Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 3. 2021,
8.55

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

7

Natisni članek

Slovenija vetrne elektrarane Severna Makedonija

Petek, 19. 3. 2021, 8.55

3 leta, 1 mesec

Slovenci v Severni Makedoniji gradijo novo vetrno elektrarno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

7

Vetrnica | Slovenska energetska skupina Interenergo bo s podjetjem Trigal v Severni Makedoniji postavila novo vetrno elektrarno. | Foto STA

Slovenska energetska skupina Interenergo bo s podjetjem Trigal v Severni Makedoniji postavila novo vetrno elektrarno.

Foto: STA

Slovenska energetska skupina Interenergo in investicijsko podjetje Trigal bosta v Severni Makedoniji postavila vetrno elektrarno z močjo 30 megavatov. Vrednost naložbe je 40 milijonov evrov. Vetrna elektrarna bo zrasla v občini Bogdanci, kjer en tovrstni objekt s trenutno 16 vetrnicami deluje že od leta 2015.

Njegovo moč s postavitvijo štirih novih vetrnic prav zdaj povečujejo na 36,8 megavata. Ta naložba je vredna 21 milijonov evrov. Nova vetrna elektrarna v Bogdancih, ki bo proizvajala zadostne količine energije za približno 18 tisoč gospodinjstev, bo predvidoma dokončana v dveh letih, je ta teden sporočili predsednik severnomakedonske vlade Zoran Zaev.

Hiša
Novice Bogataši v nizkem štartu: lov na nepremičninski sveti gral je odprt

Nove vetrnice bodo v omrežje priključili do leta 2023

Direktor Interenerga Blaž Šterk je po poročanju spletnega portala Balkan Green Energy News povedal, da bodo postavili šest vetrnic, v omrežje pa jih bodo priključili do leta 2023. Družba s sedežem v Ljubljani je del avstrijske skupine Kelag, pri projektu v Severni Makedoniji pa sodeluje z družbo Trigal, skupnim podjetjem Zavarovalnice Triglav in nemške družbe za upravljanje naložb KGAL.

Zaev verjame, da to ni zadnja investicija v vetrne elektrarne. Dnevi proizvodnje elektrike iz fosilnih goriv se iztekajo, je dejal Zaev in dodal, da njegova država strogo sledi strateškim ciljem o nadomeščanju fosilnih goriv z obnovljivimi viri energije. V skladu s strategijo energetskega razvoja Severne Makedonije naj bi delež obnovljive energije v bruto končni porabi energije države do leta 2040 presegel 50 odstotkov.

Ne spreglejte