Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 2. 2019,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča SA MOSTRA

Natisni članek

posel Evropska unija advertorial

Ponedeljek, 18. 2. 2019, 7.00

2 meseca, 1 teden

Slovenski sestri, ki jima je uspelo z domiselno poslovno idejo

Vsebino omogoča SA MOSTRA

Vsak od nas je velik navdušenec nad nečim: od usposabljanja do potovanja, od brskanja po internetu do reševanja sveta. Življenje v Evropski uniji omogoča neskončno priložnosti za stvari, ki so vam všeč – kamorkoli vas bodo že vodile. Zakonodaja in pobude EU vam lahko pomagajo izkoristiti potencial in dati iskrico navdiha s tem, ko vam omogočijo orodja, da se lahko prepustite stvarem, ki vas navdušujejo. Si želite razširiti obzorja?

Evropska komisija je 9. maja 2018, na dan Evrope, začela vseevropsko kampanjo #EUandME, ki nagovarja mlade Evropejce. Z njo obenem izboljšuje ozaveščenost mladih o dosežkih in vlogi EU v vsakdanjem življenju ter o tem, do česa so kot državljani EU upravičeni. S kampanjo je odprla pomemben dialog o priložnostih znotraj EU in o sodelovanju mladih pri odločanju o prihodnosti evropske povezave.

Veliko mladih se namreč ne zaveda prednosti življenja v EU, kot so varovanje temeljnih človekovih pravic, pravica do življenja in dela v drugi državi članici, pravica do zagotovljenega dostopa do interneta od doma ali na potovanju.

V zvezi s poslovno potjo, začetki in možnostmi, ki jih imamo mladi v Evropski uniji, smo se pred kratkim pogovarjali z ambasadorko kampanje #EUandME, podjetnico in lastnico blagovne znamke Slocal – Leo Hrovat. Tokrat pa smo prisluhnili še dvema ambasadorkama kampanje #EUandME, Katarini in Dominiki Bučar, ustanoviteljicama blagovne znamke BOO.

Dominika in Katarina Bučar | Foto:

Dominika in Katarina Bučar sta mladi podjetnici. Želeli sta ustvariti nekaj svojega. Oblikovali sta nahrbtnik, ki izraža njun življenjski slog, in tako je nastala blagovna znamka BOOPACKS. Navdih črpata iz potovanj po Evropi, s privlačnimi fotografijami pa pripovedujeta svojo zgodbo o uspehu. Mladim svetujeta, naj izkoristijo svoja znanja, gredo na študijsko izmenjavo in si razširijo obzorja.

Želeli sta delati in ustvarjati v svetu mode ter biti pri tem uspešni. Iskali sta popoln nahrbtnik, a ga nista našli, zato sta oblikovali svojega. Glede na to, da na trgu primanjkuje stvari, ki bi izražale njun življenjski slog, sta to izkoristili in ustanovili blagovno znamko BOOPACKS.

Za to, da sta ustanovili svoje podjetje, je bila ključna predvsem želja po ustvarjanju, ustvarjanju v modi, pa tudi želja po samozaposlitvi in svojem podjetju. Njuno delo je danes zelo kreativno, vsak dan pa so pred njima novi izzivi in projekti.

Zabrisane meje

Razloge za svoj poslovni uspeh pripisujeta tudi širšemu okolju, v katerem živita. "Živimo lahko življenje in se podajamo na poslovno pot, kot si jo sami kreiramo. Res vidiva največjo prednost v odprtosti meja. EU je meje precej zabrisala in nas bolj poenotila med seboj. Za najin start-up je to velika prednost, saj tako ustvarjava priložnosti za vstop na tuje trge in sodelujeva s poslovnimi partnerji iz drugih držav EU. Že kar zadeva pošiljanje paketov končnim kupcem, predvsem pa tudi sodelovanje z veleprodajnimi kupci, je vse skupaj precej preprosto in olajšano. Preskočimo kar nekaj ovir. Vse od začetka se osredotočava na spletno prodajo in povečanje prodaje zunaj Slovenije. Vse več se pojavljamo in oglašujemo na tujih trgih ter tako sklepamo nova sodelovanja v drugih državah EU. Večjo prepoznavnost sva dosegli v Avstriji, Nemčiji in na Poljskem, najin dolgoročni cilj pa je, da se uveljaviva na mednarodnem trgu. Že sama misel na to, da lahko s svojo poslovno idejo vstopiš na katerikoli trg EU, ti vlije pogum, da dosežeš cilje in premaguješ izzive. Vse to pa gre z roko v roki s hitrim razvojem," razložita.

Dominika in Katarina Bučar | Foto:

Odprta vrata

Da, kot državljanom EU so nam odprta vrata celotne Evrope. Imamo pravico, da živimo in delamo v katerikoli državi članici – tudi če želimo biti gasilec na Cipru ali električar v Estoniji. Vse, kar potrebujemo, sta zdravstveno zavarovanje in dokazilo, da smo finančno neodvisni. Pa se njima zdi, da se mladi zavedajo vseh možnosti in prednosti, ki jih ponuja življenje v EU, ter jih cenijo?

