SiolNET. Posel danes Novice
7,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenskemu tajkunu tri leta in pol zaporne kazni

7,56

termometer

Stane Valant
Foto: STA

Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanjega prvega moža NFD Holdinga Stanislava Valanta obsodilo na tri leta in pol zaporne kazni zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Sodba še ni pravnomočna.

Po sodbi prvostopenjskega sodišča je Valant kaznivo dejanje zlorabe položaja zakrivil kot predsednik nadzornega sveta družbe Hoteli Bernardin, ki je leta 2010 odobrila dve posojili NFD Holdingu v skupni višini 4,3 milijona evrov. S tem denarjem naj bi NFD Holding, ki je pozneje končal v stečaju, poplačal dolgove do takratne Abanke, kar je Valantov odvetnik Mitja Jelenič Novak na sojenju, ki se je začelo leta 2019, ves čas zanikal.

Stane Valant Novice Valant na sodišču ni priznal očitane zlorabe položaja

Valant v preteklosti že na sodišču

To sicer ni bilo edino sojenje Valantu. Leta 2018 je ljubljansko okrožno sodišče Valanta, Franca Krambergerja, Mirka Krašovca in Ivana Fermeta oprostilo očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Sodni senat je svojo odločitev utemeljil z neobstojem znakov kaznivega dejanja oz. pomanjkanjem nedvoumnih dokazov.

Stane Valant Posel danes Na zatožno klop eden od glavnih igralcev slovenske privatizacije?

Trgovanje z notranjimi informacijami

Lani se je začelo sojenje še v primeru Etol − tudi v tem primeru tožilstvo Valantu očita zlorabo notranjih informacij. Kot predsednik uprave NFD Holdinga naj bi bil seznanjen z informacijami, da bo Frutarom za delnico Etola, ki je na borznem trgu kotirala med 72 in 75 evri, pripravljen odšteti med 130 in 140 evri.

Posel danes Turki kupili večinski delež v NFD

300 tisoč evrov dobička v enem dnevu

To informacijo je po mnenju tožilstva Valant, ki je bil takrat tudi prvi nadzornik Etola, sporočil tedanjemu direktorju Celjske borznoposredniške hiše Zdenku Podlesniku, ki je tudi med obtoženimi v tej zadevi, da bi še pred objavo prevzemne namere pridobili večjo količino delnic Etola in jih nato prodali Frutaromu.

Z zlorabo notranjih informacij naj bi družbi Energo Denus omogočil, da je v enem dnevu in brez vsakršnih lastnih sredstev ustvarila več kot 300 tisoč evrov dobička.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin