Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2023,
13.07

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

13

Natisni članek

vlada tožba ukinitev Dopolnilno zavarovanje Vzajemna

Četrtek, 18. 5. 2023, 13.07

11 mesecev, 1 teden

Vzajemna napoveduje: Od države bomo zahtevali odškodnino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,21

13

V Vzajemni bodo nadzornemu svetu predlagali dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, po trenutnih izračunih na 44,78 evra, je medijem povedal predsednik uprave zavarovalnice Aleš Mikeln. Ker bodo lahko zavarovancem zaradi vladne uredbe zaračunavali le 35,67 evra mesečno, pri Vzajemni napovedujejo, da bodo od države terjali odškodnino.

"Mi pričakujemo samo to, da nam je omogočeno poslovanje, ne iščemo dobičkov," je poudaril Mikeln.

Spomnil je, da v Vzajemni že več kot deset let opozarjajo na nujnost spremembe dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ker zdajšnji model financiranja ni vzdržen, saj se stroški zdravstvenega zavarovanja ves čas povečujejo.

Po njegovih besedah je imela Vzajemna v prejšnjem letu izgubo v višini šest milijonov evrov pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Če bo premija dopolnilnega zavarovanja ostala pri najvišjem znesku, kot ga določa vladna uredba, torej pri 35,67 evra, v zavarovalnici ocenjujejo, da bodo letošnje leto končali z več kot 33 milijoni evrov izgube na področju dopolnilnega zavarovanja. Mikeln je ob tem poudaril, da v Vzajemni presežke z naslova sredstev dopolnilnega zavarovanja vračajo zavarovancem.

V zavarovalnici imajo tri načine za reševanje trenutnega stanja 

Zavarovalnica vidi tri načine reševanja trenutnega stanja - umik uredbe, nižanje škode v zavarovalnicah s spremembo višine doplačil za zdravstveno zavarovanje na nivo ali pa da država zavarovalnicam pokrije škodo.

Uredbo, s katero je mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja omejila na 35,67 evra, je vlada izdala 14. aprila. Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja. Tega predvideva novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina Svoboda.

Predsednik uprave Vzajemne je danes spomnil, da pri noveli ne gre za predlog ukinitve dopolnilnega zavarovanja, pač pa preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja, tudi iz prostovoljnega v obvezno. Novela sicer po njegovem mnenju ne bo prinesla rešitve, kljub temu pa ukinitvi dopolnilnega zavarovanja v Vzajemni ne nasprotujejo.

V zavarovalnici zdaj preučujejo vse mogoče scenarije, eden od njih je tudi prekinitev pogodb z zavarovanci, je dejal.

Vzajemna je na upravno sodišče vložila tožbo s predlogom za zadržanje vladne uredbe 

Vzajemna je sicer na upravno sodišče v petek vložila tožbo s predlogom za odpravo vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za tak korak so se po besedah pomočnika uprave in strokovnjaka za pravne zadeve pri Vzajemni Roka Jemca odločili, ker je uredba po njihovem mnenju nezakonita.

Kot je dejal, uredba ni skladna s pravom EU, natančneje z določbami direktive solventnosti II, saj z uredbo določena najvišja dovoljena višina mesečne premije dopolnilnega zavarovanja ne zadošča za pokrivanje pričakovanih bodočih obveznosti Vzajemne do zavarovancev in izvajalcev zdravstvenih storitev.

Prav tako v Vzajemni menijo, da z ukrepom kontrole cen niso podani zakonsko določeni razlogi, niti ukrep ni primeren in sorazmeren z njegovimi učinki, je pojasnil ter dodal, da bodo nadaljnji pravni koraki odvisni od odločitve upravnega sodišča.

Mikeln o uspehu tožbe ni prepričan, je pa napovedal, da bodo v zavarovalnici storili vse, kar je v njihovi moči, in izrazil upanje na ugoden razplet.

Presojo pravilnosti izdane uredbe so pri upravnem sodišču sprožili tudi v Zavarovalnici Generali. Kot so poudarili, je uredba grobo posegla v vzdržnost poslovanja pri izvajanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Luka Mesec
Novice Luka Mesec: Enostavno se bodo morali sprijazniti s tem
Podražitev, evri, denar, bankovci
Novice Generali krepko draži zdravstveno zavarovanje, mu bosta sledila tudi Vzajemna in Triglav? #video

 

Ne spreglejte