"Na splošno se vsi premalo zavedamo prednosti v EU. Mladi imajo neskončno možnosti za šolanje v tujini, ki prinese veliko znanja, referenc, predvsem pa novih izkušenj. Mislim, da je zelo podobno tudi pri iskanju zaposlitve in na splošno življenju v drugih državah EU. Ponuja nam veliko možnosti in svobode. Nama je življenje v EU olajšalo predvsem poslovno pot, kot sva omenili že v prejšnjem odgovoru. Že sama misel na to, da si brez težav lahko prisoten kjerkoli v EU, ti da zagon in posledično dosegaš višje cilje, slediš razmeram na trgu zunaj Slovenije in se hitreje razvijaš," povesta.

Pomen študijske izmenjave

Dominika se je med študijem udeležila tudi Erasmusove izmenjave v Španiji, in sicer v Madridu, kar ima za izredno pozitivno izkušnjo. "Spoznala sem veliko novih ljudi, znanje španščine sem tako zelo izpopolnila, da jo danes govorim tekoče. Naučila sem se tudi novih načinov dela in učenja na fakulteti. Celotna izkušnja mi je razširila obzorja, našla pa sem tudi pogum, da sva se s Katarino spustili v poslovne vode. Pri oblikovanju nahrbtnikov sem lažje stopila iz lastnih okvirov. Danes ustvarjam, izražam svojo kreativnost in uresničujem najine sanje," pove.

Moč družbenih omrežij

Pri njunem delu je ključna predvsem komunikacija s sledilci in potencialnimi strankami prek spleta. "Družbena omrežja nama omogočajo, da sva z njimi vedno v stiku. Prek Facebooka in Instagrama pripovedujeva svojo zgodbo in skrbiva za promocijo. Dominika skrbi za celostno spletno podobo znamke, fotografijo, spletno prodajo ter družbena omrežja in promocijo prek njih. Sama skrbim za fizične trgovine in druga spletna mesta, kjer prodajava izdelke BOOPACKS, ter za komunikacijo s proizvajalci in dobavitelji. Če nisi prisoten na spletu in družbenih omrežjih ter sledilcem ne ponudiš privlačne vsebine, te lahko hitro pozabijo. Ohranjanje stika je najpomembnejše pri grajenju baze sledilcev in pridobivanju potencialnih strank," pove Katarina Bučar. Dominika in Katarina Bučar | Foto:

Pa ni bilo vedno tako. Še pred desetletjem smo si na primer le stežka predstavljali poklice, kot so spletni arhitekt, upravljavec družbenih omrežij ali tudi piarovec. Še pred kratkim se je to zdelo nekaj nepredstavljivega. Današnja mladina bo najverjetneje v prihodnosti opravljala tudi poklice, ki danes sploh še ne obstajajo. Kaj menita o tem sestri Bučar? Kateri poklici bodo po njunem mnenju zaznamovali prihodnost? "Če pomisliva na obdobje pred desetimi leti, je kar malo strašljivo, kako hitro se stvari odvijajo, koliko je novosti in kako smo spremenili svoja življenja. Mislim, da se bo to samo še stopnjevalo. Želiva si, da v smeri, ki bo pozitivna za ljudi in tudi za okolje. Veliko se govori o varovanju okolja, tako da mislim, da bo kar nekaj novih poklicev in dejavnosti v tej smeri. In pa seveda digitalizacija, ki je že zdaj precej napredovala," razmišlja Katarina Bučar.

Ni izgovorov!

Vsem tistim, ki v en glas trdijo, "da se pri nas prav nič ne da", in razlog za svoj neuspeh pogosto najdejo v tem, da niso odšli v tujino, odgovarjata naslednje: "Zagotovo je na slovenskem trgu malo težje zaradi njegove majhnosti. To pogosto tudi nama predstavlja težave, ampak meniva, da se vse da, če se le trudiš in vidiš malo širšo sliko. Ni izgovorov." 

In kje je za njiju lepše – doma ali v tujini? "Mislim, da sva si kar različni. Jaz sem bolj navezana na svoj dom in se doma zelo dobro počutim. Vsekakor rada potujem in odkrivam nove kotičke sveta, se pa tudi zelo rada vrnem. Dominika pa je bolj odprta in stremi k življenju v tujini," pove Katarina Bučar.

Kakšen pa je njun nasvet za mlade, ki stopajo na svojo karierno pot? "Vsi, ki si želite na izmenjavo v času študija – pojdite! Izkušnja je nepozabna, spoznaš lahko popolnoma nov svet, kulturo in najrazličnejše ljudi, hkrati pa razširiš svoja obzorja in se naučiš novega jezika. Življenje v drugi državi ti lahko vlije pogum za doseganje ciljev. Mladi bi se morali bolj posvečati sebi in bolje izkoristiti svoja znanja ter se opogumiti, da ustvarijo nekaj, v kar verjamejo," pravi Dominika, Katarina pa dodaja: "Z Dominiko si danes življenja brez svojih nahrbtnikov ne moreva več predstavljati. Če imaš tudi ti idejo in si upaš, lahko ustanoviš svoj start-up, stopiš iz okvirov in ustvariš lepo zgodbo."

Družno skleneta, da je pomembno, da si upaš in tudi nekoliko tvegaš, obenem pa, da se na svojo poslovno pot podaš odgovorno. "In zadnje, a še zdaleč ne najmanj pomembno – karkoli že počneš, to delaj s srcem," poudarita.

Pridobite več informacij o kampanji #EUandME.

Preberite tudi:

#EUandME
Novice Mladi in podjetništvo: se zavedate prednosti življenja v EU?
Moje učenje
Novice "Prostovoljstvo je moje poslanstvo na tem planetu"

 

Ne spreglejte