Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2020,
20.21

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

21

Natisni članek

Derby banana kokain

Četrtek, 20. 2. 2020, 20.21

4 leta, 1 mesec

Pri Rastoderju v bananah našli kokain: Smo tarča kriminalne združbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

21

Izet Rastoder | Foto Sportida

Foto: Sportida

Makedonski policisti so po poročanju tamkajšnjih medijev v pošiljki banan, zapakirani v škatle družbe Derby, ki je prišla iz Južne Amerike in naj bila prek balkanskih držav namenjena v Italijo, našli kilogram kokaina. V družbi Rastoder, ki je lastnica blagovne znamke Derby, poudarjajo, da je bil njihov sistem tarča kriminalne združbe.

Izet Rastoder
Novice Policija o preiskavi pri kralju banan: sum prometa z drogami #video

O zasegu kokaina danes poročajo številni mediji na Balkanu, spletni portal črnogorskega radia in televizije RTCG pa je objavil tudi fotografije zaseženih banan, ki so zapakirane v škatle z napisom Derby. Banane naj bi iz Južne Amerike prišle v Črno goro z ladjo, nato pa so jih del peljali čez Albanijo in Severno Makedonijo. Droge, skrite v teh bananah, naj bi bile namenjene za prodajo v Severni Makedoniji, piše STA.

Kot so poudarili makedonski policisti, so z odmevno akcijo presekali pomembno tihotapsko pot, po kateri naj bi v zahodno Evropo prišlo okrog 1,3 tone kokaina.

Policija naj bi prijela osumljence

"Pridržani niso povezani z družbo Rastoder, prav tako policijska preiskava po dostopnih podatkih ni usmerjena proti družbi," so poudarili v družbi Rastoder in dodali, da mednarodne kriminalne združbe očitno zlorabljajo nabavne kanale iz Južne Amerike za svoja kriminalna dejanja.

Banane, Derby banane, Rastoder | Foto: STA , Foto: STA ,

"Po številnih primerih tovrstnih zlorab v povezavi z drugimi trgovci s sadjem in zelenjavo se je zunanja zloraba poslovnega sistema žal zgodila tudi pri družbi Rastoder," so navedli. Prepričani so, da gre za sistemsko zlorabo, zadnje čase so te vse pogostejše, z njimi se srečujejo vse vodilne mednarodne korporacije, uvozniki ter logistični sistemi. "Tudi problematična makedonska pošiljka je prešla vse varnostne nadzore, nazadnje v Luki bar v Črni gori," so poudarili.

Zlorabe nabavnih kanalov v tako v Južni Ameriki kot Evropi niso redke, zgolj v letu 2020 naj bi na Danskem, v Kostariki, Ekvadorju, Bolgariji ter zdaj Makedoniji zasegli skupaj več kot dve toni ilegalnih substanc, poroča STA.

Sprejeli ukrepe, da se pred zlorabami zaščitijo

"Družba Rastoder spoštuje najvišje standarde mednarodnega poslovanja in je po incidentu v skladišču v Ljubljani, v katerem so 30. januarja njihovi zaposleni sami odkrili prazen zabojnik ter zadevo prijavili uradnim organom, sprejela številne dodatne ukrepe, da bi se pred takimi zlorabami zaščitila," so poudarili.

Izet Rastoder | Foto: Sportida Foto: Sportida

Opozorili so vse partnerje v nabavni verigi – dobavitelje, ladijske in cestne prevoznike, upravljavce pristanišč – da vsak od njih svoje delo, vključno z nadzorom blaga, opravi kar najbolj profesionalno. Podjetje je tudi vzpostavilo tesno komunikacijo in dalo na voljo vse podatke policiji v Sloveniji ter Interpolu.

"Na žalost makedonski primer kaže, da so mednarodne kriminalne združbe izjemno sofisticirane in spretne. Zato je družba Rastoder takoj po odkritju sporne pošiljke v Makedoniji obvestila dobavitelja banan, da z njim zaradi preventivnih razlogov prekinja sodelovanje, enako pa bo za zaščito svojih poslovnih interesov ter ugleda družbe ravnala tudi v prihodnje," so dodali, še navaja STA.

Namesto banan odkrili pisarniški papir

Spomnimo, da so se konec januarja pripadniki specialne enote slovenske policije z oklepnim vozilom pripeljali na vhod enega od Rastoderjevih skladišč, kjer so preiskovali sumljivo pošiljko, ki so jo v podjetju odkrili v enem izmed zabojnikov. Po navedbah vodje distribucijskega centra Rastoder Rafeta Rastoderja, so odkrili nepravilnosti v nekaterih škatlah, ki naj bi bile napolnjene s paketi pisarniškega papirja, ne le z bananami. Več pa v prispevku spodaj.

Video: Planet TV

Adria Airways
Novice Kralj banan kupil letalska dovoljenja Adrie Airways #video
Ne spreglejte