Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2019,
14.23

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

2

Natisni članek

Adria Tehnika Adria Airways

Torek, 2. 7. 2019, 14.23

4 leta, 9 mesecev

To je novi serviser Adrijinih letal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,56

2

Letala Adrie Airways bo od septembra servisiralo dansko podjetje Northern Aerotech. S tem letalski prevoznik prekinja vez z brniško sosedo Adrio Tehniko. Poraja pa se vprašanje, ali ima novi vzdrževalec potrebna dovoljenja in kako bo izvajal vzdrževanje glede na to, da pri nas nima svoje baze.

Adria Airways
Novice Komu bi Nemci prepustili Adrio? #video

"Pogodba o vzdrževanju se je iztekla, zato smo izvedli nov razpis. Ob velikem zanimanju ponudnikov vzdrževanja smo se pogovarjali s petimi potencialnimi kandidati. Izbrali smo Northern Aerotech," je na novinarski konferenci pojasnil direktor Adrie Airways, Estonec Sven Kukemelk, ki je položaj direktorja prevzel konec maja.

Kot smo poročali, je do zdaj linijsko vzdrževanje letal brniškega prevoznika izvajala Adria Tehnika, ki je bila nekoč tudi hčerinska družba Adrie Airways. Ker pogodba o vzdrževanju poteče, je Adria z razpisom iskala novega partnerja za to dejavnost. Prijavila se je tudi Adria Tehnika, a se je letalski prevoznik odločil za Skandinavce. Kot je dejal Kukemel, so jih izbrali, ker so lahko ponudili celovito storitev, poleg tega je linijsko vzdrževanje njihova specialnost. Adria Tehnika bo tako serviser Adrijinih letal le še do konca avgusta.

Direktor operative v Adrii Tadej Notersberg je dejal, da je Northern Aerotech zanesljivo in v letalski industriji prepoznavno podjetje. Cilj je, da skupaj povečajo zanesljivost poletov in varnost letal. Ustanovitelj in izvršni direktor Northern Aerotech Morten Schalls Jorgensen pa je dejal, da je Adria prepoznavno podjetje v letalski industriji in da so zadovoljni s sklenjenim poslom.

Od leve: direktor operative v Adrii Tadej Notersberg, Estonec Sven Kukemelk, ki je od maja direktor Adrie, in prvi mož Northern Aerotech Morten Schalls Jorgensen. | Foto: Adria Airways Od leve: direktor operative v Adrii Tadej Notersberg, Estonec Sven Kukemelk, ki je od maja direktor Adrie, in prvi mož Northern Aerotech Morten Schalls Jorgensen. Foto: Adria Airways

"Adria Tehnika nima licence za Saabova letala"

Northern Aerotech je podjetje s sedežem v Köbenhavnu. Na spletni strani ima objavljen certifikat IATA145, ki je pogoj za izvajanje vzdrževanja letal. Kot piše na certifikatu, je podjetje tega pridobilo leta 2011, nazadnje pa ga je obnovilo januarja letos.

"Ključna konkurenčna prednost izbranega ponudnika je, da že imajo izkušnje z vzdrževanjem vseh letal naše flote. To je ob zanesljivosti in izkušnjah glavni razlog za izbor," je dejal Notersberg. Na vprašanje, ali so pogodbo z Adrio Tehniko prekinili zaradi cene, je odgovoril, da o ceni noče govoriti, nato pa pojasnil, da Adria Tehnika nima licence za vzdrževanje letal znamke Saab, ki so lani postala del Adrijine flote.

Na spletni strani Northern Aerotech objavljen certifikat sicer kaže, da ima podjetje dovoljenje za letala proizvajalca Airbus, medtem ko Bombardier in Saab, ki jih ima Adria prav tako v floti, nista navedena.

Norther Aerotech certifikat | Foto: northern-aerotech.com Foto: northern-aerotech.com

Njihova posebnost: servisirajo na terenu

Ob vsem tem se poraja vprašanje, kje bo serviser, ki v Sloveniji nima svoje baze, izvajal vzdrževanje. Notersberg je na novinarski konferenci dejal, da bo vzdrževanje potekalo na dveh lokacijah v Ljubljani in na letališču v Luganu v Švici, kasneje pa na novinarsko vprašanje odgovoril, da za izvajanje linijskega vzdrževanja hangar ni potreben.

Kot piše letalski spletni portal flightglobal.com, je posebnost Northern Aerotech prav to, da servisira na terenu. Morten Schalls Jorgensen naj bi tu našel tržno nišo, na podlagi česar je leta 2011 ustanovil podjetje.

"S floto kombijev, opremljenih z opremo in potrebnim materialom, je vzpostavil sistem za vzdrževanje zunaj baze," je med drugim navedeno v članku na zgornji povezavi.

Adria Airways
Novice Adria Airways vse bliže dnu svetovne lestvice letalskih prevoznikov

Adria Airways | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Zagotavljajo, da so pred rešitvijo težav

Adria Airways se že nekaj časa spopada s finančnimi težavami in naj bi zaradi neporavnanih obveznosti s težavo zagotavljala dobavo goriva. Kot smo razkrili na Siol.net, ji namreč Petrol ukinja posojilne linije za nakup kerozina.

Pogoste preusmeritve in odpovedi poletov so razjezile potnike in povečale zanimanje javnosti za dogajanje v družbi. Ta je, spomnimo, pred tedni na vlado naslovila prošnjo za pomoč. To smo razkrili v članku Nemci zagrozili Šarcu: Pomagajte nam ali pa zapremo Adrio.

V Adrii Airways so v zadnjih tednih večkrat zagotovili, da rešujejo operativne težave. Med drugim so v zadnjem letu zaposlili 50 pilotov in več kot 70 članov kabinskega osebja.

Adria Airways
Novice Nemci zagrozili Šarcu: Pomagajte nam ali pa zapremo Adrio #video
Adria Airways
Novice Se bo Adria reševala s hišnimi revizorji propadlega SCT?

Domnevnega strateškega partnerja še ne razkrivajo

Medtem Adrijini vodilni zatrjujejo, da iščejo rešitve za finančne težave letalskega prevoznika - iskali naj bi strateškega partnerja, ki bi v podjetje prinesel svež kapital. Direktor Adrie Airways Holger Kowarsch je prejšnji teden dejal, da se pogovarjajo podjetjem iz letalske industrije, katerega imena še ne more razkriti. Podjetje naj bi opravljalo skrben pregled družbe. 

Kot smo poročali, je bilo iz Kowarschevih besed mogoče razumeti, da aktivno iščejo partnerja, ki bi mu prodali del ali celotno družbo, s tem pa bi se trenutni nemški lastniki postopoma umaknili iz Adrie. 

Ne spreglejte