Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2020,
7.50

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

32

Natisni članek

gorivo

Četrtek, 24. 9. 2020, 7.50

3 leta, 7 mesecev

Vlada liberalizirala še ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

32

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka | Foto Metka Prezelj

Foto: Metka Prezelj

Vlada je nekaj dni pred iztekom uredbe, s katero je regulirala ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva zunaj avtocest, ugotovila, da ukrep kontrole cen na področju naftnih derivatov ni več potreben. Odločila se je za liberalizacijo cen teh derivatov, potem ko je to za neosvinčen 98-oktanski bencin in kurilno olje storila že leta 2016.

Stanovanjski bloki
Novice Nepremičnine v drugem četrtletju dražje, promet ostaja skromen

Je pa vlada na sredini seji ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo naložila, da na podlagi kotacij naftnih derivatov na svetovnem trgu spremlja in analizira oblikovanje teh cen in za 14-dnevno obdobje sporoča podatke ministrstvu za finance. Kot so dodali v vladnem uradu za komuniciranje, bi lahko vlada v utemeljenih primerih uporabila tudi ukrep kontrole cen, kot to predvideva zakon, piše STA.

Trgovinska zbornica: Liberalizacija cen naftnih derivatov v pravem času

Trgovinska zbornica Slovenije je pozdravila odločitev vlade. Ta po njihovem mnenju prihaja ob pravem času, ko so cene naftnih derivatov na mednarodnih trgih nizke. Umika pa se tudi zadnja ovira za vstop novih ponudnikov na trg, so v zbornici ocenili za STA. "Ta odločitev bo povečala tudi optimizem na trgu. Naftne družbe bodo sedaj dobile priložnosti, da se prilagodijo tržnim razmeram in se odzovejo na cene v sosednjih državah," so še izpostavili v zbornici.

Delnice Petrola po vladni odločitvi o liberalizaciji cen krepko rastejo. Ob 11.30 so bile ob 237.000 evrov prometa 4,65 odstotka nad izhodiščem.

Počivalšek: Sedaj najugodnejši trenutek

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zadovoljen, da se je vlada odločila za liberalizacijo cen vseh naftnih derivatov. Prepričan je, da je zaradi nizkih cen nafte na svetovnih trgih zdaj najugodnejši trenutek za takšno potezo, saj bo imel dvig marž trgovcev, ki so bile sedaj omejene, majhen vpliv na zvišanje maloprodajnih cen, piše STA.

Minister je ob robu kongresa Združenja Manager v Portorožu spomnil, da si je ves čas ministrovanja, sedaj je v tretji vladi, prizadeval za popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov. Vlada je prvi korak k temu storila leta 2016 z deregulacijo cen 98-oktanskega bencina in kurilnega olja, pozneje je sledila deregulacija vseh cen na avtocestnem križu. Slovenija je po njegovih informacijah edina članica EU, ki še ima regulirane te cene.

Vlada je po Počivalškovih besedah z odpravo regulirane marže odpravila tudi prvo oviro za razvoj konkurence na trgu naftnih derivatov. Med ponudniki bo tako lahko prišlo do večje cenovne konkurence, konkuriranja pri kakovosti ter raznih drugih ugodnostih. Regulirane cene so potencialnim interesentom za vstop na slovenski trg doslej prestavljale preveliko regulatorno tveganje.

Zdravko Počivalšek | Foto: STA , Foto: STA ,

Marže le manjši del maloprodajne cene

Marže trgovcev sicer predstavljajo le manjši, okoli osemodstotni del maloprodajne cene, medtem ko nabavna cena na svetovnem trgu skupaj z dajatvami predstavlja približno 90 odstotkov maloprodajne cene.

Počivalšek ne pričakuje večje korekcije cen, temveč "začetek nove ere". Zagotovil je, da bo agencija za varstvo konkurence bdela nad tem, da bodo "pravila igre korektna". V primeru da bi prišlo do neustrezne in nepredvidene korekcije cen navzgor, pa bi država država lahko in tudi bo ukrepala. Ministrstvo bo po njegovih besedah pripravilo aplikacijo, preko katere bo mogoče pridobiti podatke o cenah naftnih derivatih.

Gibanje cen bo sicer sproščeno s 1. oktobra, saj bo uredba, ki je določala ceni reguliranih pogonskih goriv, prenehala veljati konec meseca.

Počivalšek nima delnic Petrola

Ob informacijah, da je nedavno večje število delnic Petrola, ki so danes po novici o liberalizaciji pridobile na vrednosti, kupil okoljski minister Andrej Vizjak, pa je Počivalšek dejal le, da sam ni delničar Petrola, še piše STA.

Gorivo dizel bencin bencinska črpalka
Novice Cene bencina in dizla ostajajo pri enem evru za liter
Ne spreglejte