SiolNET. Posel danes Novice
7,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V katerih podjetjih bo Božiček najbolj obdaroval zaposlene?

7,18

termometer

Božiček. Denar.
Foto: Thinkstock

"Sezona je bila izjemna in takšna bo tudi nagrada," glede obdarovanja svojih zaposlenih razmišlja lastnik in direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. Večina podjetij v Sloveniji o božičnih darilih oziroma njihovi vrednosti še razmišlja. Najbolj se ga lahko veselijo v Leku.

Nekatera podjetja v Sloveniji bodo svoje zaposlene pred zaključkom starega leta razveselila z božičnicami ali trinajstimi plačami. Božičnica je nagrada zaposlenim za enoletno uspešno delo, za njihovo prizadevanje k uspehu podjetja in njihovo pripadnost podjetju. Sodelovanje zaposlenih pri dobičku podjetja urejajo s trinajsto plačo, ki je običajno višja od božičnice in jo izplačajo po novem letu, ko so znani poslovni rezultati za minulo obdobje. Podjetja večinoma izplačujejo eno ali drugo možnost, le redka se odločijo za oboje.

Večja podjetja v Sloveniji smo vprašali, ali so že sprejela odločitev o izplačilu prazničnih prejemkov, koliko bo prejel njihov delavec in koliko bodo v celoti namenili za tovrstna izplačila. Večina podjetij odločitve še ni sprejela, saj bo morebitno izplačilo vezano na preseganje zastavljenih ciljev. Nekatera podjetja zneska ne želijo razkriti, nekatera pa svojih zaposlenih sploh ne bodo obdarovala. Enako usodo bodo delili tudi javni uslužbenci, ki do tega niso upravičeni.

Božičnice 2017 Foto: Marjan Žlogar

Nobeno izmed podjetij ni odgovorilo, koliko bo v celoti odštelo za nagrade, saj morajo za točne zneske počakati na konec poslovnega leta.

Lek in Krka znata najbolj motivirati zaposlene

Božičnice se bodo najbolj razveselili v Leku, ki jim bo poleg novembrske plače izplačana v znesku 1.300 evrov bruto. Prejeli jo bodo tako redno zaposleni kot tudi zaposleni prek agencij.

"Enaka bo za vse zaposlene, v variabilnem delu pa bo odvisna od plače posameznika," so odgovorili. To pomeni, da bodo vsi zaposleni prejeli najmanj 1.300 evrov bruto, nekateri pa še dodatni del, ki bo odvisen od višine plače posameznika. V Leku imajo s kolektivno pogodbo urejeno tudi izplačilo za uspešnost, ki se obračuna glede na dejanski doprinos zaposlenega in uspešnost družbe.

Božičnih obdarovanj se lahko najbolj veseli 3.500 zaposlenih v farmacevtski družbi Lek, ki je del švicarskega Novartisa. Božičnih obdarovanj se lahko najbolj veseli 3.500 zaposlenih v farmacevtski družbi Lek, ki je del švicarskega Novartisa. Foto: Tina Deu Z nagrajevanjem redno zaposlenih delavcev in zaposlenih prek zaposlitvenih agencij ne skoparijo niti v drugem farmacevtskem podjetju v Sloveniji. Zaposleni v Krki bodo prejeli le 13 evrov manj božičnice kot zaposleni v Leku. So pa že sredi leta na osnovi doseženih polletnih poslovnih rezultatov dobili izplačano uspešnost v višini 50,6 odstotka posameznikove plače.

"Morebitno izplačilo uspešnosti za drugo polletje se prav tako izračuna na osnovi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja in bo, če bodo cilji doseženi, predvidoma izplačano v začetku prihodnjega leta," so sporočili iz službe za odnose z javnostmi Krke.

V Telekomu Slovenije božičnica v višini 70 odstotkov povprečne bruto plače

Podoben sistem nagrajevanja sodelavcev uporablja tudi Telekom Slovenije, kjer bodo decembra vsem zaposlenim, razen članom uprav, izplačali božičnico v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto mesečne plače zaposlenih.

