Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2011,
18.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 9. 2. 2011, 18.56

7 let, 2 meseca

Židan utrdil vezi s koroškimi Slovenci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je na obisku na avstrijskem Koroškem utrdil vezi s tamkajšnjimi slovenskimi kmeti in njihovimi predstavniki.

Minister se razume tudi kot njihov zastopnik v EU, zato je med drugim obisk služil usklajevanju pogledov pred pogajanji o novi finančni perspektivi EU 2014-2020. Minister se je na avstrijskem Koroškem mudil na povabilo Skupnosti južnokoroških kmetov (SJK), ki združuje predvsem slovenske kmete in je v kmetijsko-gozdarski zbornici avstrijske Koroške zastopana z dvema svetnikoma. Židan se je ob tej priložnosti sešel tako s predstavniki SJK kot tudi Kmečke izobraževalne skupnosti (KIS), ki deluje znotraj SJK. Za večji pretok ljudi V središču pogovorov so bili zlasti trije sklopi. Obstoječe "odlično sodelovanje na strokovni ravni med kmečkimi organizacijami na avstrijskem Koroškem in v Sloveniji" želijo, tako minister, v prihodnje nadgraditi z večjimi pretokom ljudi. Slovenski kmetje iz avstrijske Koroške naj bi svoje kompetence prenesli v Slovenijo in obratno, s čimer naj bi izkoristili "stanje, ki je prednost v EU, in to je večjezičnost," je napovedal Židan.

Za krepitev sodelovanja na področju šolstva Okrepiti nameravajo sodelovanje na področju šolstva in povečati izmenjavo šolskih praks. Koroški slovenski kmetje naj bi izkoristili šolske programe v Sloveniji od srednješolske do visokošolske stopnje, na avstrijskem Koroškem pa naj bi se šolali učenci iz Slovenije.

In nenazadnje mora Slovenija zastopati tudi interese slovenskih kmetov zunaj njenih meja, je prepričan Židan. Zato so sogovorniki srečanje izkoristili tudi za uskladitev stališč pred pogajanji o novi finančni perspektivi EU 2014-2020. Poseben poudarek pri tem velja skrbi za majhne in srednje kmetije, ki so značilne tako za Slovenijo kot avstrijsko Koroško. Obenem se Slovenija lahko uči tudi iz izkušenj na severni strani Karavank, saj želi delež ekoloških kmetij dvigniti na 15 odstotkov, kakršen je sicer že med koroškimi Slovenci.

Domej: Pokazala se je tesna povezanost Predsednik SJK in svetnik v kmetijski zbornici avstrijske Koroške Štefan Domej je po pogovorih z ministrom Židanom ocenil, da se je pokazala tesna povezanost slovenskih kmetijskih organizacij na avstrijskem Koroškem z organizacijami v Sloveniji. Skupna skrb velja tudi ohranitvi čim več družinskih kmetij, saj bo to pomagalo ohranjati slovenski jezik na avstrijskem Koroškem, je prepričan Domej.

Predsednik KIS Miha Zablatnik je poudaril, da je delovanje te organizacije "omogočeno samo s tesno podporo Slovenije." Ta namreč omogoča, da domače kmete izobražujejo v slovenščini in jih povezujejo s stanovskimi kolegi v Sloveniji.

Minister Židan se je sešel tudi z novim predsednikom kmetijsko-gozdarske zbornice avstrijske Koroške Johannom Mösslerjem in deželnim svetnikom za kmetijstvo Josefom Martinzem. Srečanje je bilo namenjeno medsebojnemu spoznavanju ter ugotavljanju skupnih interesov in možnosti za sodelovanje.

Ne spreglejte