Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
19. 2. 2019,
7.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,67

49

Natisni članek

Blaž Brodnjak NLB

Torek, 19. 2. 2019, 7.45

5 let, 1 mesec

Šef NLB bi trikrat višjo plačo

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,67

49

Blaž Brodnjak | Foto STA

Foto: STA

Šef NLB Blaž Brodnjak naj bi nadzornemu svetu predlagal, da se njegova letna bruto plača zviša na pol milijona evrov, poroča Delo. Zdaj njegovi prejemki znašajo okrog 160 tisoč evrov bruto na leto.

V banki naj bi zdaj naročili analizo prejemkov primerljivih finančnih ustanov, na temelju katere naj bi bila sprejeta odločitev o novi plači prvega moža NLB. Po podatkih revizijske družbe Deloitte, ki jih povzema Delo, znašajo povprečni letni bruto prejemki članov uprav borznih družb okrog 217 tisoč evrov, tudi plače v zasebnih bankah so višje:

  • četverica zaposlenih v upravi NKBM (predsednik je John Denhof, člani pa so Sabina Župec Kranjc, Jon Locke in Matej Falatov) naj bi imela mesečno okrog 20 tisoč evrov več bruto prejemkov. NKBM je po bilančni vsoti dvakrat manjša od NLB;
  • predsednik uprave Hranilnice Lon Jaka Vadnjal prejema okrog 60 tisoč evrov na leto več.
NLB
Novice Skupina NLB s 158 milijonov evrov dobička

NLB
Novice Brodnjak: Država bo dobila vrnjeno vso državno pomoč za NLB

Brodnjakov prvi nadzornik kritičen do omejitev 

Brodnjakovo plačo je do lanske delne privatizacije (lastniki 65 odstotkov banke so postali različni vlagatelji, država pa je obdržala 35 odstotkov) omejeval zakon o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v državni lasti in samoupravnih lokalnih skupnosti, tako imenovani Lahovnikov zakon. Ta osnovno plačilo direktorjev omejuje na tri- do petkratnik povprečne bruto plačo v družbi oziroma skupini. 

V preteklosti je gospodarski minister Zdravko Počivalšek že poskušal spremeniti zakon, a v prejšnji vladi ni bilo posluha za spremembo, tudi v tej pa tega naj ne bi načrtovali. Do zakona je bil v preteklosti že kritičen prvi nadzornik banke Primož Karpe, ki bo v soglasju z lastniki zdaj odločal o dvigu Brodnjakove plače.

"Kritičen sem do določb, ki urejajo variabilni del plače. Ne glede na to nisem privrženec iskanja obvodov zakona, res ni prav, da se jih išče. Morda je bil Lahovnikov zakon sprejet v času, ki je to zahteval, pomiril je slovensko javnost, poskušal preprečiti moralni hazard. A nesporno dejstvo je, da je narobe, ker nagrajevanja po uspehu ne omogoča," je pred leti Karpe dejal za Dnevnik, ki za Delo zdaj ni želel komentirati Brodnjakovega predloga.

V Levici za omejitev plač vodilnih v vseh podjetjih, v katerih ima delež država

Predlog predsednika uprave NLB Blaža Brodnjaka nadzornemu svetu, da se njegova letna bruto plača zviša na pol milijona evrov, je sprožil nekaj ostrih odzivov v politiki. Poslanec Levice Luka Mesec je to označil za ekscesni znesek in vnovič predlagal omejitev plač vodilnih v vseh podjetjih, v katerih ima država svoj delež.

Mesec je v državnem zboru ponovil predlog Levice, da se tako imenovani Lahovnikov zakon razširi na vsa podjetja, v katerih ima država kakršenkoli delež ali pa prejemajo državne subvencije. Predlagajo omejitev razmerja med povprečno plačo v podjetju ter plačo vodstvenega kadra na ena proti deset. "Če kdo ne more preživeti z desetkratnikom povprečne plače v podjetju, ni težava plača, ampak njegov pohlep," je prepričan Mesec. (STA)

Ne spreglejte