Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2015,
13.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

sindikati delodajalci minimalna plača

Torek, 31. 3. 2015, 13.39

5 let, 5 mesecev

Vlada napoveduje, da bo znižala stroške dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Delodajalci zavračajo način, na katerega so se sindikati lotili redefiniranja minimalne plače, za katero želijo, da ne bi več vključevala dodatkov.

Z vložitvijo predloga zakona v DZ bodo namreč zaobšli delodajalce, je na dogodku Združenja delodajalcev Slovenije dejal predsednik ZDS Milan Lukić. Zadnje spremembe na področju minimalne plače mimo delodajalcev so terjale 17.000 delovnih mest, je posvaril.

Zatrdil je še, da ne nasprotujejo konstruktivnim pogovorom in iskanju rešitev na daljši rok. Menil je tudi, da v Sloveniji niso previsoki neto prejemki delavcev, temveč bruto plače. Plače so za trenutne razmere "enormno" obremenjene, "najbrž zato, ker imamo neracionalno organiziran javni sektor skoraj na vseh ravneh".

Kopač Mrakova verjame v socialni dialog Glavni problem minimalne plače in plač na splošno so stroški dela, je na dogodku Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) o minimalni plači v Ljubljani dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Kopač Mrakova verjame v socialni dialog in bo, kot je napovedala, storila vse, da predstavniki vlade, delodajalcev in sindikatov sedejo za skupno mizo v okviru Ekonomsko-socialnega sveta in spremembe minimalne plače dorečejo skupaj.

Ministrica: Slovenska minimalna plača je ena redkih, ki vključuje vse dodatke Vlada se po njenih besedah zaveda pomena stroškov dela in bi zato pristopila k njihovemu znižanju. Letos bo tako pripravila celovito davčno reformo, ki bo zagotovila prerazporeditev obstoječih davčnih bremen, je napovedala. Reforma naj bi v veljavo stopila v letu 2016.

Po njenih besedah so na ministrstvu pregledali ureditev minimalne plače v 12 državah, slovenska minimalna plača pa je ena redkih, ki vključuje vse dodatke, razen dodatka za nadurno delo.

Ne spreglejte