Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 9. 2019,
5.59

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

19

Natisni članek

Adria Airways letališče

Ponedeljek, 30. 9. 2019, 5.59

4 leta, 6 mesecev

Počivalšek: Edini mogoč scenarij za Adrio je stečaj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,47

19

Finančna luknja v Adrii Airways je večja od pričakovane, zato država v tako podjetje ne namerava vstopiti, je po seji vlade sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Edini mogoč scenarij je stečaj družbe, po stečaju pa je kot možnost za ohranitev letalske povezanosti Slovenije s svetom izpostavil tudi ustanovitev nove družbe. Adria je za danes popoldne že odpovedala vseh 11 sprva načrtovanih letov, v torek pa ne bo letela.

Vlada se je danes seznanila s stanjem Adrie Airways, ki so ga preučile pristojne državne institucije, in se pogovorila o mogočih nadaljnjih korakih, da bi Slovenija še naprej ostala povezana s svetom tudi prek brniškega letališča.

Medtem naj bi se iniciativni odbor zaposlenih dogovoril z lastnikom, da se bo odpovedal podjetju in našel druge rešitve za pomoč Adrii.

Danes je zahtevo za odpoved najemniške pogodbe za še eno letalo poslal lastnik AeroCentury. Gre za letalo bombadier CRJ900. Tako ima Adria Airways le še pet delujočih letal, pri čemer so tudi ti v postopku zasega. Ima tudi štiri letala saab, a so vsa pokvarjena.

Adria Airways letališče
Novice Adria je ostala še brez treh letal

Finančna luknja bistveno večja od pričakovane

Počivalšek je poudaril, da je Adria za slovensko gospodarstvo in turizem pomembno podjetje, zato državi ni vseeno, kaj se z njo dogaja. A možnosti države so zaradi dokapitalizacij v preteklosti in zasebnega lastništva omejene, je spomnil.

Po njegovih zagotovilih so se na gospodarskem in infrastrukturnem ministrstvu od pomladi trudili, da bi prevozniku pomagali, a so od nemških lastnikov zahtevali vzdržen poslovni načrt, ki bi lahko bil temelj za kakršnokoli obliko pomoči.

Počivalšek je ob tem spet okrcal "neodgovornega" lastnika in vodstvo podjetja, saj Adria še vedno ni objavila revidiranega finančnega izkaza za lani.

Kljub temu sta v zadnjih dneh DUTB in SDH opravila podrobno analizo stanja na podlagi razpoložljivih podatkov. Državni upravljavci premoženja so ugotovili, da je finančna lunja bistveno večja od pričakovane, izredno slabo stanje pa kaže tudi na slabo korporativno upravljanje.

So zaposleni našli rešitev?

Ohranitev Adrie Airways s kompetentnim in odgovornim vodenjem bi bila po prepričanju zaposlenih v slovenskem letalskem prevozniku najcenejša rešitev. Načrt s subvencioniranjem nekaterih linij je po njihovem mnenju zelo vprašljiv, tudi ustanovitev nove Adrie se jim ne zdi smiselna, saj bi bila brez slotov na letališčih in potrebnih spričeval.

Kot so v sporočilu ob današnjem odločanju vlade o mogočih nadaljnjih korakih glede letalskega prevoznika zapisali zaposleni, z nestrpnostjo čakajo odločitev vlade.

"Prepričali smo vodstvo 4K, da se odreče podjetju, z dobavitelji smo se dogovorili za znaten odpis dolgov in njihovo dolgoročno refinanciranje, se pogovarjali z novimi investitorji, našli podjetje, ki se ukvarja samo s prestrukturiranji letalskih prevoznikov. Lufthansa si še naprej želi biti partner Adrie," so navedli v sporočilu, ki ga je posredoval pilot pri Adrii Airways Primož Jovanović.

V Lufhtansi so za STA na s tem povezana vprašanja odgovorili le, da "medijskih špekulacij ne bodo komentirali".

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Za normalno poslovanje bi Adria potrebovala vsaj 28 milijonov evrov

Vlada je tako še poudarila, da pri trenutnem lastniku ne namerava v prevoznika vložiti niti centa, pri tako visokem dolgu pa država ne namerava v podjetje vlagati ali vstopati niti na podlagi številk.

