SiolNET. Posel danes Novice
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenska izumiteljica odpira novo poglavje v 3D-tisku

1,65

termometer

3D-iskalnik
Foto: Thinkstock

Slovenska inovatorka Nataša Muševič je pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino (WIPO) patentirala izum s področja industrijskega 3D-tiska, ki ga tuji strokovni mediji uvrščajo med najpomembnejše rešitve s tega področja. Gre za inovativni volumetrični 3D-tisk, ki predmet izdeluje s tiskom posamičnih prostorskih delov končnega predmeta.

Kot so sporočili iz Zavoda Park, ki je projekt 33-letne Muševičeve podprl z organizacijo delovne skupine, patentirana tehnologija opisuje inovativni volumetrični 3D-tisk, pri katerem se predmet izdeluje prek izdelave posamičnih volumetričnih oziroma prostorskih delov končnega predmeta. Tehnologija se s tem oddaljuje od koncepta konvencionalnega 3D-tiska, pri katerem se predmet izdela v zaporednih plasteh.

inovacije Posel danes Slovenija zasedla 31. mesto na lestvici inovativnosti

Številne prednosti patentirane tehnologije

Patent opisuje stroj, v katerem se z magnetno levitacijo pozicionira praškasti material v določen tridimenzionalni tiskalni prostor, kjer se material stali z energijo vsaj dveh prekrivajočih se snopov elektronov. Prednosti patentirane tehnologije so številne, glavni pa sta hitrost tiska in bolj učinkovita poraba materiala, so zapisali.

Tuji strokovni mediji izum uvrščajo med "peščico rešitev, ki odpirajo nove poti v razvoju industrijskega 3D-tiska". V Sloveniji so Muševičevi patent za to rešitev podelili 31. decembra lani.

3D-tisk kovin postaja vse bolj razširjen v letalski in avtomobilski industriji. Za izdelavo določenih visokotehnoloških sestavnih delov letal, plovil, vozil in podobnega se danes že uporabljajo 3D-tiskani kosi. Tehnologija je napredovala, vendar pa je velika omejitev ostala hitrost 3D-tiska kovin. Pomembno izboljšavo na tem področju predstavlja prav ta izum, so še zapisali v zavodu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin