Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 9. 2013,
16.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 29. 9. 2013, 16.15

7 let, 2 meseca

Se bo premoženje neznanega izvora pretopilo v zlato? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Davčna uprava ima zakonske možnosti, da za zavezance pridobi tako podatke o prihrankih v bankah kot tudi podatke o nakupih zlata fizičnih oseb," pojasnjujejo na Dursu.

Vlada je pretekli teden napovedala, da namerava s kar 70-odstotno stopnjo obdavčiti premoženje neznanega izvora. Je zato smiselno pričakovati, da bi ljudje svoje prihranke pretvorili v nakup zlata, ker bi bila sledljivost premoženja lahko manjša?

"Na postopke ugotavljanja razkoraka med osebno potrošnjo, vključno s premoženjem in napovedanimi dohodki določene fizične osebe, ne vpliva dejstvo, ali ima fizična oseba premoženje v obliki prihrankov ali v obliki zlata. V teh primerih gre le za prenos premoženja iz ene oblike v drugo," pravijo na Dursu.

Upadanje nakupa zlata pri špekulativnih investitorjih "Trenutno se pozna upad nakupa pri manjših investitorjih, ki so se podali v zlato naložbo zgolj zaradi hitrega špekulativnega zaslužka. Predvsem pri večjih vlagateljih je mogoče zaznati povečano mero optimizma, saj je cena grama zlata ugodna. Če primerjamo september 2012, ko je bila povprečna cena 43,62 evra na gram. Opažamo tudi, da podjetja povečujejo nakupe zlata," pojasnjuje Tjana Burger, ki se v Zlatarni Celje ukvarja z naložbenim zlatom.

V iskanju likvidnega zlata "V trenutno nestabilnih razmerah in ob nihanju cene zlata je pomembno, da naložbenik kupi likvidno zlato. To pomeni, da ga vedno lahko proda na osnovi trenutne borzne cene pri uradnih trgovcih in bankah v okviru EU. Najbolj prodajane so palice mas: 250 gramov, 100 gramov, 50 gamov, 31,1035 grama (ena trojska unča) in zlati kovanec Dunajski filharmoniki, kovnice Münze Österreich, ki je poleg zlatega dukata na področju EU najbolj likviden, je pojasnila Barbara Režek iz družbe Moro.

Ne spreglejte