"S tem bi namreč prevzeli visok dolg, lastniku pa omogočili, da se izogne vsej odgovornosti za nastali položaj. To bi bilo neodgovorno do državljanov in proračuna," je bil jasen minister. Za to, da bi Adria spet začela vsaj približno normalno poslovati, bi bilo potrebnih 28 milijonov evrov, je dodal.

Edini mogoč scenarij je tako stečaj, je nadaljeval Počivalšek.

V tem primeru pa sta možnosti dve. Prva je, da trg uredi položaj po načelu ponudbe in povpraševanja, a trajalo bo kar nekaj mesecev, da se povezave vzpostavijo, in ni nujno, da bo v korist našega gospodarstva, je pojasnil minister. Po njegovem mnenju na podlagi pogovorov z Lufthanso in Fraportom bi lahko obnovili približno polovico Adrijinih linij.

Druga pot pa je ustanovitev novega podjetja, kar bi naredila država. To možnost vlada proučuje, saj bi se tako po Počivalškovem mnenju lažje in bolje vzpostavile povezave z evropskimi mesti. Odločitev naj bi vlada sprejela v kratkem, a tudi takšna operacija bo trajala nekaj mesecev.

Adria Airways
Novice Državo prosijo za denar, iz Adrie pa črpajo milijone

Obenem je Počivalšek opozoril, da je ustanovitev novega prevoznika mogoča le ob trdnem dogovoru z Lufthanso in ob podpori največjega evropskega letalskega prevoznika. Prav tako je potrebno politično soglasje doma.

V podjetje bi morala država za zagotavljanje povezanosti Slovenije po oceni pristojnih vložiti od štiri do pet milijonov evrov.

Adria Airways | Foto: STA , Foto: STA ,

Globa zaradi nepoštene poslovne prakse

Tržni inšpektorat je Adrii Airways izrekel globo zaradi zavajanja potrošnikov pri prodaji letalskih vozovnic za lete, za katere bi vodstvo družbe moralo vedeti, da jih ne bodo izvedli, so danes sporočili iz inšpektorata. Dodali so, da pri Adrii Airways sicer izvajajo nadzor tudi glede drugih vprašanj.

Zdaj so jim naložili še eno globo, ker je Adria 26. septembra sporno prakso nadaljevala. Prodajala je namreč letalske vozovnice za polete, ki naj bi bili izvedeni 28. in 29. septembra, čeprav je bil tudi v tem primeru položaj za izvedbo poletov na navedena datuma negotov. Tako petkova kot današnja globa letalskemu prevozniku znaša tri tisoč evrov, so danes pojasnili na inšpektoratu.

Adria Airways letališče | Foto: STA , Foto: STA ,

"Kljub pričakovanju javnosti, da bodo lastniki družbe 4K Invest pristopili k ureditvi nastale situacije, ki je pripeljala do prizemljitve letal in posledično odpovedi večine letov, se situacija ne izboljšuje," so zapisali. "Cilj, ki ga v okviru nadzorov zasledujemo, je preprečiti nadaljnje zavajanje potrošnikov in njihovo morebitno oškodovanje pri nadaljnji prodaji letalskih vozovnic," so dodali na tržnem inšpektoratu.

Tržni inšpektorat lahko sicer preverja poslovanje Adrie Airways zgolj z vidika uporabe nepoštenih poslovnih praks, drugi vidiki poslovanja pa so v pristojnosti drugih nadzornih organov. "Upamo, da bodo pristojni organi in institucije v čim krajšem času sprejeli ustrezne ukrepe in rešitve, na podlagi katerih bo Slovenija imela zagotovljeno ustrezno letalsko povezavo s svetom," so dodali.

Adria Airways letališče | Foto: STA , Foto: STA ,

V primeru stečaja podjetja bodo prizemljena vsa letala Adrie Airways, potem ko je ta v preteklih dneh izvajala zgolj polete v Frankfurt in nazaj. Prevoznik je za danes popoldne napovedal izvedbo 11 poletov, vendar so omenjeni leti odpovedani. Prav tako je Adria odpovedala vse lete za torek.

 

Ne spreglejte