"Izplačilo dela plače za poslovno uspešnost (13. plača oziroma nagrada) pa je vezano na preseganje zastavljenih ciljev za posamezno leto, tako da je morebitno izplačilo vezano na objavo revidiranih rezultatov poslovanja za leto 2017," so sporočili iz Telekoma Slovenije.

Do božičnice tudi več tisoč ljudi v turističnih družbah

Praktično vse velike slovenske turistične družbe, v katerih je zaposlenih več tisoč ljudi, bodo izplačale božičnico ali vsaj del nje, je včeraj povedala Karmen Leban, generalna sekretarka sindikata gostinstva in turizma.

Naštela je družbe Terme Krka, Postojnska jama, Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Terme Čatež, v katerih so s predstavniki zaposlenih že dogovorjeni za božičnice ali pa se o njih pogajajo. Upajo, da bo izplačila prišlo tudi v Kompasu, največji turistični agenciji pri nas. "Vodstvo je že potrdilo, da bo božičnica, ni pa še jasna njena višina," je pojasnila Lebanova.

Pri Akrapoviču ubrali svoj sistem

Okoli 1.100 zaposlenih v podjetju Akrapovič je vključenih v sistem nagrajevanja, s katerim že nekaj let nadomeščajo božičnico. "Ta sistem se je izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost. Zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačamo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev minulega leta. Nagrada je ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega lahko višja od njegove plače. Znesek vseh nagrad še ni znan, saj ocenjevanje še poteka," pojasnjujejo v Akrapoviču.

Pri Akrapoviču je lahko nagrada ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega višja od njegove plače. Pri Akrapoviču je lahko nagrada ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega višja od njegove plače. Foto: Akrapovič Batagelj: "Najboljša sezona, odkar vodim Postojnsko jamo"

Tudi v podjetju Postojnska jama, ki ga vodi Marjan Batagelj, bodo zaposleni za določeni in nedoločeni čas januarja prejeli kolektivno nagrado za uspešnost. "Sezona je bila izjemna in takšna bo tudi nagrada. Zagotovo najboljša, odkar vodim Postojnsko jamo," napoveduje Batagelj.

Višino nagrade v podjetju Postojnska jama določi poslovodstvo glede na dosežene rezultate. "V tem trenutku višina še ni znana, saj bo deloma odvisna tudi od uspešnosti letošnje prireditve Žive jaslice v Postojnski jami, pojasnjuje predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj. Višino nagrade v podjetju Postojnska jama določi poslovodstvo glede na dosežene rezultate. "V tem trenutku višina še ni znana, saj bo deloma odvisna tudi od uspešnosti letošnje prireditve Žive jaslice v Postojnski jami, pojasnjuje predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj. Foto: Bojan Puhek Višino nagrade bo določilo poslovodstvo glede na dosežene rezultate. Ti v tem trenutku še niso znani, saj bodo deloma odvisni tudi od prireditve Žive jaslice v Postojnski jami, ki tradicionalno privablja veliko število obiskovalcev.

S 1. januarjem 2017 je v veljavi nov zakon glede dohodnine, kar v praksi pri božičnicah pomeni večji neto znesek za zaposlene. Po novem ni več treba plačati akontacije dohodnine, ampak le prispevke za socialno varnost.

Ob nagradah, izplačanih v letu 2017, je še ena pomembna novost. Ugodnosti so deležni le tisti delodajalci, ki bodo izplačali nagrade v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne bruto plače. Ta je septembra znašala 1.604,38 evra bruto, kar pomeni, da nagrada, če delodajalec želi plačati le prispevke za socialno varnost, ne sme presegati 1.123,07 evra.

Kakšna je razlika med 13. plačo in božičnico?

Božičnica je v nasprotju s 13. plačo praviloma izplačana kot nagrada in se ne upošteva za pokojninsko osnovo, temveč se obravnava kot drugi prejemek. Praviloma je božičnica enaka za vse zaposlene.

13. plača je del plače, ki je zapisana v kolektivni pogodbi in se lahko izplača na podlagi uspešnosti poslovanja, obdavčena pa je kot redna plača. Lahko se jo izplača tudi v nedenarni obliki.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 96
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin