Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
18. 5. 2016,
6.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

Natisni članek

Stane Valant Numerica Partners Alpen Invest

Sreda, 18. 5. 2016, 6.45

6 let, 6 mesecev

Velike finančne ribe gredo nad majhne: Vročica s prodajo slovenskih vzajemnih skladov

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6
Stane Valant | Foto STA

Foto: STA

V finančni družbi Alpen Invest so se po 20 letih odločili za prodajo upravljanja vzajemnih skladov. Njen kupec je Numerica Partners. S tem se s trga poslavlja še en velik igralec. Pred tedni je enako potezo naredila finančna družba Ilirika, lani pa še Perspektiva.

Padajoče provizije in (pre)visoki stroški poslovanja so terjali novo žrtev na slovenskem kapitalskem trgu. Za odprodajo dejavnosti upravljanja investicijskih skladov so se po Iliriki odločili še v družbi Alpen Invest, nekdanjem NFD DZU.

Vzajemne sklade Alpen Invest bo prevzelo podjetje Numerica Partners pod vodstvom Igorja Erkerja. | Foto: Bor Slana Vzajemne sklade Alpen Invest bo prevzelo podjetje Numerica Partners pod vodstvom Igorja Erkerja. Foto: Bor Slana

 

Upravljanje njenih vzajemnih skladov, v katerih je po podatkih iz konca lanskega leta za več kot 70 milijonov evrov premoženja nekaj deset tisoč vlagateljev, bo prevzel bistveno manjši tekmec, podjetje Numerica Partners pod vodstvom Igorja Erkerja. Po naših informacijah bo moral za dejavnost Alpen Investa, ki je zanimal tudi investicijsko družbo Alta, odšteti nekaj več kot tri milijone evrov.

Gre za nov veliki met Numerice Partners na domačem kapitalskem trgu. Družba se namreč že več mesecev omenja kot ustanoviteljica sklada, ki bi od Mercatorja odkupila njegove nepremičnine in mu jih takoj zatem dala v najem.

Stanislav Valant prek podjetja Vasin obvladuje dobrih 11 odstotkov Alpen Investa. | Foto: STA , Stanislav Valant prek podjetja Vasin obvladuje dobrih 11 odstotkov Alpen Investa. Foto: STA ,

Pogodbo o prenosu upravljanja so na ponedeljkovi skupščini potrdili tudi delničarji Alpen Investa. To so ciprski državljan Savvas A. Liasis s partnerji v družbi Elements Capital Partners, ki so leta 2014 prevzeli nekdanjo odvisno družbo NFD Holdinga in jo takoj zatem preimenovali.

Premalo sredstev, da bi se jih splačalo upravljati

"Drži, Numerici smo prodali upravljanje investicijskih skladov," nam je potrdil Roman Ambrož, glavni izvršni direktor Alpen Investa. Po njegovih besedah so bili premajhni, da bi se jim posel še izplačal. "Odvisen je od količine oziroma višine sredstev v upravljanju in števila vlagateljev, ki si ga sposoben pridobiti," je povedal Ambrož.

Razlog za aktualne umike družb za upravljanje s trga je (ne)rentabilnost poslovanja. Vedno strožje zakonodajne zahteve, izdatki za trženje in razmeroma visoki fiksni stroški industrijo silijo v ekonomijo obsega. Tudi sicer pri upravljanju vzajemnih skladov že dolgo časa ni velikih zaslužkov. “Vse, kar je pod stotimi milijoni evrov, se ne splača upravljati,”  poudarja poznavalec razmer.

"Drži, Numerici smo prodali upravljanje investicijskih skladov," je potrdil Roman Ambrož , glavni izvršni direktor Alpen Investa. | Foto: "Drži, Numerici smo prodali upravljanje investicijskih skladov," je potrdil Roman Ambrož , glavni izvršni direktor Alpen Investa.

Preživeli bodo le veliki igralci

Za primerjavo, največje tri slovenske družbe za upravljanje Triglav Skladi, NLB Skladi in KD Skladi so imele konec lanskega leta med 435 in 630 milijoni evrov premoženja v upravljanju. Alpen Invest je torej palček v primerjavi z največjimi igralci na trgu, še manjša pa je Numerica, ki je v leto vstopila z vsega nekaj milijoni evrov premoženja v upravljanju, kolikor ga je uspela pridobiti v zadnjih dveh letih. Aktualni nakup ji bo torej olajšal delo.

