Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2011,
11.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 2. 2011, 11.24

7 let, 2 meseca

Stekel stečajni postopek nad CPM

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okrožno sodišče v Mariboru je ustavilo postopek prisilne poravnave Cestnega podjetja Maribor (CPM) in začelo stečajni postopek, saj je v petek uprava CPM vložila predlog za stečaj.

Za upravitelja je sodišče imenovalo Silva Zorca, ki je sicer vodil tudi postopek prisilne poravnave nad družbo. Kot je razvidno iz objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), imajo upniki tri mesece časa za prijavo terjatev ter ločitvenih in izločitvenih pravic, zadnji dan za prijavo je 23. maj. Postopek prisilne poravnave se je začel 12. januarja Terjatve, ki so jih upniki prijavili v postopku prisilne poravnave se štejejo kot prijavljene tudi v stečajnem postopku. CPM je predlog za prisilno poravnavo vložil 31. decembra lani, sodišče pa je postopek začelo 12. januarja. Nato je uprava CPM minuli petek vložila predlog za uvedbo stečaja in v torek umaknila predlog za prisilno poravnavo. Največji upniki CPM so Banka Celje, NKBM, NLB, Gorenjska banka in Petrol. CPM naj bi po podatkih iz predloga prisilne poravnave beležil 102 milijona evrov terjatev, od tega približno 1,4 milijona evrov s strani zaposlenih kot prednostnih upnikov, skoraj 32 milijonov evrov pa dolga za ločitvene in izločitvene upnike oz. banke.

Navadnim upnikom je CPM, ki jim dolguje 68 milijonov evrov, predlagal, da se odrečejo 65 odstotkom svojih terjatev. Dobro tretjino terjatev bi jim CPM povrnil v šestih letih in pol. Rok za prijavo terjatev v postopku prisilne poravnave se je sicer iztekel 14. februarja.

Uprava: za stečaj kriv upad javnih naročil v letu 2009 Uprava CPM je z namero v petek že seznanila 669 zaposlenih v tej družbi. Za razloge za uvedbo stečaja je uprava navedla velik upad javnih naročil v letu 2009 in krčenja pred tem že sprejetih investicijskih načrtov na ravni države. Kot notranje vzroke so v CPM navedli zlasti prepočasno prestrukturiranje in neizvajanje radikalnih ukrepov zmanjševanja števila zaposlenih kot tudi ostalih sredstev.

Mariborsko okrožno sodišče je tudi zavrglo pritožbo Gradbenega podjetja Tržič zoper sklep o začetku postopka prisilne poravnave. Gradbeno podjetje Tržič se je namreč zavzemal, da se zoper CPM opravi stečajni postopek, ki pa ga je sodišče zdaj začelo.

Ne spreglejte