Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2013,
10.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 25. 4. 2013, 10.58

7 let, 2 meseca

Spoznavni obisk v Nemčiji ali kaj več?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Borut Pahor danes z najvišjimi predstavniki naše največje trgovinske partnerice Nemčije.

Kako že pravijo, če Nemčija dobi prehlad, potem Slovenija – najbrž ne edina evropska država – dobi pljučnico! Morda je tudi zato dobro, da je Nemčija tradicionalno že leta najpomembnejši slovenski zunanji trgovinski partner. Današnji obisk slovenskega predsednika, ki se bo srečal z najvišjimi nemški voditelji – predsednikom Nemčije Joachimom Gauckom, kanclerko Angelo Merkel in predsednikom zveznega parlamenta Norbertom Lammertom –, je zagotovo priložnost, da nemškim sogovornikom nalije čistega vina glede gospodarskih in finančnih razmer v Sloveniji ter reševanja naše države in seveda domače ekonomije v režiji nove vlade premierke Alenke Bratušek.

Nemčija in Slovenija imata skoraj 8,6 milijarde evrov letne blagovne menjave Nemčija v zunanjetrgovinskem deležu predstavlja okoli četrtinski delež naše blagovne menjave s svetom. Skupni obseg blagovne menjave je bil leta 2011 (za preteklo leto še ni dokončnih podatkov) skoraj 8,6 milijarde evrov in se je povečal za 17,6 odstotkov v primerjavi z letom prej. Med največje slovenske partnerice iz Nemčije spadajo zvezne države Baden-Württemberg, Bavarska, Severno Porenje-Vestfalija, Spodnja Saška in Hessen.

Slovenija ena redkih držav, ki ima z Nemčijo trgovinski presežek Izvoz Slovenije v Nemčijo je leta 2011 dosegel nekaj manj kot 4,4 milijarde – večji za dobro petino kot leta 2010 –, uvoz iz Nemčije pa se je v omenjenem letu povečal za skoraj 14 odstotkov in je bil težak dobrih 4,1 milijarde evrov. Zanimivo je, da je Slovenija ena od redkih držav, ki ima z Nemčijo presežek v trgovinski menjavi.

Izvozimo največ avtomobilov in različnih električnih strojev, podobno tudi uvozimo V največjo trgovinsko partnerico Nemčijo že tradicionalno izvozimo največ osebnih avtomobilov in drugih motornih vozil za prevoz ljudi ter električne stroje in opremo, dele in pribor za traktorje, avtobuse in tovorna vozila, dele za buldožerje, samonakladače, viličarje in valjarje, elektrotermične aparate in naprave za gospodinjstvo, farmacijske izdelke ter dele za rotacijske električne stroje. Iz Nemčije pa Slovenija uvaža tudi različne električne stroje, dele in opremo za jedrske reaktorje, kotle, različne mehanske naprave, plastične mase in izdelke iz plastičnih mas, kavčuk in izdelke iz njega, železo in jeklo ter farmacevtske izdelke. Po naložbah Nemčija v Sloveniji na petem mestu Po naložbah v Sloveniji je Nemčija kar na petem mestu med tujimi naložbeniki. V Sloveniji je dejavnih okoli 250 nemških podjetij oziroma podjetij z nemškim lastniškim deležem, med njimi je nemško podjetje Döhle ICL, večinski lastnik Splošne plovbe, pa podjetje BSH Hišni aparati iz Nazarij, Dinos je lani prevzel nemški lastnik, Hella Saturnus in Ydria Motors ter številna druga.

V Nemčiji imajo svoja hčerinska podjetja številna slovenska podjetja Številna slovenska podjetja imajo zaradi tradicionalno dobrega sodelovanja z nemškimi partnerji v Nemčiji tudi svoja podjetja. Gorenje, idrijski Kolektor, zreški Unior, izlaški ETI, Acroni iz Jesenic, Bisol in še mnoga druga, kar samo potrjuje že tradicionalno povezanost slovenskega in nemškega gospodarstva.

Ne spreglejte