Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 2. 2011,
15.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 2. 2011, 15.18

7 let, 2 meseca

V Bruslju kritike posojila za gradnjo Teš 6

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik Evropske investicijske banke (EIB) Philippe Maystadt je v Bruslju branil posojilo za projekt gradnje Teš 6 pred očitki, da to posojilo ni v skladu s podnebnimi cilji EU.

EIB je minuli teden za Teš 6 sprostila 110 milijonov evrov posojila, skupen znesek predvidenega posojila pa je 550 milijonov evrov. V letu 2010 je EIB s Slovenijo podpisala pogodbe za 733 milijonov evrov posojil, kar je odstotek vseh posojil banke. Od tega je levji delež, 440 milijonov evrov, za Teš 6, izhaja iz poročila o delovanju EIB v letu 2010. "Razkorak med političnimi izjavami EU in tem, kam banke EU dejansko dajejo denar" V evropski nevladni organizaciji Bankwatch, ki nadzoruje financiranje evropskih projektov, so posojilo EIB za Teš 6 kritizirali, češ da ne razumejo, zakaj je takšen razkorak med političnimi izjavami EU in tem, kam banke EU dejansko dajejo denar. "Naložba EIB v Teš je v nasprotju s podnebnimi cilji EU," je opozorila predstavnica Bankwatch Claudia Ciobanu. "Popolnoma neuravnotežene" naložbe v slovenski energetski sektor Bankwatch opozarja tudi na to, da so naložbe EIB v energetski sektor v Sloveniji "popolnoma neuravnotežene", saj je posojilo za Teš 6 po njihovih navedbah petkrat večje od vseh naložb te banke v obnovljive vire in energetsko učinkovitost v Sloveniji od leta 2002. "Naložba EIB bo Slovenijo za štiri ali pet desetletij zaklenila v odvisnost od fosilnih goriv," poudarja Ciobanujeva.

Predsednik EIB je poudaril, da je glavna prioriteta banke financiranje projektov, ki spodbujajo boj proti podnebnim spremembam. Na vprašanje, zakaj se je potem EIB odločila za posojilo za Teš 6, ki ga nevladne organizacije ostro kritizirajo, je odgovoril, da projekt izpolnjuje vse pogoje EIB za odobritev posojila.

"Ta projekt za nas ni prioriteta" "Ta projekt za nas ni prioriteta, a v nekaterih državah, ne samo v Sloveniji, enako je na primer v Nemčiji, nacionalne oblasti menijo, da še vedno potrebujejo del energetske proizvodnje iz termoelektrarn na premog ali lignit. Financiranje take vrste projektov odobrimo samo, če izpolnjujejo določene pogoje," je dejal Maystadt.

Prvi pogoj je, da projekt odobri nacionalna vlada in da nato nacionalni načrt odobri Evropska komisija, kar se je v primeru Teš 6 po Maystadtovih besedah tudi zgodilo. Drugi pogoj je, da financirajo le nadomestitev obstoječih zmogljivosti, nikoli novih termoelektrarn na premog ali lignit, je poudaril predsednik EIB.

Projekt Teš 6 prevideva okoli 30 odstotkov manjše izpuste CO2 Tretji pogoj je, da mora nov projekt predvidevati vsaj 20-odstotno zmanjšanje intenzivnosti izpustov ogljikovega dioksida, medtem ko slovenski projekt predvideva okoli 30-odstotno zmanjšanje. Četrti pogoj pa je, da mora projekt zagotavljati uporabo tehnologije za zajemanje in skladiščenje ogljika, je še pojasnil Maystadt.

Ne spreglejte