, da bosta vse življenje preživela na invalidskem vozičku, vendar tega nočemo sprejeti," je odločna.

"Verjameva, da bodo operacije v ZDA in terapije, ki jim bodo sledile, pomenile povsem drugo zgodbo za najina fanta. Dr. Park je prepričan, da bosta po intenzivnih treningih po njihovem programu fanta lahko hodila ob opori, bodisi z berglami bodisi s hoduljo, morda pa povsem samostojno."

Fanta sta borca v pravem pomenu besede, potrjujejo vsi, ki ju poznajo. Starša Darja in Matjaž, ki sta v šestih letih storila vse, da bi njuna dvojčka lahko (s)hodila, pa ravno tako ne bosta vrgle puške v koruzo.

Ne spreglejte