Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 1. 2011,
10.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 8. 1. 2011, 10.42

7 let, 2 meseca

Vegrad za posrednika v Liechtensteinu odštel 3,8 milijona evrov provizije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skupina Vegrad je pri nakupu projektnega podjetja Vegrad AM, ki je gradil Celovške dvore, liechtensteinskemu podjetju Fincor za posredovanje pri nakupu leta 2007 nakazala 3,8 milijona evrov provizije.

Krovna družba Vegrad in njeno hčerinsko podjetje Vegrad Projektivni biro sta z liechtensteinskim podjetjem Fincor marca 2006 sklenila pogodbo o sodelovanju za pridobitev projekta Celovški dvori, je razvidno iz dokumentov, ki jih je pridobil Dnevnik. Podjetje Fincor bi moralo Vegradu pomagati pri vzpostavljanju stikov s projektnim podjetjem Vegrad AM (nekoč AM-S.P.C.) in pri pogajanjih o oddaji gradbenih del, pa tudi pri prepričevanju avstrijske skupine Hypo Alpe Adria Bank, da Vegradu proda lastniški delež v Vegradu AM. To se je tudi zgodilo, Vegrad pa je za delež v Vegradu AM odštel dobrih 15 milijonov evrov, navaja časnik.

Košič: Na mizo nam je prišel velik posel Vegrad je moral poleg tega odšteti še provizijo za Fincor. "Provizijo smo nakazali, ker so bili posredniki pri poslu tujci. Ti so nam ponudili, da lahko uredijo vse potrebno, da lahko v podjetju AM-S.P.C. odkupimo deleže pod določenimi pogoji. Na mizo nam je prišel velik posel," je za časnik pojasnil nekdanji Vegradov izvršni direktor za gradnje Matej Košič.

Podjetje Fincor brez lastnih prostorov in zaposlenih Dnevnik poroča, da naj bi šlo pri tem le za pravnoformalno pokritje izplačila 3,8 milijona evrov v Liechtenstein. Podjetje Fincor namreč nima lastnih prostorov niti zaposlenih, domuje pa v poštnem nabiralniku liechtensteinskega odvetnika Gerolda Hoopa, ki je podjetje kmalu po celotnem prevzemu provizije likvidiral.

Ustanovljeno le za to, da se mu nakaže provizijo Podjetje naj bi bilo tako ustanovljeno le za to, da mu Vegrad nakaže provizijo. Posrednika ne omenja niti pogodba o prodaji Vegrada AM, ki sta jo z nekdanjo prvo damo velenjskega gradbinca Hildo Tovšak v imenu avstrijske skupine podpisala odvetnik Grega Peljhan in Andrej Potočnik, ki je zdaj na čelu Hypo Leasing v Sloveniji.

Potočnik za podjetje Fincor še ni slišal Potočnik pravi, da za podjetje Fincor ni še nikoli slišal. "Podjetje ni stopilo v stik z nami, navodilo za prodajo 10 odstotkov Vegrada AM pa smo dobili iz Celovca," je za Dnevnik pojasnil Potočnik, medtem ko je Košič zatrdil, da je posredniško pogodbo v podpis dobil od ene od družb iz avstrijske skupine, ki jim je prodala delež v Vegrad AM. Skupaj je šlo za nakup 90-odstotnega deleža Vegrada AM.

Ne spreglejte