Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
14.13

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

20

Natisni članek

SD Marjan Šarec SDH Petrol

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 14.13

4 leta, 5 mesecev

Je načrtovano zadolževanje razlog za odhod Petrolove uprave?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

20

Tomaž Berločnik | Uprava SDH je nadzorni svet Petrola zaprosila za pojasnila o dogodkih iz prejšnjega tedna, ko je zdaj že nekdanja uprava Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika sporazumno odstopila. | Foto STA

Uprava SDH je nadzorni svet Petrola zaprosila za pojasnila o dogodkih iz prejšnjega tedna, ko je zdaj že nekdanja uprava Petrola pod vodstvom Tomaža Berločnika sporazumno odstopila.

Foto: STA

Razlog za predčasno zamenjavo uprave Petrola naj bi bil med drugim načrtovano zvišanje zadolževanja. Poslovna strategija naj bi vsebovala rast s prevzemi v državah nekdanje Jugoslavije, česar nadzorniki pod vodstvom Nade Drobne Popović niso ocenili kot pozitivno.

Nadzorni svet družbe Petrol je danes zatrdil, da skladno z veljavno zakonodajo deluje neodvisno, "prav tako tudi vsi njegovi člani delujemo popolnoma samostojno in v korist družbe, ki jo nadziramo". Odločitev o odhodu uprave je nadzorni svet sprejel soglasno, "ob upoštevanju informacij, s katerimi je v trenutku sprejemanja odločitve razpolagal". 

Nadzorniki Petrola so v sporočilu, ki so ga objavili na spletnih straneh Ljubljanske borze, tudi zatrdili, da Slovenski državni holding (SDH) ni imel "nikakršnih dodatnih informacij, kot vsi ostali delničarji, o delovanju in aktivnostih nadzornega sveta družbe v zvezi s predčasnim zaključkom mandata nekdanje uprave družbe".

Ob postopkih za predčasno prekinitev mandata nekdanjim članom uprave Tomažu Berločniku, Igorju Stebernaku in Roku Vodniku se je namreč pojavil sum neenakomerne obveščenosti delničarjev, ker naj bi bil SDH predčasno obveščen o teh postopkih.

Po besedah poznavalcev, ki jih povzema Reporter, je bil med drugim razlog za predčasni odhod Petrolove uprave načrtovano zvišanje zadolževanja. S trenutnih okoli 360 milijonov evrov na prek 500 milijonov evrov. Poslovna strategija je vsebovala rast s prevzemi v državah nekdanje Jugoslavije, česar nadzorniki pod vodstvom Nade Drobne Popović niso ocenili kot pozitivno. V zadnjega pol leta je uprava nadzornemu svetu menda predstavila različne predloge prevzemov, vendar nadzornikov ni prepričala.

Prav tako so, tako Reporter, nadzorniki upravi s številkami dokazali, da je prišla s predlogom previsokega zadolževanja in z napačnimi viri zadolževanja. "Ni šlo torej zgolj za računovodsko napako, kot so skušali predstaviti nekateri mediji, pač pa je uprava namesto najemanja kreditov predlagala zadolževanje z izdajo obveznic. Kot pravijo naši viri, bi to zadolževanje Petrol stalo precej več kot tisto prek bank. Iz objavljenih izjav izhaja, da je uprava napako priznala, kar je eden od razlogov za odhod," še piše Reporter.

"Družba Slovenski državni holding od članov nadzornega sveta ni prejela nikakršnih dodatnih informacij, ki že ne bi bile javno objavljene in torej nikakor ni bila predčasno seznanjena o morebitnih postopkih za predčasno prekinitev mandata nekdanji upravi družbe Petrol," so zapisali.

Nadzorni svet naftnega trgovca in po prihodkih največje slovenske družbe je v četrtek z upravo sklenil sporazum o odhodu s funkcije. S položaja so se tako poslovili predsednik uprave Berločnik ter člana uprave Vodnik in Stebrnak.

