Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 1. 2011,
13.55

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 11. 1. 2011, 13.55

7 let, 2 meseca

Srbija po podpisu bilateralnega sporazuma z EU na pragu WTO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podpredsednik srbske vlade in evropski komisar za trgovino sta v okviru pristopanja Srbije k WTO podpisala bilateralni sporazum o liberalizaciji srbskega trga proizvodov in storitev.

"Današnji sporazum predstavlja mejnik pri vstopanju Srbije v WTO, obenem pa tudi pomemben korak pri krepitvi gospodarskega sodelovanja med Srbijo in EU," je ob tem poudaril evropski komisar za trgovino Karel De Gucht. Dodal je, da je Srbija v procesu pridobivanja članstva v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) zelo napredovala in da EU ostaja njen močan podpornik. Pogajanja končana najkasneje do konca leta Podpredsednik srbske vlade Mladen Dinkić pa je pojasnil, da se je Srbija zelo trudila, da bi izpolnila pogoje za članstvo v WTO. Zatrdil je še, da dogodek kaže, da je država že zelo blizu svojemu cilju in da verjame, da bodo bilateralna pogajanja za vstop v organizacijo končana v prihodnjih mesecih oz. najpozneje do konca leta.

EU je glavni trgovinski partner Srbije Pred tem je Srbija z EU in njenimi članicami sklenila tudi sporazum o stabilizaciji in pridruževanju in v okviru tega začasni sporazum o trgovini in trgovinskih vprašanjih. EU je namreč glavni trgovinski partner Srbije.

Leta 2009 je uvoz iz EU v Srbijo znašal 3,4 milijona evrov, izvoz iz Srbije v EU pa 3,2 milijona evrov. Srbija iz EU izvaža zlasti stroje, transportno opremo in industrijske izdelke, medtem ko vanjo izvaža železo, proizvode iz jekla, gume, žito ipd.

Sicer pa je Srbija bilateralni dogovor o liberalizaciji trga že podpisala tudi z Japonsko, Norveško, Hondurasom in Južno Korejo, konec tega meseca pa naj bi ga tudi s Kanado. Zdaj jo čaka še nekaj bilateralnih pogajanj z drugimi članicami organizacije, podpreti pa jo mora tudi multilateralna delovna skupina WTO v Ženevi.

Srbija je za članstvo zaprosila leta 2004 Srbija je za članstvo v WTO zaprosila leta 2004, delovna skupina WTO, ki je začela pogajanja, pa je bila vzpostavljena leta 2005. Pogoj za članstvo je bila vrsta gospodarskih reform, pa tudi stabilen gospodarski razvoj države.

Sicer pa članstvo v WTO državam prinaša različne koristi, med njimi predvidljivo in razumljivo višino carinskih pristojbin ter večjo privlačnost države za tuje vlagatelje.

WTO nadzira 80 % svetovne trgovine WTO nadzira 80 odstotkov svetovne trgovine, 90 odstotkov finančnih transakcij, 92 odstotkov telekomunikacijskih in informacijskih tehnologij in 97 odstotkov pravic glede intelektualne lastnine.

Ne spreglejte