SiolNET. Posel danes Novice
2,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Visoka gospodarska rast ni samo sladka, zahteva tudi veliko odgovornost vlade

2,34

termometer

Rast. BDP.
Foto: Thinkstock

Ekonomista se strinjata, da je visoka gospodarska rast Slovenije nadvse razveseljiva in spodbudna novica za marsikoga, tudi za sindikaliste. A navdušenje ne sme biti preveliko. Takšna rast zahteva skrbno ravnanje vlade, predvsem pa ukrepe, s katerimi bomo pri prihodnji nižji rasti vztrajali čim dlje.

Potem ko je statistični urad danes objavil prve ocene o rasti bruto domačega proizvoda, ki je v lanskem letu realno zrasel za pet odstotkov, smo za komentar in posledicah vprašali ekonomista Bogomirja Kovača in Saša Polanca. Oba sta nad dosežkom slovenskega gospodarstva navdušena.

Visoka rast je predvsem odsev močnega zadnjega četrtletja, ko je gospodarska rast na medletni ravni znašala celo šest odstotkov.


Preberite še:

Slovenija z daleč najvišjo gospodarsko rastjo po krizi
Brezposelnost prvič po letu 2009 tako nizka 


Kovač: Visoka rast zahteva skrbno ravnanje vlade

"Lahko smo pozitivno presenečeni in hkrati zadovoljni," je uvodoma povedal ekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete Kovač. Pojasnjuje, da se je višja rast od vseh predhodnih napovedi ppjavila, ker so bile medletne ocene narejene na podlagi preteklih predpostavk.

Za Bogomirja Kovača je dosežena rast dober in razveseljiv podatek, ki na eni strani omogoča korekcijo marsikatere ekonomske razvojne politike, hkrati pa opozarja na temeljno vprašanje vzdrževanja gospodarske rasti. Za Bogomirja Kovača je dosežena rast dober in razveseljiv podatek, ki na eni strani omogoča korekcijo marsikatere ekonomske razvojne politike, hkrati pa opozarja na temeljno vprašanje vzdrževanja gospodarske rasti. Foto: Vid Ponikvar "A dinamika, ki je napredovala iz meseca v mesec, je nakazovala, da bodo končni podatki boljši od načrtovanih. Gre za odboj, ki je rezultat pozitivnih trendov in notranjega prestrukturiranja. V nadaljevanju lahko pričakujemo umiritev rasti pri okoli štirih odstotkih, kar je srednjeročno najbolj zdravo razmerje. Ker se majhno in odprto gospodarstvo lahko precej dramatično odziva tako pri odboju navzgor kot navzdol, navdušenje ne sme biti preveliko," opozarja.

Polanec: Ljudje se lahko veselijo višjih plač in pokojnin

Z njim se v polni meri strinja tudi njegov stanovski kolega Polanec. "Absolutno je novica o petodstotni gospodarski rasti spodbudna novica za marsikoga. Delavci se lahko veselijo višjih plač in upokojenci pokojnin. Znižal se bo tudi javni dolg, ki ga bomo hkrati lažje servisirali," ponazori Polanec.

Za Kovača je dosežena rast dober in razveseljiv podatek, ki na eni strani omogoča korekcijo marsikatere ekonomske razvojne politike, hkrati pa opozarja na temeljno težavo vzdrževanja gospodarske rasti. To bo po njegovem v obstoječih pogojih težko preseči. "Bilo bi tudi nevarno, saj bi se gospodarstvo začelo postopoma pregrevati," opozarja in dodaja, da dosežene rasti ne smemo samodejno vgrajevati v vse oblike potrošnje.

"Absolutno je novica o petodstotni gospodarski rasti spodbudna novica za marsikoga. Delavci se lahko veselijo višjih plač in upokojenci pokojnin," je napovedal Sašo Polanec. "Absolutno je novica o petodstotni gospodarski rasti spodbudna novica za marsikoga. Delavci se lahko veselijo višjih plač in upokojenci pokojnin," je napovedal Sašo Polanec. Foto: STA "Visoka gospodarska rast zahteva skrbno ravnanje vlade, predvsem ukrepe, s katerimi bomo na odstotkovno nižji rasti vztrajali čim dlje," je prepričan Kovač.

Zahteve sindikatov veliko bolj utemeljene

Kovač napoveduje, da bo visoka gospodarska rast zagotovo nov argument sindikatov v pogajanjih z vlado, "da so njihove zahteve po prerazporeditvi koristi gospodarske rasti politično in socialno veliko bolj utemeljene kot v preteklosti. Na drugi strani bo morala vlada poiskati argumente zakaj takšne rasti ne bo mogla vzdrževati, kar zahteva pametno in umirjeno razvojno politiko", je jasen.

Rast po njegovih besedah terja soodgovornost vseh partnerjev, da bodo znali z njo pravilno ravnati in gospodarstvo ohranjati v dobri kondiciji. "Pravzaprav gre za političen proces, za katerega nisem prepričan, da ga bo vladi uspelo dobro izpeljati. V pogajanjih s sindikati je namreč storila že kar nekaj napak," je sklenil Kovač.

Zahteve po prerazporeditvi koristi gospodarske rasti so politično in socialno mnogo bolj utemeljene kot v preteklosti. Zahteve po prerazporeditvi koristi gospodarske rasti so politično in socialno mnogo bolj utemeljene kot v preteklosti. Foto: Ana Kovač Polanec pa je opozoril, da ves čas obstaja nevarnost poka borznega balona, ki je napihnjen z nizkimi obrestnimi merami centralnih bank. "To se bo v prihodnosti zagotovo zgodilo. Kdaj, žal ne znam napovedati," je še dejal Polanec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin