Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
3. 12. 2015,
9.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SDH

Četrtek, 3. 12. 2015, 9.56

6 let, 7 mesecev

SDH "energično" v prodajo NLB, ne pa tudi Telekoma

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V prihodnjem letu SDH načrtuje začetek prodaje 20 državnih naložb. Najpomembnejša je prodaja NLB, medtem ko za Telekom Slovenije prihodnje leto ne načrtujejo prodajnih aktivnosti.

Časovnica nadaljevanja privatizacije je pritegnila največ pozornosti na prvi novinarski konferenci novega vodstva Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Spomnimo, da je konec oktobra predsednik uprave holdinga postal Marko Jazbec, nekdanji član uprave NLB in nato direktor hotelirske družbe Hoteli Bernardin. V upravi holdinga poleg njega sedita še članici Anja Strojin Štampar in Nada Drobne Popovič. Imenovanje Jazbeca je predvsem zaradi hitrega manevra nadzornega sveta z zamenjavo stare uprave (v tej sta sedela Matej Pirc in Matej Runjak) dvignilo precej prahu.

Napeta časovnica za NLB

Nova uprava bo nadaljevala že začete privatizacijske postopke, hkrati pa bo po letnem načrtu za prihodnje leto, ki še čaka na zeleno luč vlade, začela prodajne postopke za 20 družb. Za tiste v začetnih fazah privatizacije bodo testirali tudi možnosti za notranje odkupe podjetij s strani delavcev ali drugih deležnikov, je danes povedal Jazbec.

Napovedal je začetek prodaje NLB. V ta postopek bo po njegovih besedah vložene največ energije, saj je časovnica kar napeta. Spomnimo, da se je država ob 1,5-milijardni dokapitalizaciji NLB konec leta 2013, ko je banko v celoti podržavila, pri Evropski komisiji zavezala, da bo do konca leta 2017 delež v banki zmanjšala na 25 odstotkov plus ena delnica.

Država oziroma SDH ima torej še dve leti časa. Jazbec pravi, da so razmeroma dobro seznanjeni z aktivnostmi uprave NLB, povezanih s prodajo. Na holdingu so oblikovali ekipo, ki bo bdela nad postopkom, decembra naj bi pripravili tudi delokrog za izbiro svetovalca pri prodaji.

Pri tem se je novi šef SDH dotaknil tudi načina prodaje. Trenutno strategija predvideva IPO - več o tem smo pisali tukaj -, SDH pa je zavzel stališče, da je potrebno premisliti tudi o drugih možnih načinih. O tem razpravljajo z ministrstvom. Kot pomembna tveganja je opredelil višino slabih posojil (matična banka jih ima za 800 milijonov evrov neto) ter stroškov, ki izvirajo iz sukcesije.

Jazbec o časih v NLB: Portfelj se nam je sesuval Opozicija je nasprotovala predvsem imenovanju Jazbeca zaradi njegove vloge v NLB. Od 2009 do 2012 je bil član uprave največje slovenske banke, med majem 2011 in novembrom 2012 pa predsednik kreditnega odbora banke.

Jazbec zanika odgovornost za današnje stanje banke. Kot pravi, se je tedaj portfelj sesuval, uprava pa je le gasila ogenj.

Po novem letu znana usoda Adrie in končana prodaja NKBM?

Druga državna banka, mariborska NKBM, je na drugi strani tik pred prodajo. Konec junija je bila podpisana pogodba s skladom Apollo, a pod odločnimi pogoji, ki pa še niso izpolnjeni. Prodaja naj bi bila predvidoma končana v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Po novem letu naj bi večinski državni lastniki na skupščini odločali tudi o usodi letalske družbe Adria Airways (država ima v lasti 71,95 odstotka). Na mizi lastnikov bo predlog za osemmilijonsko dokapitalizacijo. Če te ne bo, družbi grozi stečaj. Vprašanje je, kdo bo družbo dokapitaliziral: po poročanju Financ bi lahko tretjino denarja za dokapitalizacijo dal kupec, ki bi nato prevzel podjetje (za Adrio naj bi se zanimala dva sklada). Neuradno naj bi se vodstvo SDH zavzemalo za to, da bi kupec vplačal celo polovico zneska.

Zastoj pri Telekomu, reševanje Save

Na drugi strani SDH v prihodnjem letu ne načrtuje aktivnosti v smeri prodaje Telekoma Slovenije. "V SDH menimo, da je možno družbo prestrukturirati in ponovno pripeljati na plan neko vrednost," je dejal Jazbec in dodal, da pozdravljajo napore uprave v smeri različnih scenarijev prestrukturiranja. SDH tako načrtuje strateško prestrukturiranje podjetje in nato - citiramo navedbe v predstavitvi načrtov - "morebitno novo prodajo".

Na vprašanje o Savi pa je Jazbec dejal, da bodo nadaljevali s prestrukturiranjem Save, ki je od septembra v prisilni poravnavi. "Menimo, da lahko s prestrukturiranjem in uspehom prisilne poravnave turistični steber postavimo na noge," je dejal.

'Naši uspehi so merljivi'

Poleg privatizacije je uprava SDH danes izpostavila še druge aktivnosti, kot so korporativno upravljanje in nadaljevanje denacionalizacijskih postopkov (teh je še okoli 300).

Uspeh našega dela so merljivi, trdi vodstvo holdinga, ki poudarja, da je eden od kazalnikov donos na kapital. Cilj SDH je doseči osemodstotno donosnost naložb do leta 2020. Ob tem poudarja, da bo holding ob upravljanju z naložbami upošteval razvojno komponento podjetij in skladnost z javnofinančnimi cilji.

Novinarska konferenca:

Ne spreglejte