Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
18. 9. 2012,
16.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 18. 9. 2012, 16.29

7 let, 2 meseca

Trgovinska zbornica za odpuščanje delavcev brez navajanja razloga

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na Trgovinski zbornici Slovenije menijo, da gre pri reformi trga dela le za lepotne popravke, Vizjak pa je, nasprotno, prepričan, da je reforma velik korak naprej.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je na razširjeni seji upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) predstavil ključne poudarke reforme trga dela in pokojninske reforme.

V TZS nasprotujejo povišanju DDV Predsednica zbornice Marija Lah je uvodoma poudarila, da je v drugem četrtletju letošnjega leta upad potrošnje v Sloveniji med najvišjimi v evroobmočju, kar je posledica upada kupne moči prebivalstva. V TZS zato nasprotujejo povišanju DDV, vlado pa pozivajo, da se pri dvigovanju trošarin vpraša, kakšna je cena določenih proizvodov in energentov v sosednjih državah.

Marija Lah: Rekla bi, da so spremembe bolj lepotnega značaja Pojasnila je, da podpirajo reformo delovnopravne zakonodaje, da pa so bili, ko so videli predlog sprememb, razočarani, saj te po njihovem ne zagotavljajo povečane prožnosti trga dela in dviga konkurenčnosti gospodarstva. "Rekla bi, da so spremembe bolj lepotnega značaja," je opozorila in dodala, da so s pokojninsko reformo bolj zadovoljni.

Vizjak: Gre za bistvene poenostavitve in spremembe v smeri pričakovanj delodajalcev Vizjak je dejal, da je glavni cilj reforme trga dela zmanjšanje razkoraka med visoko prilagodljivimi zaposlitvami za določen čas, v katerih delajo predvsem mladi, in neprilagodljivimi in visoko zavarovanimi zaposlitvami za nedoločen čas. Vlada se je po njegovih besedah težave lotila na obeh koncih, zato se mu zdi nepošteno rešitve gledati samo z zornega kota omejevanj pogodb za določen čas, ne pa tudi z vidika zmanjševanja varnosti zaposlitev za nedoločen čas.

Minister je poudaril še pomen debirokratizacije oziroma poenostavitev postopkov odpuščanja, kot nov element prožnosti pa je predstavil še možnost sporazumne odpovedi med delavcem in delodajalcem, pri čemer delavcu kljub sporazumni odpovedi pripada nadomestilo za brezposelnost.

Pojasnil je, da bodo lahko delodajalci v okviru enotne pogodbe za nedoločen čas v prvem obdobju delavce odpuščali tudi brez navedbe razloga in brez finančnih obveznosti, kar "daje delodajalcu polno fleksibilnost". Šele po preteku tega obdobja imajo delodajalci pri odpuščanju obveznosti do delavca, pri čemer pa je postopek odpuščanja manj zbirokratiziran.

"Ne gre za kozmetiko. Gre, zlasti pri postopkih odpovedi, za bistvene poenostavitve in spremembe v smeri pričakovanj delodajalcev," je poudaril Vizjak.

Lahova: Predlog zakonodaje je glede odpuščanja delavcev še slabši kot obstoječi zakon Lahova je nato poudarila, da je predlog zakonodaje glede odpuščanja delavcev brez navedbe razloga z vidika delodajalcev še slabši kot obstoječi zakon, Vizjak pa ji je odgovoril, da mora Slovenija pri tem spoštovati določene mednarodne konvencije, katerih podpisnica je in ki omejujejo odpuščanje delavcev brez navedbe razloga.

Eden do članov zbornice je pojasnil, da bi bila brezposelnost izjemno nizka, če bi lahko delodajalci kadarkoli brez razloga odpustili delavca, saj bi ljudje krožili, dokler ne bi našli prave zaposlitve, pa tudi delodajalci bi lažje zaposlovali ljudi, saj se ne bi več bali, da jih ne bodo mogli odpustiti, če se ti na svojem delovnem mestu ne bodo izkazali.

Vizjak je pojasnil, da tudi sam podpira fleksibilnost trga delovne sile, vendar je prepričan, da bi bilo, če bi šli na referendum z vprašanjem "Ali ste za to, da se lahko delavci odpuščajo brez razloga?", 90 odstotkov volivcev glasovalo proti.

Med razpravo je bilo iz vrst članov zbornice slišati predlog, da bi lahko delodajalci letno brez razloga odpustili dva odstotka zaposlenih, minister pa je TZS pozval, naj predlog podajo na tristranskih pogajanjih o reformi trga dela med vlado, sindikati in delodajalci.

Ne spreglejte