Za krepitev portfelja so se pred kratkim odločili tudi v KD Matjaža Gantarja. Od Ilirike Igorja Štembergerja, ki je moral poravnati večmilijonski davčni dolg, je prevzela Iliriko DZU in z njo okoli 35 milijonov evrov premoženja v upravljanju. Že v lanskem letu se je s trga poslovila Perspektiva in premoženje prepustila Infondu.

 

 

Ukvarjali se bodo z alternativnimi skladi

Do dejanskega prenosa dejavnosti z Alpen Investa na Numerico bo prišlo po pridobitvi dovoljenj hrvaškega regulatorja HANFA. Predvidoma se bo to zgodilo še tekom letošnjega leta, je napovedal Ambrož. V skladu s sklepom skupščine bo že pred tem prišlo do novega preimenovanja družbe, in sicer v Elements Skladi.

Alpen Invest, kjer je kot izvršni direktor zaposlen nekdanji direktor ATVP Damjan Žugelj, se bo po prodaji praktično celotne dejavnosti preusmeril v upravljanje alternativnih skladov. V lanskem letu je bil namreč sprejet poseben zakon, ki omogoča njihovo ustanovitev. Glavna razlika med vzajemnimi in alternativnimi skladi je bolj sproščena naložbena politika. Medtem ko lahko prvi sredstva vlagateljev praviloma investirajo v delnice, sklade in obveznice, so alternativni skladi manj omejeni in jih lahko vlagajo v plemenite kovine, nepremičnine ali druge naložbe.

Prej delnice, zdaj slaba posojila

Med zadnjimi so tudi slaba posojila, ki bi jih vlagatelji lahko v paketu odkupovali od bank ter Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Glede na to, da Elements Capital sodeluje z ameriškim skladom York, ni nemogoče, da bo v njegovim imenu z nekaterimi terjatvami do slovenskih podjetij upravljal prav Alpen.

Stane Valant – nekoč šef NFD, danes mali delničar

Med malimi delničarji je bil na skupščini Alpen Invest prisoten zgolj Stanislav Valant, "oče" skupine NFD, ki jo je ustanovil leta 1994, v desetletju in pol pa je postala eden najpomembnejših igralcev na domači privatizacijski šahovnici. Valantove družbe so sodelovale pri menedžerskih odkupih Pivovarne Laško in Istrabenza, obvladovale pa so pomembne deleže v Savi v času, ko jo je vodil Janez Bohorič. 

Po finančnem sesutju sistema NFD je Valant danes le še mali delničar Alpen Investa. Enajst odstotkov družbe ima v lasti prek podjetja Vasin. Na skupščini je zastavil več vprašanj, med drugim o tekočem poslovanju.

Vlagatelji dvigujejo sredstva

Za slovenske vzajemne sklade je bil začetek letošnjega leta precej manj spodbuden od lanskega. Poleg tega, da so bile borze po svetu obarvane v rdeče, temu primerni pa tudi donosi, so njihovi upravljavci beležili neto odliv tako premoženja kot vlagateljev. Še lani se je obseg premoženja v vzajemnih skladih povečal z 2,15 na 2,32 milijarde evrov, v glavnem na račun neto prilivov, torej vplačil, zmanjšanih za izplačila. V obdobju od januarja do konca aprila letos pa so skladi zabeležili več kot 20 milijonov evrov neto izplačil, vrednost premoženja pa je bila nižja za slabe štiri odstotke. Število vlagateljev se je medtem zmanjšalo za okoli dva tisoč na 427.700. V nadaljevanju leta naj bi predvidoma prišlo do ponovne rasti neto prilivov.

Katere sklade upravlja Alpen Invest

Alpen.SI

Alpen.Developed

Alpen.Emerging

Alpen.CASH

Alpen.Special Opportunity

NETA Emerging Bond

NETA Frontier

NETA Global Developed

NETA MultiCash

NETA New Europe

 

Ne spreglejte