Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 11. 2014,
16.33

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izguba

Petek, 14. 11. 2014, 16.33

5 let

Zakaj države v razvoju letno izgubijo 160 milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi izogibanja plačila davkov predvsem multinacionalk. Apple je na primer za 31 milijard evrov dobička zunaj ZDA plačal le tri odstotke davka, Amazon pa za 12 milijard evrov le slab odstotek.

Države v razvoju naj bi zaradi konkurenčnosti davčnih politik posameznih držav letno izgubile okoli 160 milijard evrov. Vodja projekta Beg kapitala pri Ekvilib inštitutu Aleš Šifrer pravi, da s tem številne države po svetu, tudi evropske, kot sta na primer Luksemburg in Nizozemska, povzročajo nekonkurenčnost oziroma neenakost med največjimi multinacionalkami ter srednjimi in manjšimi podjetji.

"Podatki, da multinacionalke v povprečju plačujejo le osem odstotkov davka od dobička pravnih oseb, medtem ko na drugi strani srednja in manjša podjetja plačujejo okoli 33 odstotkov tega davka, pove veliko. To preprosto pomeni, da so multinacionalke v veliki prednosti," pravi Šifrer, ki poudarja, da si tudi zaradi tega največji svetovni giganti lahko privoščijo izjemno drage davčne svetovalce, ti pa se v njihovem imenu dogovorijo za plačilo nižjih davkov.

Potrebujemo usklajeno davčno politiko Kot pravi Šifrer, ni dobro, da na primer države Evropske unije tekmujejo pri ugodnih davkih. "Zadnji razkriti primer Luksemburga pove vse, pa tudi podatek, da bi s temi 160 milijardami evrov, ki jih izgubijo države v razvoju, lahko izkoreninili lakoto in revščino." Po prepričanju Šifrerja bi potrebovali več ukrepov v Evropski uniji, da bi se izognili takšnim anomalijam.

V Španiji so davčne utaje ocenjene na 58 milijard evrov Damjan Režek iz urada za preprečevanje pranja denarja pravi, da so podatki naravnost alarmantni. "Apple je na primer za 31 milijard evrov dobička zunaj ZDA plačal le tri odstotke davka, Amazon pa za 12 milijard evrov dobička le slab odstotek davka," prvi Režek, ki v Evropi ne vidi težave le pri prej omenjenem Luksemburgu, temveč tudi v Madžarski in Španiji. "V Španiji je vrednost davčnih utaj ocenjena na 58 milijard evrov, kar je toliko denarja, kot ga ta država letno porabi v zdravstvu. Gre za ogromne številke," pravi Režek in dodaja, da na primer v Nemčiji letno operejo med 30 in 60 milijardami evrov.

Nezakonita trgovina s cigaretami vredna deset, z zdravili pa sto milijard evrov Kot še pojasnjuje Režek, naj bi bila vrednost nezakonite trgovine s cigaretami v Evropski uniji vredna deset milijard evrov, z zdravili pa okoli sto milijard evrov.

Kako pa je v Sloveniji? Režek poudarja, da je naša država s povezanostjo in primerno organiziranostjo vseh deležnikov lahko zgled drugim. "Od javnega objavljanja davčnih dolžnikov do Supervizorja, tudi z zakonom o preprečevanju pranja denarja in ne nazadnje z zakonom o odvzemu premoženja nezakonitega izvora je naredila velik korak." In koliko denarja naj bi se letno opralo v Sloveniji? "Točnih ocene ni, lahko pa rečemo, da gre za milijone evrov."

Ne spreglejte