Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
20.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

7

Natisni članek

Adria Tehnika Inženirka leta rosana kolar

Torek, 10. 1. 2023, 20.00

1 leto, 3 mesece

Inženirka leta 2022 je Rosana Kolar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

7

inženirka leta | Rosana Kolar | Foto Andrej Križ

Rosana Kolar

Foto: Andrej Križ

Prejemnica naziva inženirka leta 2022, ki ga podeljujeta revija IRT3000 in družba Mediade s partnerji, je Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika. Priznanje je prejela na nocojšnji slavnostni razglasitvi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Kolarjeva je že kot 11-letna deklica naznanila, da želi postati letalska mehaničarka. Njene otroške sanje so se uresničile po uspešno zaključenem študiju strojništva letalske smeri na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, ko se je kot letalska mehaničarka zaposlila pri družbi Adria Tehnika. Je ena redkih žensk v Sloveniji, ki opravlja poklic mehaničarke potniških letal, so poudarili soorganizatorji izbora iz podjetja Mediade.

Delo v pisarni je ni privabljalo, kot pravi sama, se je odločila za "zahtevnejšo, a učinkovitejšo" pot opravljanja svojega poklica. "V oči padeta njena skromnost in spoštljiv odnos do dela – njeno zavedanje, da je za varno in udobno popotovanje nad tlemi ključen prav vsak zaposleni," so zapisali v sporočilu za javnost.

Fotogalerija
1 / 3

Odličnega inženirja ne sme biti strah mnenja okolice

Pred šestimi leti je z željo spoznavanja prav vseh faz dela začela na začetku in kot pomočnica letalskega mehanika opravljala najpreprostejša dela letalskega vzdrževanja. Lani pa je pridobila svojo prvo licenco: letalski mehanik B1 za tip Airbus A320 family.

Odličnega inženirja ne sme biti strah mnenja okolice, saj je včasih ravno to zavora nadaljnjega razmišljanja, je prepričana Kolarjeva. A kot menijo organizatorji izbora za inženirko leta, s svojim zgledom dokazuje, da to velja tudi širše. Verjame, da so mladi danes z odločnostjo, odgovornostjo, vztrajnostjo ter jasno zastavljenimi cilji lahko kos predsodkom o "ženskih" in "moških" poklicih, so poudarili.

Žirija letošnjega izbora je v njeni vztrajnosti, samozavesti in trdni prepričanosti v svoje poslanstvo prepoznala svojevrstno pionirko dela v aviaciji, področja, na katerega so vezani globoki stereotipi. "Rosana je vzor mladim dekletom, da bodo tudi sama svoje inženirske sanje že zgodaj ponosno oznanila in jim brez ozira na mnenje okolice neutrudno sledila," so navedli.

Zgledujmo se po tistih, ki premikajo meje

"Stereotipi in predsodki o moških in ženskih poklicih so škodljivi, zato moramo najprej vsak sam ter nato tudi kot družba poskrbeti, da postanejo del preteklosti. Zgledujmo se po tistih, ki premikajo meje," je na slovesnosti poudarila predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Vse nominiranke, še posebej pa nagrajenka, so po prepričanju predsednice zgled, kako premikati meje. Ženske morajo pogumno in smelo še naprej prebijati steklene strope, moški pa jim morajo pri tem pomagati in jih spodbujati, meni.

"Začeti moramo seveda doma, kjer morajo starši slediti željam deklet in jih pri njihovih sanjah ne omejevati. Samo nebo je meja. Ženske pa moramo moške ves čas opozarjati, da naše želje niso agresivna pretirana ambicioznost, temveč le želja biti odlične v tem, kar počnemo," je dejala.

Deset letošnjih nominirank 

Med letošnje nominiranke izbora za inženirko leta so uvrščene Tajda Bogovič, razvijalka programske opreme v podjetju MESI, Neža Guzelj, projektna in produktna vodja v razvoju v podjetju MAHLE Electric Drives, Ana Kavčič, samostojna informatičarka v podjetju Krka, Rosana Kolar, letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika, Viki Petrovič, višja tehnična svetovalka v podjetju Loftware, Tajda Pirnat, specialistka za skladnost produktov z direktivami in regulativami v podjetju Danfoss Trata, Barbara Pogačar, preskusna inženirka v SIQ Ljubljana, Špela Poklukar, specialistka strojnega učenja v podjetju Endava, Jerneja Sedlar, projektna inženirka v službi za razvoj in investicije v Holdingu Slovenskih elektrarn, in Lara Topol, vodilna inštruktorica osebja proizvodnje in inženirka izmene v Nuklearni elektrarni Krško. 

Metodologija izbora inženirke leta 2022

Katera od nominirank je na koncu postala inženirka leta, so odločale štiri žirije: vseh pet generacij nominirank za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta. Skupno je bilo 119 članic in članov žirije.

 

Ne spreglejte