Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 5. 2013,
11.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

turizem

Nedelja, 12. 5. 2013, 11.35

7 let, 2 meseca

Za spodbujanje inovativnosti v turizmu podeljenih preko 110.000 evrov sredstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spodbujanje inovativnosti v turizmu, ki je ena od ključnih usmeritev strategije razvoja slovenskega turizma, ima za seboj prvo desetletje. V tem času je bilo podeljenih preko 110.000 evrov sredstev.

V tem obdobju je bilo uresničenih skoraj 100 idejnih projektov, ustanovljena je bila tudi Banka turističnih priložnosti Slovenije. V javni agenciji Spirit ob tem izpostavljajo, da inovativnost v turizmu ni tema, ki bi bila pogosto na dnevnem redu politike, turističnih ponudnikov in porabnikov. Prepričani so, da inovativnost v turizmu ne sme ostati obrobna tema in da doma ter v tujini obstaja veliko še neizkoriščenih priložnosti, zanimivih za vse turistične deležnike.

Banka turističnih priložnosti se širi tudi na mednarodno raven Sistem spodbujanja inovacij v turizmu na nacionalni ravni se osredotoča na prepoznavanje in nagrajevanje inovativnosti z nagrado sejalec, na razvoj Banke turističnih priložnosti ter nagrado za uresničevanje najbolj inovativnih turističnih idej snovalec. S časom so se razvili tudi spremljajoči mehanizmi. Z uspešno kandidaturo na razpisu Čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija se banka turističnih priložnosti pod imenom T-lab širi tudi na mednarodno raven.

Nagrada sejalec za ustvarjalne in inovativne turistične dosežke nagrajuje tiste inovacije v turizmu, ki prispevajo k večji prepoznavnosti turistične ponudbe Slovenije.

Projekt Banka turističnih priložnosti Slovenije je v slovenski turistični prostor vstopil leta 2006 in vse od takrat spodbuja razvoj inovativnega mišljenja in pristopov v slovenskem turizmu. Prioritetna naloga je pospeševanje nadzorovanega pretoka informacij o obetavnih turističnih idejah. Banka je v slovenskem in angleškem jeziku dostopna na spletni straniwww.btps.si. Trenutno ima prek 1350 registriranih uporabnikov, ki so objavili 389 idejnih pologov, 130 energijskih pologov, 141 pologov znanja in 415 z inovativnostjo v turizmu povezanih novic.

Do konca maja lani izplačanih 61.600 evrov in uresničenih šest zamisli V vseh letih delovanja je banka z mehanizmom snovalec podelila 114.500 evrov bruto sredstev, od katerih je bilo do konca maja lani izplačanih 61.600 evrov in uresničenih šest zamisli.

Predlagatelji novih idej v turizmu poleg finančnih spodbud iščejo tudi strokovno podporo za razvoj svojih projektov, kar omogoča projekt T-lab. Vsi, ki želijo uresničiti nov turistični projekt, ter iščejo povezave, promocijske kanale ter izkušnje, so vabljeni, da oddajo svoj idejni polog na portal T-lab. Nosilcem izbranih najobetavnejših idej bo pri njihovem uresničevanju od julija 2013 do septembra 2014 na voljo brezplačna strokovna, mentorska in promocijska podpora slovenskih ter italijanskih turističnih strokovnjakov.

Ne spreglejte