Marjan Šarec
Novice Vlada od SDH pričakuje pojasnila glede zamenjave uprave Petrola

SDH od nadzornikov zahtevala pojasnila

Uprava SDH, ki jo vodi Gabrijel Škof, je danes skladno z vladnim navodilom nadzornemu svetu Petrola poslala poziv, da pojasni razloge za te dogodke. Ob tem je nadzorni svet prosila, naj isti poziv prenese tudi članom nekdanje uprave, ki so sporazumno odšli s položaja.

Uprava SDH je s tem sledila navodilu vlade kot skupščine upravljavca državnega premoženja. Ministrski zbor je na petkovi dopisni seji namreč holding pozval, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo v zvezi z zamenjavo članov poslovodstva Petrola.

Petrol | Foto: STA , Foto: STA , Vodenje družbe je do imenovanja nove uprave prevzela dosedanja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović, nadzorni svet pa je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković. V upravi ostaja delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Uradni razlog za odhod, kot ga je javnosti predstavila tudi Drobne Popovićeva, so razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe.

Šarec s prstom pokazal na druge koalicijske stranke

Omenjalo se je, da naj bi bili v ozadju ruski interesi po vstopu v Petrol, kar pa je Drobne Popovičeva, sicer tudi nekdanja članica uprave SDH, danes pa finančna direktorica jeseniškega Acronija iz skupine Sij v pretežni ruski lasti, zanikala. Premier Marjan Šarec je medtem v zadnjih dneh večkrat javno zanikal ugibanja, da naj bi šlo za poskus LMŠ, da okrepi svoj položaj v pomembni gospodarski družbi. Ob tem je dejal, da so nekatere druge stranke iz koalicije že precej dlje na politični sceni.

Tomaž Berločnik
Novice Uprava Petrola odhaja

Iz stranke SD so že v soboto sporočili, da niso vpleteni v menjavo Petrolove uprave. "Nadzorni svet družbe je pri sprejemanju odločitev avtonomen in zanje tudi odgovarja," so zapisali v SD in dodali, da so jim znane le informacije iz medijev. V stranki pričakujejo, da so nadzorniki do zdaj oziroma bodo tudi v prihodnje ravnali odgovorno in z odločitvami pripomogli k nadaljnjemu uspešnemu poslovanju in razvoju družbe. K temu po njihovem spadata tudi pregledno obveščanje vseh deležnikov in odgovornost za odločitve v skladu z načeli dobrega korporativnega upravljanja.

Premier Marjan Šarec je v povezavi z menjavo uprave Petrola prst usmeril v nekatere koalicijske stranke, ki so že precej dlje na politični sceni kot LMŠ. | Foto: Reuters Premier Marjan Šarec je v povezavi z menjavo uprave Petrola prst usmeril v nekatere koalicijske stranke, ki so že precej dlje na politični sceni kot LMŠ. Foto: Reuters

Razlog za menjavo uprave posli v državah nekdanje Jugoslavije?

Po nekaterih informacijah bi lahko bili razlog tudi nekateri posli v državah nekdanje Jugoslavije. Omenja se nakup dela energetske dejavnosti, ki se ukvarja s poslovanjem s plinom in električno energijo, od hrvaške družbe Crodux. Ta je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka.

Neuradno naj bi bil posel ter tudi nekateri drugi načrtovani prevzemi v regiji, kot so bili zastavljeni, po mnenju nadzornikov finančno prevelik zalogaj. Petrol naj bi sicer po napovedih danes popoldne prek spletnih strani Ljubljanske borze objavil dodatna pojasnila za delničarje, saj mora po zakonu zagotavljati enakomerno obveščenost lastnikov kapitala.

Nada Drobne Popovič
Novice Na čelu Petrola začasno prva nadzornica Drobne Popovićeva

 

Ne spreglejte