Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 5. 2011,
9.03

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zavarovalnice goljufije

Nedelja, 22. 5. 2011, 9.03

7 let, 2 meseca

Zavarovalniške goljufije tudi v Sloveniji vse pogostejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Trend zavarovalniških goljufij je tako v Sloveniji kot tudi v svetu v porastu, to pa velja za vse vrste zavarovanj, ugotavljajo na Slovenskem zavarovalnem združenju.

Združenje je lani vzpostavilo nacionalni sistem za odkrivanje zavarovalniških goljufij in s tem zaključilo pomemben projekt v smeri boja proti goljufijam v avtomobilskem zavarovanju. V svetu se po nekaterih ocenah zaradi goljufij pri avtomobilskih zavarovanjih na svetovni ravni izgublja kar okoli 100 milijard evrov, te izgube pa zaradi gospodarske krize še naraščajo. V Sloveniji modeli izračuna sicer za zdaj še ne obstajajo, po nekaterih ocenah, po katerih naj bi bila desetina vseh škod goljufivih, pa naj bi v letu 2009 na področju premoženjskih škod od nekaj več kot milijarde evrov izplačanih škod v žepe goljufov šlo več kot 100 milijonov evrov. Goljufije z uprizorjenimi, lažnimi in napihnjenimi primeri "Na področju avtomobilskih zavarovanj gre predvsem za goljufije z uprizorjenimi, lažnimi in napihnjenimi primeri ter terjanja za škodo, ki je nastala pred sklenitvijo pogodbe. Pogosti so tudi načrtovani škodni dogodki, kjer pride do poškodovanja zavarovanih predmetov in do domnevnih telesnih poškodb udeležencev. Posebna kategorija pa so zavarovanja predmetov predhodno poškodovanih od toče," je povedal vodja oddelka za kontrolo in nadzor zavarovalnih procesov v Zavarovalnici Maribor Boris Peršak.

Vse več bolj kompleksnih mednarodnih goljufij Kot je dodal, je opazen tudi trend povečanja bolj kompleksnih mednarodnih zavarovalniških goljufij, kjer so najpogosteje vpletene osebe s področja Balkana. Večinoma gre za materialno škodo na motornih vozilih, ki naj bi jih domnevno poškodovali naši zavarovanci, najpogosteje v tujini, pri tem pa se ugotavlja, da so vozila oškodovancev uporabljena v več prijavah odgovornostnih škod pri različnih zavarovalnicah tako v tujini kot tudi na Balkanu.

V Zavarovalnici Maribor so tako samo lani zabeležili okoli 1300 primerov goljufij, kar je več kot dvakrat toliko kot v letu prej, to pa pripisujejo tudi dejstvu, da so z letom 2009 uvedli povsem novo obliko izločanja vprašljivih odškodninskih zahtevkov, kjer uporabljajo nove analitične pristope. Število sumljivih obravnavanih primerov v zadnjih petih letih je sicer naraslo za štirikrat, v zadnjih dveh letih pa so podali tudi 123 kazenskih ovadb.

Jasnič: Lažnih zahtevkov je med 13 in 23 odstotkov V Zavarovalnici Triglav ne razkrivajo statistike odkritih zavarovalniških goljufij v zadnjih letih, ker naj bi to predstavljalo poslovno skrivnost. Poudarjajo pa, da je delež prevar v Sloveniji podoben, morda celo nekoliko višji kot v zahodni Evropi, kjer se giblje med pet in deset odstotkov. Po nekaterih podatkih naj bi bilo v avtomobilskem zavarovanju med 17 in 27 odstotkov vseh škodnih zahtevkov pretiranih, med 13 in 23 odstotkov pa lažnih, meni direktor službe za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar v največji slovenski zavarovalnici Dejan Jasnič.

Izvedba goljufij je vse bolj dodelana "Pri sklepanju in obnavljanju zavarovanj ter likvidacijah škod se srečujemo tako s prevarami kot tudi z malomarnostjo ljudi. Pri prevarah gre najpogosteje za goljufije, ki so stare približno toliko kot zavarovalniška dejavnost. Trend goljufij je v porastu, tudi načini njihove izvedbe postajajo vse bolj dodelani," je dejal Jasnič in dodal, da kljub temu na določenih področjih zaznavajo učinke preventivnega delovanja, od katerih v prihodnje pričakujejo še več.

Sicer pa so v zadnjem letu v zavarovalnici začeli izvajati širše aktivnosti na področju prevar. Tako je bila organizirana služba za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar, v kateri trenutno dela devet ljudi. Kot pojasnjuje Jasnič, se en oddelek ukvarja s preprečevanjem in odkrivanjem prevar, v drugem pa se nekdanji kriminalisti in policisti ukvarjajo s poizvedbami in raziskavami posameznih primerov.

Ne spreglejte