TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 10.16

8 let

Privatizacijska komisija NKBM zavrača očitke glede domnevne korupcije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Člani nekdanje komisije za vodenje in nadzor prodaje delnic NKBM "najostreje zavračajo" očitke komisije za preprečevanje korupcije o sumu korupcije v postopku javne prodaje delnic NKBM.

Stališče protikorupcijske komisije je po njihovem mnenju povsem napačno in posledica nepoznavanja pravnih značilnosti načina prodaje delnic NKBM.

"Javno dostopen prospekt z uveljavljenimi standardi" Kot se je v nedeljo v imenu članov privatizacijske komisije pisno odzval njen vodja Saša Prelič, so bile delnice prodane v postopku prve javne ponudbe, katerega ključna značilnost je "obveznost vnaprejšnjega vseobsežnega razkritja vseh za presojo ekonomske utemeljenosti naložbe potrebnih informacij o vrednostnem papirju, ki je javno ponujen in tudi o njegovem izdajatelju".

Dolžnost razkritja je predpisana med drugim tudi zaradi varovanja tistih potencialnih kupcev, ki nimajo položaja dobro poučenih investitorjev, opozarja Prelič. Informacije so bile zajete v več kot 350-stranskem prospektu. Ker so bile delnice NKBM ponujene tudi na tujih trgih, je bil javno dostopen prospekt, ki ga je potrdila tudi ATVP, sestavljen v skladu z vsemi mednarodno uveljavljenimi standardi s tega področja, še navaja.

Očitki Kosove komisije naj bi bili neutemeljeni Očitki protikoruocijske komisije so po njegovem mnenju zato "povsem neutemeljeni in v javnosti krnijo ugled in dobro ime članov privatizacijske komisije". Člani komisije so delnice lahko pridobili "izključno na temelju identičnih informacij in tudi ob identičnih ponudbenih pogojih kot vseh ostalih več kot dva milijona drugih državljanov Slovenije".

Kot navaja Prelič, članom privatizacijske komisije nakupa ni prepovedoval noben predpis, zato tudi s formalnega vidika v tem ni nobenih kršitev. "Vprašanje, ali in kdaj kupljene delnice odsvojiti, pa je predmet ekonomske presoje in odločitve vsakega posameznega lastnika," je opozoril.

Člani privatizacijske komisije so se pripravljeni poslužiti vseh možnih sredstev Komisija za preprečevanje korupcije je v petek objavila ugotovitev suma korupcije pri javni prodaji delnic NKBM novembra lani. Definiciji korupcije po mnenju komisije ustrezata dve ravnanji ob prodaji državnega deleža banke. To sta, da so naknadno spremenili predlog razdelitve delnic ter da so delnice kupili tudi člani komisije za prodajo, ki naj bi jim bile zaradi operativnega sodelovanja v postopku dostopne informacije, zaradi katerih so bili pri vpisu delnic NKBM v ugodnejšem položaju kot ostali vpisniki.

Člani privatizacijske komisije od pristojnih organov pričakujejo, da bodo raziskali očitke komisije za preprečevanje korupcije in sprejeli "potrebne pravne zaključke". Za zaščito svojega ugleda, strokovnih referenc in osebne integritete pa bodo v teh postopkih uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, še navaja Prelič.

Ne spreglejte