Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 7. 2020,
15.54

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Donald Trump BDP ZDA

Četrtek, 30. 7. 2020, 15.54

3 leta, 8 mesecev

ZDA z največjim padcem gospodarske rasti v zgodovini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
ZDA, Koronavirus, New York | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriško gospodarstvo je zaradi pandemije covida-19 beležilo ogromen padec bruto domačega proizvoda (BDP), ki je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani upadel za 32,9 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki ameriške vlade. Gre za največji padec doslej, h kateremu je največ prispeval 34,6-odstotni padec zasebne potrošnje, poroča STA.

V primerjavi s predhodnim četrtletjem se je ameriško gospodarstvo skrčilo za deset odstotkov, kažejo prve ocene. Padec je bil sicer manjši od pričakovanj analitikov, ki so predvidevali, da bo na letni ravni dosegel 34 odstotkov. Gre za največje krčenje ameriškega BDP po letu 1947, odkar ga izračunavajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem so izpostavile, da ameriška vlada uporablja letne podatke o gibanju BDP, zato ti niso primerljivi s četrtletnimi primerjavami, ki jih uporabljajo druge razvite države.

Ameriški izvoz je v drugem četrtletju upadel za 64 odstotkov, uvoz je bil nižji za 53 odstotkov, navaja STA.

Ustavitvi gospodarstva je sledilo množično odpuščanje

Čeprav se je gospodarstvo maja znova odprlo, pa je vnovična rast števila okuženih z novim koronavirusom, predvsem na gosto poseljenem jugu in zahodu države oblasti prisilila, da znova uvedejo različne omejitve za zamejitev širjenja virusa, ki dušijo gospodarstvo. Zaradi tega narašča tudi dvom, ali si bo ameriško gospodarstvo res že lahko nekoliko opomoglo v tretjem četrtletju, piše STA.

Donald Trump
Novice Trump bi preložil predsedniške volitve

Po petodstotnem padcu BDP v prvem četrtletju so analitiki sicer pričakovali, da bi bil padec BDP lahko v drugem četrtletju še večji, saj se je največje gospodarstvo na svetu skoraj povsem ustavilo, temu pa je sledilo množično odpuščanje.

Kot kažejo danes objavljeni podatki ameriškega ministrstva za delo, se je število prošenj za nadomestilo za pomoč brezposelnim prejšnji teden zvišalo drugi teden zapored, in sicer je bilo novih prošenj 1,43 milijona, kar je 12.000 prošenj več kot v predhodnem tednu.

Razmere na trgu se slabšajo zaradi vnovičnih omejitev za zamejitev širjenja novega koronavirusa. Na različnih programih za pomoč brezposelnim je sedaj v ZDA že več kot 30,2 milijona ljudi.

Doslej je za najslabše četrtletje za ameriško gospodarstvo veljalo drugo četrtletje leta 1958, ko so zabeležili 10-odstotni padec na letni ravni.

Ne spreglejte