SiolNET. Posel danes Novice
0,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veliko Britanijo zadela zgodovinsko visoka inflacija

0,13

termometer

parlament Velika Britanija London Anglija
Foto: Reuters

Velika Britanija je decembra lani beležila 5,4-odstotno inflacijo na letni ravni, kar je najvišje v skoraj 30 letih. Podražila so se oblačila, energija, hrana in pohištvo, podatke britanskega statističnega urada povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V luči krepitve potrošniških cen je britanska centralna banka prejšnji mesec že zvišala ključno obrestno mero z 0,1 odstotka na 0,25 odstotka, pri čemer je šlo za prvo zvišanje v več kot treh letih. Ponovno naj bi monetarno politiko zaostrila na februarskem zasedanju. Cilj britanske centralne banke je inflacija blizu dveh odstotkov.

Decembrska inflacija je bila v Veliki Britaniji 0,3 odstotne točke nad novembrsko. Marca 1992 je sicer dosegla 7,1 odstotka.

Tako kot drugod po svetu se tudi na Otoku prebivalci soočajo z vse višjimi stroški, medtem ko je rast plač precej počasnejša. Realne plače so novembra na letni ravni prvič od sredine leta 2020 padle.

Še dodatno skrb zbuja za april napovedano zvišanje prispevkov za zdravstveno zavarovanje, ki jih plačujejo delavci in delodajalci. Nenazadnje pa se tudi v Veliki Britaniji močno dražijo energenti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin