Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 5. 2011,
12.57

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pokojnine

Petek, 13. 5. 2011, 12.57

7 let, 2 meseca

ZSSS: Rešitev pokojninskega sistema so nova delovna mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Registrirana brezposelnost mladih in starejših se je v zadnjih treh letih skoraj podvojila. Manjše število zaposlenih pa pomeni manj prispevkov za državno blagajno, je opozoril Goran Lukič iz ZSSS.

"Naš pokojninski sistem je odvisen od stanja v gospodarstvu. Če gre gospodarstvu slabo, če ni novih delovnih mest, če ni investicij, pomeni to težave v pokojninskem sistemu," pravi izvršni sekretar za pravno področje in področje delovnih razmerij na zvezi Andrej Zorko. Za dvig socialnega stanja v Sloveniji je po njegovem mnenju nujno zagotoviti nova delovna mesta, pravno državo in socialno varnost. "Mladi bežijo v preizobraževanje" Dolžina študija v Sloveniji je ena najdaljših v Evropi, vedno več mladih pa se vpisuje tudi na podiplomski študij. Po mnenju Gorana Lukiča "mladi bežijo v preizobraževnaje" zaradi pomanjkanja priložnosti za redno delo. Že če bi redno delo našli vsi brezposelni mladi, starejši od 26 let, bi to za pokojninsko blagajno pomenilo dodatnih skoraj 50 milijonov evrov letno, je še izračunal.

Brezposelnost se vztrajno veča tudi v srednji starostni skupini. Pomemben podatek je po Lukičevem mnenju tudi to, da bi se lahko namesto nadur, ki so bile narejene v letu 2008, odprlo kar 9000 novih delovnih mest.

Lukič: Delovno dobo bi daljšali, starejši pa so že sedaj brezposelni Problemi se pojavljajo tudi pri samem izstopu delovno aktivih iz trga dela. "Ministrstvo za delo govori, da je treba podaljšati delovno dobo zaradi demografskih pritiskov", vendar so starejši že sedaj brezposelni, saj jih delodajalci ne morejo ali nočejo zaposliti, opozarja Lukič.

Zorko: Reforma iz leta 2000 deluje Nova reforma po prepričanju Zorka ni potrebna, saj tista, sprejeta leta 2000, po njegovem mnenju deluje. Z njo je Slovenija že dosegla zvišanje delovne dobe, ki se je v štirih letih povišala za 3,2 leti, kar je veliko več od povprečja EU. Dvig delovne dobe v času gospodarske nestabilnosti pa je po njegovem mnenju neodgovorno dejanje.

Nov zakon bi po prepričanju Zorka povečal tudi revščino, ki je že sedaj zelo velika.

Ne spreglejte