Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
5. 11. 2014,
17.42

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

družbena odgovornost Trgovinska zbornica Slovenije

Sreda, 5. 11. 2014, 17.42

7 let, 2 meseca

Trgovci se strinjajo, da je družbena odgovornost lahko donosna

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Strateški konferenci o trgovini so opozorili na družbeno odgovornost kot poslovno priložnost. Ta je za podjetja lahko donosna, vendar jo morajo vključiti v svoje vsakodnevno delovanje.

Na konferenci, ki sta jo pripravili Trgovinska zbornica Slovenije in Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani na Brdu pri Kranju, so domači in tuji strokovnjaki več kot 400 udeležencem predstavili različne vidike družbene odgovornosti in donose, ki jih ta lahko prinaša. Tema letošnje konference je odsev vse močnejših razvojnih smernic v razvitem delu sveta, ki jim uspešno sledijo tudi nekatera propulzivna slovenska podjetja.

O okrevanju trgovine še ne moremo govoriti Kot je povedala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, koncept družbene odgovornosti ni nov, a slovenska podjetja njegove konkurenčne prednosti prepoznavajo šele zadnjih nekaj let. Lahova je poudarila, da vprašanja, na katere je iskala odgovor letošnja konferenca, ne ostajajo odprta zgolj pri vedno bolj uveljavljenih konceptih, kot je na primer družbena odgovornost, temveč tudi pri iskanju rešitev za gospodarsko okrevanje Slovenije.

"Če se zadnje mesece zdi, da se slovensko gospodarstvo počasi postavlja na noge predvsem zaradi izvoza, na zbornici z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da o okrevanju trgovine še ne moremo govoriti," so bile besede Lahove, ki jasno izražajo še vedno zaostrene razmere v trgovinski dejavnosti v Sloveniji.

Porabniki so namreč spremenili svoje nakupovalne navade. Njihovi nakupi so bolj preudarni, vnaprej načrtovani, kupujejo manj in pogosteje, iščejo najboljše razmerje med kakovostjo in ceno, zato je konkurenca med trgovci izjemno močna. Hkrati so porabniki postali mnogo bolj pozorni in odzivni na cenovno ugodne ponudbe ter akcije in promocije, večji pomen dajejo trgovskim blagovnim znamkam. Nakupi trajnejših dobrin pa so še vedno odloženi v prihodnost.

Družbena odgovornost se mora odražati tudi v skrbi za zaposlene Kot ugotavljajo strokovnjaki, mora koncept družbene odgovornosti zaobjeti vse partnerje v oskrbni verigi in se ne sme ustaviti pri zunanjih deležnikih, temveč se mora odražati tudi v skrbi za zaposlene. S tem so se strinjali udeleženci sklepne okrogle mize z naslovom Tudi slovenska podjetja se lahko kosajo z najboljšimi.

"Podjetje je lahko družbeno odgovorno takrat, ko je tudi donosno, sicer je to filantropija, s tem pa se lahko ukvarjajo lastniki kapitala," je poudaril predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič in pojasnil, da so v Mercatorju že spoznali, da je družbena odgovornost lahko donosna. Uveljavljajo jo kot odgovornost do zaposlenih, širšega družbenega okolja, dobaviteljev, porabnikov in naravnega okolja.

Ugled trgovcev naj bi prinašal do pet odstotkov letne prodaje Vse raziskave kažejo, da je družbena odgovornost glavni dejavnik ali vzvod ugleda, ki pa je zelo pomemben dejavnik nakupa izdelkov in storitev. Ugled se vsem podjetjem, ki delujejo na trgu, splača, saj obstaja neposredna korelacija med ugledom in nakupnim vedenjem. Tako naj bi po nekaterih raziskavah ugled trgovcem prinašal od štiri do pet odstotkov letne prodaje, je povedal Balažič.

"Družbena odgovornost je ustvarjati dobiček, kajti samo če ga imaš, se lahko greš vse drugo," pa je poudaril direktor Bauhausa Samo Kupljen. "Če si bomo vsi zaupali in če bomo vsi zaupali tudi politiki, česar trenutno ne delamo, nam bo šlo bolje. Zaupanje pa gradimo z dobrimi dejanji, ki se za nas trgovce splačajo," je pojasnil.

Trgovinska zbornica je še vlado znova pozvala k ukrepom, ki so nujno potrebni za izboljšanje razmer v gospodarstvu. Med njimi so priprava strategije razvoja slovenskega gospodarstva, razbremenitev stroškov dela ter zagotovitev stabilnega poslovnega in političnega okolja.

Ne spreglejte