SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Rusko federacijo največ izvozimo farmacevtskih izdelkov

3

termometer

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v Sloveniji na delovnem obisku. Namen obiska je krepitev političnih in gospodarskih odnosov s temami: Južni tok, Sirija, Severna Koreja in Afganistan.

Za Slovenijo najpomembnejša tema je vsekakor projekt Južni tok, ki je bil zapečaten novembra lani, ko sta Rusija in Slovenija dokončno potrdili investicijo v slovenski del plinovoda Južni tok. Gradnja plinovoda naj bi se v Sloveniji po načrtih začela leta 2015, plin pa bi lahko čez slovensko ozemlje stekel leta 2017. Ruska federacija med najpomembnejšimi trgovinskimi partnerji Ruska federacija se že tradicionalno umešča med deset najpomembnejših trgovinskih partnerjev Slovenije, pri čemer je za Slovenijo toliko pomembnejši izvoz, ki za zdaj še krepko presega uvoz iz Ruske federacije. Na bilateralne gospodarske odnose med Slovenijo in Rusko federacijo je vplivala globalna gospodarsko-finančna kriza, ki je zaradi zmanjšanja gospodarske aktivnosti in posledično nižjega povpraševanja povzročila padec blagovne menjave med državama.

Največ izvozimo farmacevtskih izdelkov Struktura blagovne menjave je tudi v času njenega padca ostala bolj ali manj nespremenjena, saj Slovenija izvozi največ farmacevtskih proizvodov, telefonskih aparatov za žično telefonijo, električnih strojev in opreme, mehanskih naprav ter premaznih sredstev (te skupine proizvodov predstavljajo med 60 in 70 odstotki celotnega slovenskega izvoza v Rusko federacijo). Uvoz iz Ruske federacije je v največji meri pogojen z uvozom naftnih plinov in derivatov, aluminija in izdelkov iz aluminija (te skupine proizvodov predstavljajo od 70 do 75 odstotkov celotnega izvoza Ruske federacije v Slovenijo).

Slovenska podjetja v Rusiji Kar nekaj slovenskih podjetij ima v Rusiji odprta svoja podjetja, na primer Krka, Helios, Hidria, Gorenje, JUB, Eti, Iskratel, Cometa, Riko, Savatech, Unior, Trimo…

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin