SiolNET. Posel danes Finance
9,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hiša v Piranu, za katero želijo iztržiti 900 evrov na kvadratni meter

9,55

termometer

Fornače 33
Foto: Javno podjetje Okolje Piran

Na obali Pirana bodo v tretje poskušali prodati poslovni objekt, ki kazi prenovljeno podobo Fornač. Lastnica piranske nepremičninske agencije Casabela je prepričana, da je lokacija idealna za manjši hotel srednjega cenovnega razreda, ki jih v Piranu primanjkuje.

Piransko podjetje Okolje Piran prodaja svojo nekdanjo poslovno stavbo v Fornačah. Za stavbo z 2.200 kvadratnimi metri stanovanjske površine želi občina Piran iztržiti najmanj dva milijona evrov. Javno zbiranje zavezujočih ponudb traja do 24. oktobra, sledilo pa bo javno odpiranje ponudb.

Stavba z začetka 20. stoletja je le 20 metrov oddaljena od morja in ponuja pogled na celoten Piranski zaliv. Gre za sklop dveh objektov v nizu, ki se prodajata v celoti. Stavba stoji na novo urejenem območju Fornač, v neposredni bližini garažne hiše in večjega parkirišča. Trenutno prostore kot skladišče in delavnice še vedno uporablja javno komunalno podjetja. Izpraznjeni bodo ob sklenitvi prodajne pogodbe.

Neto koristna površina stavbe znaša 2.210 kvadratnih metrov, izhodiščna vrednost nepremičnine pa je 1,99 milijona evrov oziroma 900 evrov za kvadratni meter.

Ob prvi prodaji pred šestimi leti so želeli zanjo iztržiti 3,6 milijona evrov oziroma dobrih 1.600 evrov za kvadratni meter, a kupcev ni bilo. Pozneje so poskusili še enkrat, a tudi neuspešno.

V Okolju Piran so izdelali projekcijo objekta, ki bi lahko stal namesto zdajšnjega poslopja z začetka 20. stoletja. V Okolju Piran so izdelali projekcijo objekta, ki bi lahko stal namesto zdajšnjega poslopja z začetka 20. stoletja. Foto: Javno podjetje Okolje Piran

Po neuradnih informacijah tokrat zanimanje za nakup obstaja, a dokler ne bo vplačanih varščin, je o uspešni prodaji prezgodaj govoriti. Lokacijska informacija trenutno dovoljuje storitveno-poslovno dejavnost, odprte pa so vse možnosti. Dovoljene so gradnja novega objekta, rekonstrukcija, nadomestna gradnja in sprememba namembnosti, ki pa še ni dovoljenje za predvidene posege. Kupec bo moral v tem primeru vložiti predlog za spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) in pridobiti vsa ustrezna dovoljenja.

Lastnica piranske nepremičninske agencije Casabela Stanislava Premru Lovšin je prepričana, da je lokacija idealna za manjši hotel srednjega cenovnega razreda, ki jih v Piranu primanjkuje. Odločno nasprotuje gradnji stanovanj za trg, kakor je bilo zamišljeno pred leti. "Piran je poln turistov, apartmaji in hostli so polno zasedeni. Piran je trenutno najbolj vroča destinacija na Obali," pravi sogovornica.

Čeprav ima piranska občina predkupno pravico, je ne bo uveljavljala. Ponudniki morajo resnost izkazati s plačilom sto tisočakov varščine. Čeprav ima piranska občina predkupno pravico, je ne bo uveljavljala. Ponudniki morajo resnost izkazati s plačilom sto tisočakov varščine. Foto: Javno podjetje Okolje Piran

Glede na že tretji poskus prodaje se ji zdi cena še vedno malenkost previsoka. "Za tako velike objekte je težko najti primernega kupca. Opažam, da ljudje nimajo vizije ali pa denarja. Kolikor vem, obstaja tuj potencialni kupec," pove Premru Lovšinova. Sama bi bila najbolj vesela domačega kupca, doda.

Merilo za izbiro najugodnejšega ponudnika bo najvišja ponujena cena. Če bo prispelo več najugodnejših ponudb, bo komisija pozvala ponudnike k oddaji nove ponudbe ali z njimi opravila dodatna pogajanja.

Kupec bo moral poravnati dvoodstotni davek na promet nepremičnin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin