Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
27. 8. 2017,
18.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

elektronska pošta startup Superhuman

Nedelja, 27. 8. 2017, 18.19

6 let, 6 mesecev

"Superčlovek" ali tako bi bil videti Gmail, če bi ga razvili danes

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Superhuman | Foto Superhuman

Foto: Superhuman

V preteklosti se je pojavilo že več idej in startupov, ki so želeli spremeniti in na drugačen način postaviti elektronsko pošto. To nalogo si je zadala tudi ameriška ekipa iz San Francisca, ki razvija startup za odjemalce elektronske pošte. Poimenovali so ga Superhuman, premagati pa želijo Gmail z več kot milijardo uporabnikov.

Idejni vodja in ustanovitelj startupa je Rahul Vohra, ki se je že pred tem ukvarjal z izboljšavami za elektronsko pošto. Pred leti je razvil enega bolj priljubljenih vtičnikom v Gmailu Rapportive, ki ga je leta 2012 za skoraj 15 milijonov dolarjev kupil Linkedln.

Vohra je za Linkedlnu delal nekaj let, vendar je vedel, da bo njegov naslednji produkt Superhuman.

Kaj omogoča vtičnik Rapportive?

Rapportive v Gmailu doda informacije z družbenih omrežij pošiljatelja ali naslovnika. Ko je Rapportive prevzel Linkedln, je Vohra vedel, da povezave s Facebookom in Twitterjem ne bodo deležne stalnega vzdrževanja.

Za cilj si je ekipa Superhumana postavila izdelavo produkta, ki bo videti kot Gmail, če bi ga razvili danes. | Foto: Thinkstock Za cilj si je ekipa Superhumana postavila izdelavo produkta, ki bo videti kot Gmail, če bi ga razvili danes. Foto: Thinkstock

 Vodilo: kako bi bil videti Gmail, če bi ga razvili danes

"Opazoval sem, kako se spreminja elektronska pošta. Zastavili smo si vprašanje, kako bi bil videti Gmail, če bi ga razvili danes, ne pred 12 leti," je v pogovoru za ameriško tehnološko stran Techcrunch povedal Vohra, ki je leta 2005 končal študij na univerzi v Cambridgeu.

Namesto le nove barvne sheme se za Superhumanom skriva tehnologija, ki bo pospešila uporabo elektronske pošte, ob tem pa imela tudi različne dodatke, kot so snoozing, urejevalnik koledarja, možnost preklica poslane pošte in izvlečki z družbenih omrežij.

Brez aplikacije, le brskalnik

Superhuman bo deloval v brskalniku, brez aplikacij in vtičnikov. | Foto: Thinkstock Superhuman bo deloval v brskalniku, brez aplikacij in vtičnikov. Foto: Thinkstock Med bolj zanimivimi stvarmi pri Superhumanu je spremenjen videz spletne pošte. V nasprotju s številnimi drugimi ponudniki na trgu so se osredotočili na uporabo maila v brskalniku in niso začeli razvijati aplikacije za računalnik ali pametne telefone.

Glavno vodilo pri ideji o Superhumanu je hitrost. V nasprotju z večino ponudnikov elektronske pošte, ki temeljijo na strežnikih, lahko Superhuman shranjuje elektronsko pošto kar v brskalniku. To mu omogoča API-tehnologija v kombinaciji z vse hitrejšimi procesorji v računalnikih.

"Mislim, da česa podobnega ni poskusil še nihče," meni Vohra. Dodaja, da so vse glavne funkcije (pošiljanje elektronske pošte, iskanje …) izvedene v le sto milisekundah, kar za ljudi pomeni takoj.

Jim bo uspelo prepričati širšo množico ljudi? | Foto: Superhuman Jim bo uspelo prepričati širšo množico ljudi? Foto: Superhuman

Podobnega koraka si pri Gmailu ne morejo privoščiti, saj morajo v svoji široki bazi uporabnikov zadovoljiti tudi takšne, ki uporabljajo starejše računalnike ali imajo slabšo internetno povezavo.

Posebnost Superhumana je nabiralnik s pomembno pošto, ki ga poznamo tudi pri Gmailu. V ta nabiralnik "pade" pošta glede na zgodovino določenega posameznika. Superhuman ob tem pomembno pošto izbira tudi na podlagi vnosov v koledarju in obvestil različnih drugih aplikacij.

Za zdaj nišno usmerjeni

Zakaj si lahko to privošči Superhuman? Ker meri le na določen del trga, na poslovneže, ki bodo pripravljeni plačati naročnino.

Za zdaj Superhuman deluje samo v Googlovem brskalniku Chrome, kasneje pa Vohra obljublja tudi mobilno aplikacijo.

Za uporabo Superhumana bo moral uporabnik uporabljati Googlov brskalnik Chrome. | Foto: Za uporabo Superhumana bo moral uporabnik uporabljati Googlov brskalnik Chrome.

Brez vtičnikov

V nasprotju z drugimi odjemalci elektronske pošte, ki delujejo v brskalniku, so v Superhumanu dodane funkcije, za katere so ponavadi potrebni vtičniki. Tako lahko razveljavite že poslano pošto, nastavite čas pošiljanja pošte ter sledite temu, kdo je prebral vaše sporočilo in na kateri napravi.

Jim bo uspelo? Vprašanje, ki se pojavlja, je, ali bo Superhuman prepričal uporabnike, da bodo zapustili Gmail, ob tem pa za elektonsko pošto celo plačevali. Težko je spremeniti navade ljudi, ki že več let uporabljati določene stvari in so navajeni na elektronsko pošto, kot jo poznamo zdaj.

Zvezdniška zasedba

Ob Vhori so med vidnimi člani ekipi Superhumana še Conrad Irwin, ki je bil Vhorov sodelavec tudi pri Linkedlnu, Vivek Sodera, ki je soustanovitelj LiveRampa (prodali so ga za 310 milijonov dolarjev), in Emuye Reynolds, ki je pred tem deloval pri tehnološkem gigantu Apple.

Superhuman uradno še ni na voljo, saj je v betafazi, trenutno pa je v čakalni vrsti za testiranje nekje od 30 do 40 tisoč posameznikov.

Ne spreglejte